Beli ili smeđi pirinač – koji je bolji?

Kada bih vam stavila na sto beli i smeđi pirinač, koji biste odabrali?
Pitanje je za one koji se trude da se zdravo hrane 🙂
Verujem da će većina reći smeđi. Baš kao i za smeđi šećer
Svi smo čitali tekstove o tome kako je smeđi pirinač bolji za mršavljenje, kao i za zdravlje dok je beli nešto što treba izbegavati.
Ipak, moraću da vas razočaram. To nije istina, a evo i zašto.

Beli ili smeđi šećer - koji je bolji?

KOJA JE RAZLIKA U NJIHOVOM GLIKEMIJSKOM INDEKSU?

Glikemijski indeks (GI) klasifikuje hranu po tome koliko brzo i koliko visoko povećava nivo šećera u krvi. Što je veći GI hrane, to će brže i više povećati nivo šećera u krvi. Što je niža vrednost GI hrane, porast šećera u krvi će biti niži i sporiji.
Iz tog razloga, konzumiranje u skladu sa glikemijskim indeksom (uzimanje hrane sa malim GI / izbegavanje hrane sa vsokim GI ) često se smatra odličnom idejom za sve, od gubitka masti ili sprečavanja dobijanja masti, kontrole gladi, sprečavanja srčanih bolesti, dijabetesa i tako dalje.

Beli pirinač zaista ima višu GI od smeđeg pirinča. Većina ljudi to zna i upravo zato bira smeđi.
Da li je ovo istina? Da. Iako, razlika u glikemičkom indeksu ponekad može biti manje značajna nego što ljudi tvrde, a i da zavisi od vrste pirinča sa kojim se upoređuje (dugo zrno, kratko zrno, basmati, jasmin itd.).
Ali bez obzira na vrstu pirinča koji se poredi, braon zaista ima prednost u odnosu na beli u smislu glikemijskog indeksa. To se ne osporava.
Ono u šta treba sumnjati jeste efekat glikemijskog indeksa u realnosti.
GI hrane se određuje tako što se hrana pojede nakon čitave noći bez hrane. To u prevodu znači da će tako uticati na šećer u krvi kada je prva stvar koju ujutru pojedete. Upravo to je razlog zašto glikemijski indeks nije dobra opcija kod određivanja toga da li je hrana dobra ili loša.
Kolika je verovatnoća da će pirinač biti prva stvar koju ujutru pojedete? Pre svega, uglavnom se kombinuje i sa drugim namirnicama, tako da neće doći do naglog skoka šećera u krvi kao u prethodno pomenutoj situaciji.
Kada još neka hrana ulazi u obrok, priča o glikemijskom indeksu pirinča pada u vodu.
Zaključujemo da ipak smeđi ni u ovoj priči nije bolji od belog iako zaista ima niži glikemijski indeks.

KOJA JE RAZLIKA U VLAKNIMA, PROTEINIMA, MIKRONUTRIJENTIMA…?

Smeđi pirinač se smatra nutritivno bogatijim od belog. Da li je zaista tako?
NE.

Skoro su identični u svakoj oblasti, uključujući potpuno istu količinu proteina (3 grama po porciji). Braon ima prednost u vlaknima, to je tačno… Čitav jedan gram više od belog 🙂
Uz mali komad brokolija sa belim pirinčem, imaćete jednaku, ako ne i višu količinu vlakana.

Beli ili smeđi šećer - koji je bolji?

ŠTA JE SA MIKRONUTRIJENTIMA?

Beli pirinač je u suštini samo smeđi pirinač kome su uklonjeni spoljni slojevi koji sadrže određene mikronutrijente. Dakle, kada su uklonjeni tokom obrade, uklanjaju se i mnogi od tih mikronutrijenata. Iz tog razloga, smeđi pirinač definitivno ima prednost nad belim pirinčem u ovoj oblasti.
Ipak, ništa od ovoga neće imati efekta na gubitak masti, povećanje masti, rast mišića, gubitak mišića ili nešto slično. U ovom trenutku samo pričamo o tome da li je jedna namirnica hranljivija od druge, a ne da li će imati pozitivniji ili negativniji uticaj na vaše telo.
Takođe, beli pirinač koji je u prodaji je često „obogaćen“, što u osnovi znači da je prehrambena kompanija dodala u neke od mikroelemenata koji su izgubljeni u procesu koji je objašnjen gore.
Navešću određena istraživanja koja govore o ovoj temi.

