kuvana jaja

Anatomija jajeta

S obzirom da su jaja izuzetno zastupljena namirnica u kuhinjama sveta kao i našoj, napisaću vam nekoliko saveta na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine i odabira jajeta, kao i to kako ih treba termički obraditi da biste dobili upravo onakva kakva volite.

Boja ljuske jajeta ne utiče na kvalitet, ukus ili nutritivni sastav jajeta. Boja ljuske da li je braon ili bela, zavisi isključivo od vrste koke koja ga je snela. Da li znate da se na samoj ljusci jajeta nalazi oko 17000 sitnih porica, koje omogućavaju jajetu da diše. 🙂

Boja ljuske jajeta

 

Što je jaje starije, vlažnost i ugljen dioksid napuštaju jaje, koje onda apsorbuje kiseonik, i tako nastaje onaj vazdušasti prostor između ljuske i belanceta, što je jaje starije, prostor je veći.

 

vazdušni jastučić

 

 

Ispod ljuske se nalazi protektivna membrana. Ispod membrane je belance, koje je protekcija žumancetu. Oko 2/3 jajeta čini belance.

 

 

membrana jajeta

Belance se sastoji iz gušćeg i tečnijeg dela. To se jasno vidi kada razbijemo jaje. Polovina proteina iz celog jajeta, se nalazi u belancetu.

Žumance čini 1/3 jajeta i sadrži u sebi svu masnoću. Žumance je isto bogato proteinima, i za razliku od belanceta, ima u sebi i vitamine i minerale. Žumance sadrži i lecitin, koji se koristi kao emulzija za mnoge soseve i dresinge. Boja žumanceta može biti od svetlo žute pa do crvenkasto narandžaste, i zavisi od toga čime je hranjena koka koja ga je snela.

 

boja žumanceta

 

Oni mali beli detalji koje možemo videti nekada uz žumance ili čak i crveni, nisu štetni i ne moraju da se odstranjuju.

 

Jaja su prirodan izvor hrane koja ima izvrstan nutritivni balans.

 

Kuvana jaja

Kako da kuvanjem jajeta dobijete baš onako kuvano kakvo volite?

Rovito, srednje kuvano, i tvrdo kuvano (ali bez zeleno-sivog sloja)

kuvana jaja

Prilikom kuvanja jaja, bilo bi dobro da koristite ona malo starija. Ta starija imaju veći vazdušni džepić, što će vam pomoći da ih lakše oljuštite.

Proces kuvanja je sledeći:

Prvo stavite hladnu vodu da prokuva, kada je prokuvala, smanjite temperaturu i dodajte so ( 2 kafene kašičice na 1l vode), potom kašikom spuštajte jaja u tu vodu.

Za rovita stavite tajmer na 8min, za srednje kuvana 10 minuta i za tvrdo kuvana na 12 minuta.

Kada istekne vreme predviđeno za kuvanje, jaja potopite u ledenu vodu, kako bi se zaustavio proces kuvanja, to je posebno važno za ona tvrdo kuvana, kako bi se izbegao miris sumpora i prebojavanje žumanceta u zeleno-sivu boju.

Reakcijom gvožđa i sumpora na površini žumanceta dolazi do stvaranja sivo-zelenog prstena.

 

Da biste oljuštili jaje, udarite ga jednom o podlogu potom ga pritiskajući zarolajte kako bi se ljuska izlomila na sitnije delove. Počnite da gulite od dela gde se nalazi vazdušni džepić.

 

 

Kako da razlikujete kuvano od nekuvanog jajeta?

Dogodila se situacija u frižideru da su vam se slučajno pomešala kuvana i sveža jaja, kako da prepznate razliku?

Uzmite jaje i zavrtite ga kao čigru, ukoliko se okreće kao čigra, onda je to kuvano jaje, ukoliko se znatno slabije okreće gotovo da i ne okreće, onda je to sveže jaje.

 

 

 

Kupovina i skladištenje jaja

Veličina jajeta… Šta se danas smatra većim jajetom, to je jaje prosečne težine oko 50-60g. Belance je najčešće teško 30g a žumance 20g.

Prilikom kupovine obratite pažnju da su jaja sveža, tako što ćete uvek proveriti datum na pakovanju, i naravno uvek otvorite pakovanje da proverite da li su sva cela, tj. da nije nekom ljuska oštećena. Ukoliko tek kada dođete kući primetite da je nekom jajetu ljuska oštećena, takvo jaje odmah bacite, jer ono može da sadrži razne bakterije i može biti štetno (otrovno).

osetecna ljuska jajeta

Najidealnije je da ih čuvate u kutiji u kojoj su kupljena, upravo zbog onih sitnih mnogobrojnih porica na ljusci, zbog kojih jaje može da pokupi miris neke druge hrane iz frižidera.

Kako da proverite svežinu jajeta?

U činiju sa hladnom vodom stavite jaje, ukoliko ono horizontalno leži na dnu, onda je veoma sveže. Ukoliko je vertikalno u činiji, da je (“guza ili glava”) okrenuto prema vrhu, to znači da ima onaj vazdušni džepić. A ukoliko celo jaje pluta po vodi, znači da je veoma staro i takvo jaje treba da bacite.

sveze jaje

Sveže jaje

srednje sveze jaje

Srednje sveže jaje

staro jaje

Staro jaje

 

 

 

Ukoliko razbijate jaje, videćete da li žumance pliva u onom gustom delu belanceta, i žumance će samo po sebi biti više okruglasto. Što je svežije, veća je verovatnoća da nađete ono malo belo oko žumanceta.  Kada je jaje starije ono će kada ga razbijete biti onako više spljošteno po dnu.

 

Kada pravite omlet ili kajganu, solite tek na kraju, jer so utiče na razdvajanje proteina u samom jajetu, što dovodi do toga da ono bude vodenastije.

 

Ovo su neki mali saveti i trikovi kod kupovine , čuvanja, i kuvanja jajeta, koji će vam verujem biti od koristi.

 

Uživajte do narednog čitanja,

Nada 🙂