Fitness 30.07.2021.

10 stvari koje treba da znate o dijastazi

Dijastaza je medicinsko stanje u kojem se trbušni zid odvaja usled istezanja vezivnog tkiva. Ovo je neverovatno često stanje koje je simptom mnogo većeg problema, funkcionalne slabosti kora.

Dijastaza u trudnoći je česta, ali se može sprečiti prenatalnim treningom.
Trbušni zid je stvoren za to da se proteže tokom trudnoće kako bi se prilagodio materici koja u trudnoći raste, ali ipak nije namenjen prekomernom istezanju, ispupčenju ili razdvajanju. Prenatalni osnovni trening može efikasno umanjiti ovo prekomerno istezanje i sprečiti nastanak dijastaze.

Loše držanje može sprečiti saniranje dijastaze.
Savijeni položaji tela postavljaju poprečni abdominis u položaj zbog kog ga je vrlo neefikasno aktivirati. Dosledno izduženo aktiviranje poprečnog abdomena je ključna komponenta u načinu rehabilitacije kora i lečenju dijastaze. Rad na optimalnom svakodnevnom položaju sedenja, stajanja od suštinske je važnosti za rehabilitaciju dijastaze.

Kao i kod svih mišićnih stanja, prevencija i rana intervencija su idealni, ali dijastaza se može uspešno lečiti godinama nakon što se razvila. Telo ima neverovatan kapacitet za zarastanje pod pravim uslovima.

Važno je naglasiti da operacija nije najbolji način lečenja dijastaze.
Razlog tome je što je direktno povezana sa slabošću kora. Funkcionalna rehabilitacija može obnoviti kor i efikasno zatvoriti dijastazu bez izlaganja rizicima operacije.

Dijastaza se može se javiti kod klijenata sa znatno nižom i prekomernom težinom, kao i kod ljudi sa idealnom telesnom masom. To je problem mišićne slabosti, mišićne neravnoteže, a ne telesne mase.

Najbolje je da ne čekate dok ne završite rađanje dece za lečenje dijastaze.
Prevencija i rana intervencija dijastaze i funkcionalne slabosti kora su jako važni. Funkcionalna rehabilitacija tokom trudnoće i između trudnoća može vam pomoći u dijastazi, kao i jačanju svih mišića neophodnih za lakši oporavak od porođaja.

Plank vežbe NE pomažu u lečenju dijastaze.
Dijastaza je istezanje vezivnog tkiva koje ostavlja organe bez podrške.. Zato je važno izbegavati položaje koji zavise od gravitacije, poput planka, gde će pritisak organa pritiskati oslabljeno vezivno tkivo. Zaštita kora od daljeg oštećenja tokom obnove trbušnog zida je ključna.

Lekar retko dijagnostikuje dijastazu.
Do nedavno, fizikalna terapija često nije bila efikasna u lečenju dijastaze, a ni operacija nije bila dobra opcija. Kao rezultat toga, lekari nisu tražili ili identifikovali dijastazu kao razlog što možda patite od bolova u leđima, što imate slabe trbušne mišiće, karličnu nestabilnost i još mnogo toga.

Dijastaza može doprineti lošem položaju fetusa, usporenom napredovanju porođaja i otežavanju guranja tokom porođaja.
Uvek je povezana sa funkcionalnom slabošću kora. Ovo je još jedan razlog zašto je toliko važno bavljenje dijastazom tokom trudnoće. Prenatalni osnovni trening može dramatično promeniti način na koji se vaše telo menja u trudnoći i nakon nje.

Dijastaza nije rezervisana samo za porođaj i muškarci je takođe mogu imati.
Kada znamo da dijastazu izaziva hronični snažni pritisak na trbušni zid, pojačan neuravnoteženošću mišića, lošim držanjem tela i zadržavanjem daha, jasno je da se može dogoditi bilo kome bez obzira na pol. Jedina razlika je što kod njih češće brže zarasta. 🙂

Ukoliko imate problema sa stalnim bolovima u leđima, razdvojenost trbušnih miđića i sumnjate na dijastazu, prijavite se na naš edukativni sadržaj na tu temu.

 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.