Da li su čučnjevi najbolja vežba za izgradnju gluteusa

Da li su čučnjevi najbolja vežba za izgradnju gluteusa

Da li su čučnjevi najbolja vežba za izgradnju gluteusa

Lijepo oblikovanim i snažnim Gluteusima treba da teže kako žene.tako i muškarci.Što iz estetskih, što iz zdravstvenih, što iz funkcionalnih razloga. E sada, da li su Čučnjevi najbolja vježba za izgradnju Gluteusa (zadnjice)? Mnogi će “experti” reći da jesu. Mnogi se kunu u Čučanj, smatraju ga najboljom vježbom za cijeli donji dio tijela, ne samo za mišić zadnjice. Takav način razmišljanja više proizilazi iz priča koje se prepričavaju po teretanama, nego iz konkretnih naučnih istraživanja. U ovom tekstu vam dajem odgovor na to pitanje.

Imamo istraživanje ( Contreras et al.2015) koje to i dokazuje.13 žena koje su već bile uključene u trening snage su radile Čučanj i Potisak kukovima. Na način,da su radile 10 maximalnih ponavljanja tokom svake vježbe.Razlika u aktivaciji gornjeg i donjeg dijela Gluteus maximusa izmedju Potiska kukovima i Čučnja je bila drastična. Prosječna aktivnost gornjeg dijela Gluteus maximusa tokom Potiska kukovima je bila 69.5%,a kod Čučnja 29.4%,najveća zabilježena aktivnost gornjeg dijela Gluteus maximusa je bila 172% kod Potiska kukovima i samo 84.9% kolika je bila kod Čučnja.Kada je aktivacija donjeg dijela Gluteus maximusa u pitanju. Prosječna aktivnost tokom Potiska kukovima je bila 86.8%,a kod Čučnja 45.4%,najveća zabilježena aktivnost donjeg dijela Gluteus maximusa tokom Potiska kukovima je bila 216% i samo 130% kod Čučnja.

Da li su čučnjevi najbolja vežba za izgradnju gluteusa

Squat – Čučanj

Da li su čučnjevi najbolja vežba za izgradnju gluteusa

Hip Thrust

Dakle, iz priloženog vidimo da Čučanj nije najbolja vježba za izgradnju Gluteusa i ako vam je izgradnja Gluteusa primarna stvar (mnogim ženama jeste) na treningu donjeg dijela tijela. Onda u vašem treningu definitivno više pažnje treba da posvetite Potisku kukovima, u odnosu na Čučnjeve (što ne znači da Čučnjeve treba u potpunosti da izbacite iz svog’ treninga). Ali u svakom slučaju trening treba da vam bude kreiran na način da se zna šta su vam prioriteti i šta želite da ostvarite. Neko kome je izgradnja lijepo oblikovanog dupeta prioritet, treba vise pažnje da posveti vježbama koje maximalno pogadjaju gluteuse. Dosta jednostavna stvar, koju mnogi komplikuju i od nje prave atomsku fiziku.

 

Toliko od mene u ovom tekstu. Nadam se da vam je bio informativan. Hvala na čitanju. Ako imate nedoumica ili dodatnih pitanja slobodno pitajte.

Slavoljub Popović ACSM – cpt

FB Page Fit Armija

YouTube Fit Armija

Reference:

A Comparison of Gluteus Maximus, Biceps Femoris, and Vastus Lateralis Electromyographic Activity in the Back Squat and Barbell Hip Thrust Exercises

Image source