Ishrana 06.06.2020.

5 grešaka koje pravite u pripremi hrane

Kada se konsultujem sa klijentima oko individualnog plana ishrane, jako mi je važno da znam da li i u kojoj meri kuvaju. Ne samo zbog toga što je to sjajan način da se pravilno hranite nutritivno bogatim namirnicama koji ste sami odabrali već i da bih pomenula česte greške koje viđam u procesu pripremanja hrane. Bitno je upamtiti da kuvanje kod kuće ima smisla samo kada se radi kako treba, u suprotnom je potpuno svejedno da li ste kupili sami spremali ili jeli u bilo kom restoranu.

Upravo zato u današnjem tekstu govorim o najčešćim greškama koje viđam po pitanju pripremanja hrane, a koje mogu dovesti do gojenja ili prosto gube nutritivnu vrednost.

DODAJETE PREVIŠE ULJA

Prva stvar koju bih vam preporučila ukoliko ste novi u kuhinji je tiganj koji se ne lepi. Njega možete koristiti za meso, za palačinke, za povrće… Za šta god poželite.
Svakako, nije nikakav problem ubaciti i malo ulja kada to doprinosi ukusu, ali često to ne bude tako, a doda se samo da se ne bi zalepilo.

Pritom, jedna kašika ulja ima oko 120 kalorija, što značajno može uvećati kalorijsku vrednost obroka, posebno ako stavljate po nekoliko kašika.


Te sitne izmene kako mogu da pomognu kada se izbace, tako I odgmognu kada se ne obraća pažnja na njih.

Ovde bi savet bio da ne koristite ulje kada ne mora, a kada vam baš znači, onda da obratite pažnju na količinu. Pored kalorijske vrednosti, količina ulja utiče i na nutritivnu vrednost, svi znamo da pržena hrana nije najidealnija.


PREVIŠE SOLI½ kašičice soli sadrži 1200 mg natrijuma, što je polovina preporučenog dnevnog unosa.
Mislim da vam je sada kasno koliko se često preteruje sa solju.
Ne morate je izbacivati iz ishrane, činjenica je da daje ukus jelu, samo obratite pažnju na ukupnu količinu koju u toku dana unesete.
Takođe, možete pokušati da je u nekim slučajevima zamenite začinima koji će takođe doprineti boljem ukusu jela bez dodavanja soli.

STROGO PRATITE RECEPTEOvo ne važi kada su recepti od nekoga za koga znate da vodi računa o pravilnoj ishrani.
Ali, kada naletite na neki recept koji vam deluje privlačno, a ima previše kalorija, masti i šećera, najbolja opcija je da recept prilagodite zdravijoj ishrani.

Apsolutno svaki recept se može na taj način modifikovati kako bi se dobila nutritivno bogatija verzija.


NE OBRAĆATE PAŽNJU NA DODATKE


Dešavalo se da mi klijentkinje kažu kako su za ručak jele salatu sa piletinom, kako se trude da se hrane zdravo, a nikako da smršaju. Međutim, često tek kada ih pitam, saznam da je ta „salata“ zbog raznih preliva, majoneza i ostalih dodataka imala više kalorija nego što im je potrebno za pola dana.Kada pomislite da jedete malo, a nikako da smršate ili se gojite, UVEK obratite pažnju na te moguće propuste i računajte sve dodatke koji se nalaze u jelima.
NESRAZMERNE PORCIJE


Kada ručate i jedete meso sa prilogom od povrća, potrudite se da to bude u skladu, odnosno da porcija žitarice ili nekog skrobnog povrća ne bude prevelika. Otprilike pola šolje sirove žitarice je veličina prosečne porcije.
Dodajte dosta salate i neskrobnog povrća koje će vam duže držati sistost i obskrbiti vas vlaknima.

GRICKATE DOK SPREMATEDa ne kažem, ručate dok spremate. Sve te varijante u kojima pojedemo usput su vrlo problematične za nekoga ko želi da smrša. Ne treba biti opsednut i brojati sve u kaloriju, ali je ovde problem što to grickanje često bude veličine jednog prosečnog obroka. Zadajte sebi cilj da kad spremate, ne probate aposlutno ništa osim zalogaja kada proveravate da li je gotovo.


SERVIRATE SVE U VELIKIM KOLIČINAMA


Uvek je bolje sipati manje, pa dodati ukoliko osetite glad i dalje nego sipati više. Tada je velika verovatnoća da ćete sve to pojesti čak iako objektivno niste više bili gladni.
Retko ko ostavlja polupune tanjire, zato je najbolje da ih uopšte ne punite.
I uvek sklonite šerpu kada sipate obrok, a po osećaju ćete videti treba li vam zaista još.JEDETE VIŠE JER JE ZDRAVO


Najveći šok mojim klijentkinjama je kada kažem da ne preteruju sa raznim vrstama smutija.
Nikako im nije logično kako, kada je to zdravo?
Zdravo tj. nutritivno bogato jeste, ali isto tako može biti jako kalorično kada se stavi veća količina i ubace razni dodaci. I ovsena kaša može biti obrok za gojenje ukoliko stavite više namirnica koje povećavaju ukupan kalorijski unos.


NE ZNATE KALORIJSKU VREDNOST NAMIRNICA


Nije neophodno, niti potrebno da u prste znate kalorijsku vrednost svih mogućih namirnica. Ali je korisno da znate makar otprilike, kako ne biste dolazili u situaciju da nesvesno unosite mnogo više nego što vam treba tako što pravite kalorijske bombe na koje gledate kao na „hranu za mršavljenje“ samo zato što je nutritivno bogato. A to posebno važi za orašaste plodove sa kojima ljudi često preteraju jer znaju da su zdravi, ali smetnu s uma da su kalorijski vrlo jaki.

Eto, to bi bile neke najčešće greške koje viđam, ukoliko se setite još nečega, pišite da razjasnimo.


FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.