Nutricionizam 16.03.2020.

Beli krompir ili sladak krompir, koji je zdraviji?

Da li ste milion puta čuli kako ne treba da jedete krompir ukoliko želite da smršate?
Ili pak da je velika razlika između belog i slatkog krompira?
Danas razbijamo zablude i otkrivamo istinu 🙂
Suprotno popularnom mišljenju da je sladak krompir daleko zdraviji i bolji od belog, odmah ću vam reći da su obe vrste podjednako zdrave i hranljive iako među njima postoje određene nutritivne razlike.

Priča o tome da ugljeni hidrati goje je (nadam se) prevaziđena. Mnogo puta sam pisala o tome, pa se neću ponavljati, ali evo linkova za one koji možda nisu videli, a žele da čitaju više o tome.

Zero Carb

Ozloglašeni ugljeni hidrati

Krompir sam po sebi ne goji, goji količina i način na koji se jede. Pomfrit pržen u dubokom ulju sa puno majoneza, slaninicom i sličnim stvarima će svakako doprineti tome da verovatno uneste više kalorija nego što vam je potrebno, što kasnije bude da dobijete višak kilograma.

Krompir ima visok nivo ugljenih hidrata, ali to nije i ne mora biti loše. Nisu svi ugljeni hidrati isti, a ovi iz krompira nam daju energiju i u isto vreme dugo drže sistost.

Slatki krompir takođe smanjuje želju za šećerom.

Generalno, beli krompir i slatki krompir su približno slični u sadržaju vitamina i minerala. Ali zbog svog narandžastog pigmenta, slatki krompir ima nešto više vitamina A, dok beli krompir ima više folata.
Dakle, prilično je važno jesti obe vrste krompira, a ne samo jedan. Ono što fali u jednom, nadoknađuje se u drugom. Kao i uvek kada je ishrana u pitanju – raznovrsnost je ključ.

Pre nego što izbacite krompir zato što „goji“, razmislite u kakvom ga obliku jedete.
Kao što sam već pomenula, određeni način pripreme mu oduzima hranljive sastojke i dodaje nepotrebne kalorije.
Ali ga umesto toga možete kuvati i peći, pa ćete onda imati sve dobrobiti od njega.

Zaključak je da svakako treba jesti i jedan i drugi.
Smišljajte nove recepte i kombinujte ih sa različitim namirnicama. Pronađite kombinacije koje vama najviše odgovaraju.
Opustite se i uživajte u pravoj hrani poput krompira umesto što brinete da li je nešto „dobro ili loše“. Hrana nije tu da je etiketiramo i merimo sopstvenu vrednost na osnovu onoga što jedemo već da uživamo u njoj dok nam daje energiju i čini nas zdravima 🙂
A krompir jeste jedna od namirnica korisnih za naše zdravlje i dobar osećaj.

Šta spremate za ručak danas?
Ja već znam šta ću! 🙂

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.