Beli pirinač zapravo ima jednak ili bolji prinos u ishrani i takođe ima bolji efekat zadržavanja azota od smeđeg pirinča. To je zato što sadržaj vlakana i fitata u smeđem pirinču deluje kao antinutrijent, smanjujući bioraspoloživost mikronutrijenata koje sadrži.
Callegaro Mda D, Tirapegui J. Ark Gastroenterol. 1996 Okt-Dec; 33 (4): 225-31.

Na kraju, možemo samo da zaključimo da su i u ovoj kategoriji jednaki. Gotovo su isti po pitanju kalorija i makronutrijenata, a razlike koje postoje su suviše male da bi bile važne u kontekstu celokupne ishrane. Pored toga, određena svojstva smeđeg pirinča će ometati sposobnost tela da apsorbuje mnoge vitamine i minerale koje sadrži.

KOJA JE RAZLIKA U SVARLJIVOSTI?

Ne pričam ovde o brzini varenja već vašoj sposobnosti da svarite određenu namirnicu.
U kontekstu onoga šta vam može izazvati probleme sa digestivnim traktom i / ili samo učiniti da se osećate loše (gasovi, nadimanje, letargija, grčevi, konstipacija, dijareja itd.), beli pirinač ima prednost u odnosu na braon.
To je jedna od najprihvaćenijih namirnica na planeti.
Mnogi ljudi će se osećati dobro ako jedu oba tipa pirinča i nemaju nikakvih problema. U takvim slučajevima ova prednost je irelevantna.
Ali za ljude koji imaju intolerancije na hranu, alergije ili probavne probleme i imaju blage do značajne probleme sa određenim vrstama hrane, ova prednost je relevantna.
Kako onda možete reći da li imate problema sa smeđim pirinčem (ili bilo kojom vrstom hrane)? Probajte ovo:
Jedite hranu konzistentno nekoliko nedelja dok vam je celokupna ishrana ista… I obratite pažnju.
Zatim, uklonite tu hranu iz svoje ishrane u narednih nekoliko nedelja dok je ostatak ishrane i dalje isti… I obratite pažnju.
Zatim ponovo uvedite tu hranu u vašu ishranu u narednih nekoliko nedelja, dok je ostatak isti… I obratite pažnju.
Šta se desilo? Da li ste primetili neke razlike? Da li se osećate bolje / gore sa ili bez te hrane? Ili je bilo sve potpuno isto?

Ako se sve činilo potpuno isto sa i bez te hrane, onda je super. Slobodno nastavite da jedete.

Ako ste ipak primetili da se osećate bolje bez nje ili pak gore, možda ćete želeti da razmislite o smanjivanju ili izbacivanju tih namirnica.
Činjenica je jedna: Smeđi pirinač može izazvati tegobe kod nekih ljudi, dok beli najverovatnije nikad neće.

Beli ili smeđi šećer - koji je bolji?

KOJA JE RAZLIKA U KOLIČINI ARSENA?

Svaki pirinač sadrži određenu količinu arsena, baš kao i ostala hrana koju konzumiramo (voda, voće, povrće, žitarice…). Takođe se dešava i da pirinač sadrži veću količinu istog.
Istraživanja su takođe pokazala da spoljni deo smeđeg pirinča (koji se skida da bi postao beli) omogućava veće zadržavanje arsena.
I u ovoj „igri“ 😀 je pobedio beli pirinač.

ŠTA JE SA LIČNIM IZBOROM?

Koji ukus se vama više dopada? Da li se hrana koju jedete bolje slaže sa belim ili smeđim pirinčem?
Na kraju je najvažnije da uživate u svom obroku. Jedan gram vlakana koje sadrži smeđi pirinač vas neće spasiti od viška kilograma. Ali pametan izbor ishrane hoće 🙂

Razlike između belog i smeđeg pirinča definitivno postoje, to se ne dovodi u pitanje.
Da li će te razlike napraviti značajnu promenu po pitanju vašeg zdravlja, izgleda i sl.? Pa, ne baš 🙂

Izuzev gore pomenutog slučaja kada smeđi izaziva smetnje. Po tome je beli pirinač „bolji“, za razliku od suprotnog mišljenja koje vlada.
Što se svega ostalog tiče, sami birajte koji vam se više dopada. Potpuno su okej i jedan i drugi 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

Poslednji članci