Da li ovsene kaše goje?

Može li se uz njih smršati?!

ZAVISI. 🙂

Uvek je važan kontekst odnosno vaš celokupan kalorijski unos. Sama kaša nema tu sposobnost da vas ugoji ili potpomogne mršavljenju već zavisi od svega što ćete u toku dana uneti. Svakako, neke kaše su kaloričnije od drugih i korisno je da povedete računa kada dodajete orašaste plodove, razne putere i tako dalje.

Takođe, količina sastojaka igra bitnu ulogu, ja sam u videu navela neke okvirne mere za vrednost kaše od oko 300 – 400 kcal. Kada uzmemo u obzir da osoba koja želi da smrša obično treba da unosi oko 1200 – 1500 kcal (potražite neki kalkulator online kako biste izračunali sebi), jasno vam je da ovakav tip kaša predstavlja idealan obrok. 🙂 Obično ih svi jedu za doručak iz navike, ali apsolutno mogu biti i odličan ručak i večera ukoliko vašem rasporedu tako više odgovara.

Nema idealnog vremena u danu koje je pogodno za određenu hranu, važno je da bude prilagođeno vašim afinitetima. Logično je da neće isto jesti neko ko stalno radi treću smenu i neko ko se svakog jutra budi u 6. Prilagodite sebi i uživajte. 😊

Isto važi i za dodatke kaši. Ja sam tu da vam dam predloge i ideje, a vi ste ti koji ih po svom ukusu improvizuju. 🙂

Takođe, jedno od čestih pitanja je da li su kupovne kaše zdrave. Prvo ću vam reći, samo im pogledajte sastav na poleđini pakovanja. Većina njih ima dodate šećere, masti i aditive, tako da su moja preporuka uvek domaće. Ukoliko vam vreme pripreme igra veliku ulogu, možete unapred napraviti neki svoj mix pahuljica i voća, pa da ujutru sve samo pomešate.

Kaša I:

Ovsene mekinje – 4-5 kašika

Kokos ljuspice – 2 kašike

Mleko 150g

Banana

Jagode 150g

KCAL: 330 I UH: 54g I PR: 14g I MA: 8g **********************************************

Baza kaša: Mleko ovsene pahuljice lanene semenke cimet

Kaša 2:

Mleko 200ml

5 kašika ovsenih pahuljica

2 kašike lanenog semena

3-4 kivija

100g višanja

KCAL: 392 I UH: 62g I PR: 15g I MA: 11g ************************************************

Kaša 3:

Baza kaša

1 kašičica kakao praha

1 pomorandža

KCAL: 363 I UH: 54g I PR: 16g I MA: 11g *******************************************