5 namirnica koje su korisne da jedete ako imate dijabetes

Pre nekoliko dana bila sam gost na panelu čija je tema bila prevencija dijabetesa. Predavači su bili dr Draško Gostiljac, Prof. dr Ivan Soldatović, Stela Prgomelja iz udruženja Plavi krug i Jelena Mirković, joga instruktor. Vi koji me pratite na instagramu imali ste priliku da vidite i nekoliko zabeleženih storija sa samog predavanja. Kako nisam imala drugu kameru uz sebe, nisam uspela da snimim čitavo predavanje, ali evo upload-ovala sam ono što sam uspela da snimim, pa ako vas zanima možete pogledati u videu ispod.

Tema jeste bila prevencija dijabetesa, ali se govorilo i o održavanju bolesti kod onih koji je već imaju. Izneto je dosta statističkih podataka i ono što je alarmantno jeste da je tendencija rasta ove bolesti koja je često posledica rasta gojaznosti.  Prof. dr Soldatović je skrenuo pažnju na činjenicu da je danas sve više gojaznih adolescenata koji su sigurni dijabetičari ukoliko svoje stanje ne izmene. Mnogo se malo krećemo, a jedemo sve više. U nerazvijenijim zemljama je veći porast i smatra se da na jednu dijagnostifikovanu obolelu osobu ima jedna nedijagnostifikovana osoba. Mnogi ljudi imaju dijabetes a da to ni ne znaju i onda ga u kasnim fazama otkrivaju kada je već mnogo teže izlečiv. Uzroci nastanka mogu biti genetske predispozicije, stil života, gojaznost, stres. Kako statistike kažu da ima dosta obolelih i da je to jedno od rasprostranjenijih oboljenja novog doba, nemate utisak da je zaista tako dok se sa tim ne susretnete. Baš tog dana kada sam bila na predavanju kao i narednih dana, počelo je da mi pristiže jako mnogo poruka od žena koje imaju neki od oblika ovog oboljenja. Ovo upravo potvrđuje statistike i govori da je situacija zaista alarmantna.

Zato sam odlučila da vam dam predlog namirnica koje su izuzetno korisne ukoliko imate dijabetes, a sve posebno iz razloga što verujem da se češće susrećete sa temama poput:

 

Imate dijabetes? Evo šta je zabranjeno i onda ide spisak ili lista namirnica koje nikako ne treba da jedete.

 

Umesto da istražujete šta ne smete da jedete, istražite koje su to namirnice koje vam mogu biti korisne.

 

Fokus “šta izbaciti”, treba prebaciti na fokus “šta možemo uvesti u svoju ishranu da nam bude bolje”.

 

Da li znate da postoje namirnice koje zaista mogu da utiču na bolju kontrolu šećera u krvi?

 

Istraživanja su pokazala da postoji mnogo namrinica koje mogu biti korisne. Bilo da usporavaju nagli skok šećera u krvi bilo da poboljšavaju stanje insulinske rezistencije. Svakako znate i sami da je ključ nege, održavanja, kontrole ili prevencije, a čak možda i izlečenja ove bolesti jedna celokupna zdrava ishrana i obavezna fizička aktivnost. Zdravim osobama je optimalna nutritivno bogata ishrana ključ održavanja zdravog tela, a posebno je značajna kod onih koji i imaju neke bolesti koje su u direktnoj vezi sa metabolizmom ili sa stilom života. Trening sa dodatnim opterećenjem je od izuzetnog značaja kod kontrole i poboljšanja stanja. 

 

Tako da evo liste nekih namirnica koje su se pokazale jako efikasnim.

Bademi

Jedni od orašastih plodova koji su bogatiji magnezijumom, koji je esencijalan mineral uključen u preko 300 procesa koji se odvijaju u našem telu, uključujući i kontrolu krvnog pritiska, a i kontrolu šećera u krvi. Pored badema, indijski orah i spanać su isto namirince koje su jako bogate ovim mineralom.

 

Iako je sam mehanizam nepoznat, nizak nivo magnezijuma je usko povezan sa oba tipa dijabetesa. Čini se da ima dejstvo na sekreciju insulina, što može biti razlog da 25-38% dijebates tip 2 pacijenta imaju nizak nivo magnezijuma.

