pasta na dijeti

Da li pasta goji?

Ima već jedno mesec dana kako ste počeli aktivno da vežbate, korigovali ste ishranu, osećate se lepo i zadovoljni ste. Vikend je i dobijate poziv za večeru u restoranu. Radujete se druženju i viđanju ali malo vas remeti pomisao na to šta ćete jesti a da bude u skladu sa režimom koji primenjujete. Izuzimamo mogućnost da ne jedete jer je nije u redu prema partneru, tako da nešto ćete morati da naručite. Gledate meni i odlučili ste se za glavno jelo komad mesa a imate mogućnost da izaberete prilog a opcije su:

1. Integralni pirinač,

2. Pečeni krompir ili

3. Pasta

Koji od ovih priloga biste najradije izabrali?

Da li znate da 80% žena bi odabrale pastu, ali isto tako smatraju da to nikako ne smeju jesti.

da li pasta goji

Pasta od sve tri namirnice ima najniži glikemijski indeks i zbog toga može biti najbolja opcija za one koji su na režimu redukcije masnog tkiva. Iako postoje oprečna mišljenja i iako ne postoje istraživanja koja potvrđuju odnos GI i redukcije, ipak mnogi se vode ovom računicom.

Naravno najbitniji je kalorijski unos, da budete u deficitu, a kontrola šećera u krvi može donekle imati uticaj na proces mršavljenja, tj. redukcije masnog tkiva.

Možete jesti pastu i mršaviti! 😉

Ali dok se ne zaletite u kuhinju na spremanje paste, važno je da napravimo razliku između punog tanjira paste i između obroka čiji deo je pasta.

Testenina ne treba da bude većinski deo hrane u jednom obroku, ali kao sporedni (prilog) sasvim je u redu. To je najčešća greška koju mnogi prave crno ili belo. Ili jedem pastu, a to kad je jedem, punim tanjir, ili ne jedem uopšte jer goji.

Ono što goji jeste količina hrane a ne određena namirnica.

Ako volite pastu i mislite da ne možete da živite bez nje, ključ svega je da kontrolišete samu količinu porcije.

#1 Veličina porcije

Suština kod paste je što je ona energetski jaka hrana, po gramu ima dosta kalorija, samim tim predstavlja hranu kojom je lako premašiti kalorijski limit, i samim tim često ćete i čuti te savete da treba da izbegavate pastu i uopšte hlebove kada ste na „dijeti“. Kada biste uspevali da savršeno kontrolišete količinu pojedenog jela, ne bi bilo potrebe da izbacujete ovu grupu namirnica iz upotrebe ako je volite.

Jedna porcija je jedna šolja kuvane paste. Ako tokom obroka ne pojedete više od toga (paste) nema razloga da se plašite da ćete se udebljati i slično.

Dodatni savet je da pastu uvek jedete u kombincaiji sa npr. mesom, ribom ili jajetom i povrćem, kako bi ona zasita predstavljala prilog.  Volumen hrane koju unesemo je ključan za osećaj sitosti, pa tako šolja paste vas ne bi na duže zasitila, pa biste došli u iskušenje da pojedete i još po neki zalogaj, a ovako ako rasporedite na malo mesa, malo povrća, malo salate i malo paste, nesumnjivo ćete duže osećati sitost.

pasta fitnes

#2 Pravite kvalitetan pasta sos

Pasta se kao jedno od internacionalnih jela sprema na 1001 način, tj. postoje mnoge varijante soseva. Najubitačniji za liniju su oni kremasti sosevi, poput Alfredo, četiri sira… Ovo su punomasni i jaki sosevi koji porciji paste mogu da dodaju ogormnu količinu kalorija, tako da tanjir paste bude i do 900 kcal. Većina gotovih industrijskih pasta soseva je vrlo kalorična i nezdrava, imaju tonu šećera, rafinisanog ulja, zgušnjivača, boja, aroma… Najbolje je da sami napravite sos kod kuće koji je u suštini na kraju i najukusniji.

Najbolji recept za pastu je: skuvate po mogućstvu domaću pastu, prelijete maslinovim uljem, seckanim paradajzom, parmezanom, svežim bosiljkom, posolite, pobiberite i savršena je.

domaca pasta

 

#3 Jedite je nakon treninga

Ako i dalje imate strah i mislite da vas pasta deblja, onda je jedite nakon treninga.

Nakon napornog treninga mišići su senzitivniji na ugljene hidrate, što u prevodu znači možete ih jesti u tom periodu vremena bez posebne griže savesti (ali ne 300g čokolade) 😉

Ovo je moguće iz dva razloga:

Potrebno je da obnovite rezerve glikogena (uskladišteni šečeri u mišićima) koji se troše tokom treninga.

Intenzivan trening izaziva specifičan hormonalni odgovor, i telo je osetljivije na insulin.

Smatra se da postoji određeni vremenski prozor u trajanju od 2h nakon završenog treninga kada telo najbolje reaguje na ugljene hidrate. Ovo je predmet diskusije među stručnjacima i složili su se „uglavnom“ da je tajming unosa hrane napredna strategija kod osoba koje imaju vrlo programiranu ishranu kao i trening

Da biste bili sigurni da pasta neće škoditi mršavljenju, završite trening 1-2h pre večere sa partnerom i onda bez griže savesti pojedite pastu.

trening fitt

Da li ste ljubitelj paste i smatrate li da vas ona goji?

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

 

online fitnes coaching