Fitness 27.01.2019.

7 uverenja koja vas koče u mršavljenju

7 uverenja koja vas koče u mršavljenju

U radu sa klijentima primetila sam određene stvari odnosno uverenja koja se ponavljaju. I ne samo uverenja, već i određena ponašanja koja su proizašla odatle, a nisu donela adekvatne rezultate. Štaviše, samo su još pogoršala stvari…

Srećom, vi imate šansu da ih sada sve detektujete i sprečite štetu. 🙂

Većina ljudi koji pokušavaju da smršaju su:

   • stajali ispred ogledala govoreći sebi šta im se sve ne dopada
   • izbegavali da se fotografišu jer ne izgledaju lepo
   • imali pun ormar stvari koje će nositi kada smršaju
   • pokušali da vežbaju
   • pokušali da smanje kalorijski unos
   • pratili sva pravila raznih dijeta

  i nisu uradili ništa.

Da li već vidite koliko je ovo potencijalno frustrirajuće? Nije ni čudo što na kraju ponekad dođu do trenutka da više ne znaju šta bi trebalo da rade i izgube volju da uopšte bilo šta i pokušaju.

Problem kod svih navedenih stavki jeste to što se sves vodi na hranu. A hrana je, koliko god sumanuto zvučalo, samo delić mršavljenja. Ne može bez nje, ali ne može ni samo njenim sređivanjem. Ili može, do određenog trenutka.

Ono što je važnije da prilagodite jeste način razmišljanja koji će vas, korak po korak, dovesti do cilja.

 

  Koje to misli bi trebalo da prešaltate na drugi kanal?

MOJE TELO JE DRUGAČIJE…

Tačno. Niko na svetu nema potpuno isto bilo šta kao vi. Stalno potenciram individualni pristup svemu pa i ishrani. Važno je da uživate u njoj, a velika je verovatnoća da nećete uživati u istim stvarima kao vaša komšinica. Može se desiti da zbog toga pomislite kako teže mršavite od ostalih, na vas ta dijeta jednostavno ne deluje… Tražite razlog u svojoj različitosti. Međutim… Istina je da uprkos vašoj individualnosti, niste pripadnik druge vrste 🙂 tako da te različitosti idu samo do određenog nivoa.

Ovo je dobra vest, jer to znači da će ipak manje više iste stvari funkcionisati i kod vas. Mislim pre svega na osnovne principe pravilne ishrane koji ne variraju od osobe do osobe. Ukoliko zaista imate utisak da sve radite kako treba, a i dalje ne gubite kilograme, možda je do nekog drugog razloga.

 

TREBA DA VOLIM SEBE UMESTO DA ŽELIM DA IZGUBIM KILOGRAME

Uh, koliko puta sam ovo čula i pročitala. Ali, zašto mislite da jedno isključuje drugo? 🙂 Jako je važno da volite i prihvatate sebe, ali to ne znači da treba da prestanete da radite na sebi u svakom smislu. Višak kilograma svakako nije najsjajniji način da pokažete ljubav prema sebi. Upravo suprotno, vi možete i treba da vežbate i hranite ga kvalitetno iz čiste ljubavi. Baš to treba da radite. 🙂

VIŠAK KILOGRAMA JE PROBLEM KOJI TREBA REŠITI

Verujem da to već znate, ali višak kilograma je često samo simptom, dok je uzrok negde dublje. Koji je vaš, ne mogu znati, morate to sami da otkrijete. Kada ste se ugojili? U kojim trenucima najviše jedete? Šta vam je najveći problem kada krenete na dijetu (mislim pravilnu ishranu, ne klasičnu restriktivnu dijetu)? Kopajte po sebi ne bi li ste saznali i otklonili uzrok.

 

NE VOLIM TERETANU

Zašto ste mislili da treba da je volite?! 🙂 Apsolutno nije neophodno! Ni teretanu ni bilo koju konkretnu fizičku aktivnost, imate slobodu da birate onu koja vama najviše odgovara. Da li čete odabrati ličnog trenera, grupni trening ili pak brzu šetnju, plivanje, vožnju rolera, bicikl… Na vama je. Takođe, nije potrebno da dušu ostavljate na treningu kako bi isti imao efekta.

 

PORODICA MI JE PRIORITET, NEMAM VREMENA…

A vašoj porodici je prioritet da vi budete zdravi. 🙂 Pritom, dok sebi činite dobro, možete u isto vreme učiniti još bolje za svoju porodicu, posebno decu. Njima će biti daleko lakše da steknu naviku vežbanja i pravilne ishrane u detinjstvu nego kad budu stariji. To ne samo da nije opravdanje za vas već je i odlična motivacija zašto baš treba da počnete. 🙂 Ne morate vi sebi pripremati ne znam šta, možete jesti istu hranu kao i svi ostali, suština je u tome da steknete pravilne navike.

 

POČINJEM OD PONEDELJKA!

Znate koliko ovo nema smisla? 🙂 Šta će famoznog ponedeljka biti drugačije nego danas? Zašto mislite da će tada biti lakše? Ne odlažite, ne koristite nedelju uveče da pojedete sve pred sobom jer od sutra nema ničeg… Ne mučite sebe.

Čarobni ponedeljak je stigao. Upravo sada! 🙂

Kada će doći čarobni ponedeljak i šta onda?

SVE SAM PROBAO/LA I NIKAD NEĆU SMRŠATI…

Ovo je najgori stadijum, ali se i on može promeniti. Kada stavite na papir i shvatite kako ste do sada razmišljali, biće vam jasno zašto ništa nije uspevalo. Sada hoćete i možete drugačije.

Ne žurite. Polako… Niste se za par nedelja ni ugojili. Proces mršavljenja može trajati i godinu dana… Ali to nema nikakve veze jer vi niste na dijeti koja prolazi. Vi usvajate nove navike.
Što znači da će vam u određenom trenutku to postati normalno kao i prejedanje sada. Neće vam trebati volja da uzmete jabuku umesto čokolade, već ćete automatski posegnuti za jabukom. Nemojte mi verovati… Pokušajte.

Ja vam držim palčeve da mi se za godinu dana javite i kažete da ste uspeli. Da ste zdravi, srećni i fit! 🙂

 

Hajde znam da vi to možete! 

Nada 🙂 

 

FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.