Ishrana 29.11.2018.

Intuitivna ishrana – uticaj na fizičko i mentalno zdravlje

Intuitivna ishrana – uticaj na fizičko i mentalno zdravlje

Nikada se kao danas nije stavljao akcenat na broj kilograma. Tome je svakako doprineo lažni sjaj instagram savršenstva koji propagira nerealno kao normalno. Poruka koja se tada šalje je :“Ne zanima me kako se osećaš, najvažnije je da dobro izgledaš“ i svi oni koji se ne uklapaju u kalup imaju odličnu podlogu za razvijanje frustracija i poremećaja u ishrani.

Kod ishrane bez dijete je potpuno suprotno. Fokus se stavlja na osećaj i zdravlje dok je broj kilograma samo posledica. Posmatra se čovek u celini, a ne brojka. Uzimaju se u obzir želje i potrebe pojedinca, kao i navike, osobine ličnosti…

KAKO SE INTUITIVNA ISHRANA ODRAŽAVA NA ZDRAVLJE?

Istraživanja u polju intuitivnog načina ishrane donose dokaze o uticaju ovakvog načina na sveukupno zdravlje. Ističe se da ne dolazi do nekih od ispod navedenih čestih situacija:

  • ne dolazi do povećanja telesne mase, jer nema ni prejedanja.
  • bez povećanja krvnog pritiska
  • bez povećanja nivoa holesterola u krvi
  • bez povećanja šećera u krvi
  • Postoje određeni ograničeni dokazi koji pokazuju efekte ovakvog načina ishrane na dijabetes:
  • kontrola šećera u krvi kod žena sa gestacijskim dijabetesom, kontrola šećera u krvi kod osoba koje nemaju dijabetes, bolja kontrola insulina i šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2

intuitivna ishrana

Kako je ovo holistički pristup, važan je i uticaj na mentalno zdravlje.  Potpuno očekivano, ovakav način ishrane ima jako dobre efekte kada je u pitanju opsesivno prejedanje, kao i na depresiju i samopoštovanje.

Zapravo, koristan je kod svih poremećaja u ishrani, ali i kao prevencija, baš zato što osoba sluša svoj organizam i ima osećaj kontrole, a ne radi ono što „mora“ iz straha da će se nešto desiti (u ovom slučaju ugojiti se).

JO JO EFEKAT

Kada su u pitanju klasišne rigorozne dijete, čest je slučaj brzog vraćanja kilograma odnosno nedugoročnih efekata. Kod intuitivne ishrane je suprotno. Često se prvi efekti ne vide odmah, ali su zato trajni i dovode do suštinske, a ne trenutne promene.

UTICAJ OKOLINE NA GOJAZNOST

Kada pričamo o gojaznosti, sav fokus je često na samom fizičkom izgledu i zdravlju, ali je važno pomenuti i koliko efekta ima na psihičko zdravlje. Stavite se u kožu nekoga ko ima višak kilograma i zamislite jedan svoj dan. Kako se vi osećate? Kako vas drugi posmatraju? Kakav je osećaj kada nigde ne možete da pronađete svoj broj pantalona?

Zasigurno ne lep ni podržavajući.

Sve to u kombinaciji dovodi do raznih negativnih posledica na pojedinca.

intuitivna ishrana

Zaključak

Premda nije još uvek detaljno ispitana, istraživanja za sada pokazuju jako dobre rezultate kada je u pitanju intuitivna ishrana odnosno ishrana bez dijete.
I sama smatram da je jako važno sagledati pojedinca kao celinu, a ne samo kao višak kilograma, što je već dovoljna početna tačka.

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.