BLOG 07.11.2018.

Da li je intuitivna ishrana pravi izbor za vas?

Kada nešto postane popularno, obično svi požele da isto i isprobaju, a da se prethodno dobro ni ne raspitaju da li je to zaista za njih. Obično se vodimo time, što je dobro za većinu, mora biti dobro i za nas, ali je činjenica da nije uvek tako.

U ovoj drugoj situaciji, imamo stvari koje mogu da škode i one koje su bezazlene, niti pomažu niti odmažu. Gde se tu nalazi intuitivna ishrana i da li je ona za vas?

Recimo da jeste. Ali, polako sa zaključcima 🙂

Kada ste bili deca, intuitivno ste se hranili i bez ikakve svesti o tome. Jeli ste kad ste gladni i prestajali kad više niste. Da li i danas tako radite? Pa… Većina ne baš.

Ukoliko vam doktor ne govori da treba da povedete računa o kilaži, tu je društvo koje diktira kako treba da izgledate i neminovno ćete u nekom trenutku pomisliti kako morate da kontrolišete svoju ishranu –  bilo da su u pitanju određene dijete ili prosto ograničavanje unosa kalorija.

Sve to se kosi sa intuitivnom ishranom. Kao što sam naziv kaže, intuitivno znači po osećaju, bez namerne kontrole.

 

DA LI VAS DIJETA GOJI?!

Paradoksalno, ali se dugoročno dešava upravo ovo. Na kratko smršate, sve deluje u redu… I onda puf! 95% restirktivnih dijeta ima takav efekat da se svi izgubljeni kilogrami u narednom periodu vrate, a neretko i više od početnih.

Kada svoj organizam dovodite u mod za gladovanje, on će odgovoriti tako da se odbrani. Kako će se odbraniti, zavisi od vašeg organizma, ali su to često binge eating i razni drugi poremećaji u ishrani.

 

ŠTA MOŽETE DA KONTROLIŠETE?

Pored samih kilograma, postoje određene stavke koje su daleko važnije od broja na vagi, a tiču se opšteg zdravlja. Dobra ishrana bi trebalo da vas dovede baš to toga, odnosno, sledeće činjenice su posledice adekvatne ishrane.

  • poboljšan odnos sa hranom i vežbanjem
  • prestanak opsesivnog i emocionalnog prejedanja
  • poboljšana slika o sebi
  • više znanja o zdravlju i brizi o sebi u globalu
  • redukovan holesterol u krvi
  • snižen stres i bolji osećaj

 

Da li vam je ijedna dijeta pomogla u ovome? Ukoliko jeste, držite se nje! Ne postoji univerzalan način koji svima odgovara 🙂 Ali sam isto tako sigurna da nijedna strogo restriktivna dijeta ne može dugoročno da postigne sve navedeno.

Ali intuitivna ishrana može.

Čitava poenta sa njom je da naučite da slušate svoje telo i dajete mu baš ono što mu treba, umesto da se bespotrebno mrcvarite do iznemoglosti.

Sve ovo nam govori da je intuitivna ishrana podjednako specifična koliko je i svaka individua. I baš zato bi mogla da bude pravi izbor za vas. 🙂

Možda i ne… Na vama je da pronađete idealan način. Kada ga budete pronašli… Znaćete. Kako? Zato što ćete se osećati bolje nego ikad! 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.