Klinička istraživanja pokazuju da popravljanje nivoa magnezijuma u telu značajno utiče na brzinu odgovora insulina i samim tim smanjuje nivo šećera u krvi. Ono što je interesantno je da je primećeno kod onih koji imau optimalne nivoe magnezijuma u telu, ali slabu kontrolu šećra u krvi, primećuje se napredak uz ishranu bogatu ovim mineralom.

Kod ljudi koji imaju zdrav metabolizam glukoze ne primećuju se benefiti suplementacije. Najpouzdaniji način na koji možete proveriti da li u telu imate dovoljno magnezijuma jeste test krvi.

 

Crna ili dark čokolada

Priznajte srećni ste kada vidite da možete jesti čokoladu 🙂 Ali postoji jedna važna stvar, a detaljnije u nastavku teksta.

 

Kakao u čokoladi je nastao od biljke kakao. Aktivni sastojci su flavanoli koji se nalaze u kakao prahu.

Trenutne studije pokazuju da kakao može unaprediti senzitivnost insulina, kod onih kod kojih je ta senzitivnost smanjena. Poboljšanjem senzitivnosti telo je u stanju da mnogo efikasnije raznosi šećere iz krvi u ćelije gde se kasnije koristi za energiju.

 

Rađena je studija na 15 osoba koji su bili podeljeni u 2 grupe. Prva grupa je dobijala 100g crne čokolade dnevno, uz koju su dobijali i 500mg flavanola. A duga grupa je dobijala 100g bele čokolade. Senzitivnost ili osetljivost insulinskog odgovora je bila duplo veća kod ispitanika koji su konzumirali crnu čokoladu. I to je sve bilo nakon samo dve nedelje.

 

Čokolada može imati benefit, ali postoji jedna caka.

 

Čokolada koju kupujete mora biti zaista Dark Chocolate sa ne manje od 85% sadržaja kakaa. Sve studije koje su rađene i jesu na uzorku od extra dark čokolada ili samog kakao ekstrakta, što daje ekvivalent od 500-1000mg flavanola dnevno.

 

To je otprilike oko 25-40 grama crne čoklade sa 85% i više procenata kakaa.

 

20 grama crne čoklade ima oko 120 kcal, 9.2g ugljenih hidrata od kojih je 4.8g šećer. Što je niži procenat kakaa, viši je procenat kalorija i šećera.

 

Da biste uneli tu dozu flavanola, a da ne uneste ogromnu količinu ostalih manje potrebnih sastojaka, besmisleno je da jedete čokoladu koja ima manje od 85% kakaa u sadržaju. U suprotnom nema prednosti i čak rizikujete da unesete veću količinu šećera, što svakako ne treba da vam bude cilj.

Možete napraviti svoju miks poslasticu od crne čokolade, cimeta i pečenih badema. Proces je da istopite čokoladu, dodate malo cimeta i onda tu smesu prelijete preko pečenih badema. Kada se ohladi i stegne samo izlomite na kockice i imate svoju jedinstvenu kombinaciju tri namirnice koje su izvrsne. 🙂

Source

 

Rezistentni skrob

Skrob je ugljeni hidrat sačinjen od dugog lanca glukoze. Ima ga najviše u žitaricama, krompiru, bananama, mahunarkama kao i drugim namirnicama.

Postoji skrob koji se u našem telu ne vari, kako uđe tako i izađe u nepromenjenom obliku i takav skrob se naziva rezistentni. Mnoge studije su pokazale da unos rezistentnog skroba značajno utiče na bolji rad organa za varenje. Nekoliko studija je pokazalao da rezistentni skrob ima ulogu u poboljšanju senzitivnosti insulina, u prevodu kako efikasno ćelije tela reaguju na insulin. Uključivanje namirnica koje imaju rezistentni skrob značajno utiče na nivo šećera u krvi nakon obroka. Neke studije pokazuju da je za čak 33-50% unapređena senzitivnost insulina nakon samo četiri nedelje konzumacije oko 15-30g rezistentnog skroba dnevno.

Imajte na umu da sve namirnice koje sadrže taj rezistentni skrob sadrže i digestivne ili nerezistentne ugljene hidrate koji imaju dejstvo na nivo šećera u krvi, tako da vodite računa o ukupnoj količini ugljenih hidrata.

