Ishrana 20.10.2020.

Ideje za večeru za celu nedelju

Bundeva sa bulgurom

  • 150g bundeve
  • 100g praziluka
  • 100g graška
  • 30g bulgura
  • 1/2 kašičice karija
  • so, začini po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
U šerpicu sipati maslinovo ulje, dodati kari u prahu i seckani praziluk. Potom dodati seckanu bundevu, bulgur i grašak, kratko propržiti i preliti sa vodom, poklopiti i ostaviti da se skuva.

KCAL: 368 I UH: 60g I PR: 16g I MA: 17g

Batat (čips od slatkog krompira) 

  • 250g slatkog krompira
  • so, začini po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
Da li ste nekada probali slatki krompir? Ako jeste, nema potrebe da vas ubeđujem, ali ako niste, uradite to čim pre. Kada budete u prilici kupite batat i za početak možete ga iseći na ovakve listove, posuti sa malo soli, biber i drugih začina, poprskate maslinovim uljem. Ispečete u rerni na 180 stepeni. Sigurna sam da ce vam se ukus, kao i tekstura i više nego svideti. 😉

KCAL: 334 I UH: 53g I PR: 3g I MA: 14g

Amarant kaša

Znam da kod mojih recepata volite to što su jednostavni i što su uglavnom zastupljene lokalne i sezonske namirnice koje su većini dostupne. Ali ujedno želim i da vam predstavim neke malo drugačije recepte i da vas navedem da probate neke namirnice koje možda i niste do sada.
Tako i u ovom receptu umesto ovsa, koristim amarant, a vi opet možete bilo koju drugu žitaricu po ukusu (spelta, raž, pirinač, proso, bulgur, kinoa…)

  • 4 kašike amaranta
  • 100ml vode
  • 150ml mleka
  • 1 kašičica kukiriki putera
  • nekalorijski zaslađivač
  • 1 kašika lan semenki
  • 100g voća po izboru
U šerpicu sipate vodu, dodate amarant, mleko, lanene semenke i nekalorijski zaslađivač. Ostavite da se kuva, dok sva tečnost ne ispari, tj. dok se ne zgusne. Potom sipajte u činiju, dodajte voće po ukusu i jednu kašiku kikiriki butera.

KCAL: 362 I UH: 49g I PR: 14g I MA: 14g

 

 

Vegi Musaka (dve porcije)

  • 250g krompira
  • 200g paradajza
  • 100g praziluka
  • 2 jajeta
  • 200g niskomasnog sira
  • 100ml mleka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 20g parmezana
  • so, biber i začini po ukusu
Praziluk, krompir i paradajz iseckajte na tanke listove. Jaja, sir i mleko umutite. U tepsiju za pečenje stavite pek papir i ređajte prvo red krompira, potom praziluka, pa paradajza, pa prelijte sa mešavinom sira i jajeta i tako dok ne iskoristite sve sastojke. Ubacite u rernu na 180 stepeni nekih 40-45 minuta. Pred kraj, narendajte odozgo parmezan i prelijte sa jednom kašikom maslinovog ulja.

KCAL: 442 I UH: 33g I PR: 32g I MA: 21g

 

 

Krem od bundeve

  • 250g bundeve
  • 40g crvenog sočiva
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 1 kašika semenki bundeve
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašika pavlake (12%mm) ili 2 kašike jogurta
U šerpicu sipati kašičicu maslinovog ulja, dodati seckani luk, papriku i bundevu. Kratko prodinstati i dodati sočivo, pa preliti sa dve čaše vode, poklopiti i ostaviti da se skuva. Kada je gotovo možete mikserom ispasirati u formu krema, a možete i samo viljuškom izgnječiti. Jesti uz pečene semenke bundeve i pavlaku ili jogurt po ukusu. 😉

KCAL: 358 I UH: 72g I PR: 26g I MA: 13g

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.