Fitness 04.04.2020.

Da li imate strah od gojenja?

Kada većini klijenata spomenem ideju o intuitivnoj ishrani, isprva ne budu baš oduševljeni.
I uglavnom je razlog taj što se plaše da će, kada dobiju dozvolu da jedu po osećaju, pojesti mnogo više nego što im je potrebno, a pozadina toga je zapravo strah od gojenja.
Strah od gubitka kontrole nad hranom.

Većina misli da ih samo stroga pravila mogu dovesti u red. I zaista, ima slučaja kada su pravila vrlo korisna, ali samo kod onih koji suštinski nemaju problem u odnosu prema hrani već samo nesvesno jedu više nego što im je potrebno jer ne obraćaju pažnju i nisu svesni kalorijske vrednosti hrane.U svim ostalim slučajevima, intuitivna ishrana, koja ne mora isključivati plan ishrane jeste poželjna opcija.

Plan je tu da osobi pomogne i da je usmeri, a ne da je ograničava.
Upravo zato u svakom od mojih programa ishrane naglašavam da sami odaberete šta će kada jesti i po želji promeniti određene namirnice.

Kada neko odluči da povede računa o svojoj ishrani, vrlo je važno da zna gde se tačno nalazi, kakva su mu razmišljanja o hrani, ali i o sebi jer sve to ide jedno sa drugim.

I zato današnji tekst posvećujem upravo tom strahu od gojenja i gubitka kontrole. Kada ga budemo podelili na sitnije deliće, biće vam sve mnogo jasnije.
ODAKLE DOLAZI STRAH OD GOJENJA?Verujem da je većina vas nekada bila na rigoroznoj dijeti. Pa vas pitam, kako ste se tada osećali?
Da li od tada datira strah od gojenja jer ste konstantno imali osećaj da se toliko odričete, da ne znate koliko to uopšte možete da izdržite?

Toliko se govori o gojaznosti na pogrešan način kroz kulturu dijeta da nije ni čudo što ljudi iz preterane želje za kontrolom, istu gube.

Svi smo mi odrasli u društvu koje veliča mršavost, a to može ostaviti veliki trag.

Zato je važno da preispitate svoja uverenja i definišete ona koja vam škode i koja vam koriste.
Evo nekih pitanja koja mogu biti od pomoći.

Zašto se toliko plašite gojaznosti?
Zašto vam je toliko važno da budete mršavi?
Kakav je vaš stav o gojaznim ljudima?
Da li o sebi mislite da ste lošiji ukoliko imate višak kilograma?


ŠTA MOŽETE DA URADITE SADA?Upravo ovo što već radite.
Samim čitanjem ovog teksta pokazujete da imate želju za promenom, da želite da čujete i naučite nešto novo zbog čega ćete vremenom početi da menjate odnos prema hrani i sebi.

Hrana je jako važna za mršavljenje, ali je ona samo alat. Vaša psiha upravlja i zato je toliko bitno da radite na njoj.

U osnovi straha od gojenja se često krije potreba za pripadanjem jer u osnovi mislite da to nije prihvatljivo.

„Rasparčajte“ svoj sistem uverenja. Preipsitajte dobro sve i budite iskreni prema sebi. Samo tako ćete moći nešto zaista i da promenite.

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.