Glukofit hleb

Zamislite recepturu za hleb koju nisu kreirali samo tehnolozi ili pekari već i lekari koji su sproveli kliničku studiju u trajanju od šest meseci u kojoj je bilo uključeno preko stotinu pacijenata koji imaju neki od oblika dijabetesa. Lekari su pronašli idealnu formulu, tj. kombinaciju sastojaka koja jako povoljno utiče na održavanje optimalnog nivoa glukoze u krvi. Zato ovaj hleb jeste idealan izbor za sve osobe koje imaju insulinsku rezistenciju, dijabetes, smanjenu toleranciju na glukozu ili manifestni dijabetes.

Pored toga što je zdrav jako je i ukusan i sjajno se uklapa i uz slana i slatka jela. Evo odmah i ideja za ukusan obrok. Jednu krišku hleba sam namazala sa domaćim mladim sirom, odozgo domaći ajvar i masline, a na drugo parče sam stavila sir ementaler i krastavac, kao prilog i meni uvek neizostavan deo obroka, salata kiseli kupus, kao odličan prirodni probiotik.

glukofit hleb

 

Ako nekoga zanima, napisaću i spisak sastojaka glukofit hleba:

Pšenično integralno brašno, voda, heljdino brašno, ovseno integralno brašno, mlevena sušena čičoka, seme suncokreta, semenke lana, ovsene pahuljice, kvasac, so, raženo kiselo testo, mleveni cimet, sušeni bosiljak, mlevena piskavica (grčko seme), tostovano ječmeno brašno, mleveni đumbir, beli luk u prahu, antioksidans (askorbinska kiselina), enzimi.

 

Dr Draško gostiljac, specijalista endokrinologije sa kliničkog centra u Beogradu, svoj naučni rad je posvetio izučavanju dijabetesa, a on upravo i jeste idejni tvorac i kreator formule za glukofit hleb.

Ono što vam mogu reći je da probate ovaj hleb ako niste do sada, a ako imate neki od oblika dijabetesa, onda da ga obavezno uvrstite u svoju ishranu. 🙂

 

Cimet

Jedan od mojih omiljenjih začina, koristim ga i u slatkim i u slanim jelima.

Postoje određene komponente u cimetu koje dejstvuju sa digestivnim enzimima i tako usporavaju proces varenja, što za posledicu ima usprovanje apsorpcije glukoze. Kao rezultat, manje šećera ulazi u krvotok nakon obroka, što umanjuje skokove šećera u krvi.

Postoje kliničke studije koje pokazuju da ekstrakt cimeta značajno unapređuje senzitivnost insulina kod pacijenata sa dijabetesom tip 2 i insulinskom rezistencjiom.

 

Komponenta u cimetu koja se zove methylhydroxychalcone polymer (MHCP) imitira insulin kroz transfosforilaciju insulinskog receptora na membranama masnih ćelija.

 

Ovaj mehanizam utiče da se aposrpcija glukoze poveća.

Preporučena doza cimeta, kako bi imao ovaj efekat je 1-6 grama (0.25-1.5 čajnih kašika) dnevno, a najbolje je unositi ga uz obroke koji imaju ugljene hidrate. Pored toga, cimet ima i slatkast ukus, tako da doprinosi da jela budu ukusnija, da imaju jači intenzitet. 

Ja obožavam da dodajem cimet u jutarnje kaše, posebno ako ih pravim sa jabukom. A što se tiče slanih jela, obavezan je sastojak kada spremam grčku musaku ili smesu za punjene paprike.

 

Postoji još dosta namrinica koje imaju jako blagotvorno dejstvo za dijabetičare, ali ja sam vam navela top 5, koje su lako dostupne. U prethodnom postu pisala sam na temu vežbanja i dijabetesa, možete više pročitati na ovom linku.

 

Za kraj imam jedno pitanje, da li vi imate dijebetes ili poznajete osobu koja ga ima? Kakva su vam iskustva?

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

 

Istraživanje 12345678, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24.

 

*Ovaj blog post je urađen u saradnji sa kompanijom Delhaize
NADA FITT PLAN ISHRANE