Čak iako ste potpuni laik po pitanju ishrane, sigurna sam da ste nekada negde čuli, pročitali kako je jabukovo sirće odlično za mršavljenje. Jedno vreme se to konstantno vrtelo po novinama, a sada je vreme da to malo detaljnije istražimo. Odakle ideja, kako je nastala, da li ima smisla… Do kraja teksta ćete saznati istinu. 😊

KAKO SE PRAVI JABUKOVO SIRĆE?

Baza jabukovog sirćeta je zapravo sajder od jabuke.

Priprema se tako što se soku od jabuke dodaju bakterije i kvasac. Na taj način se započinje alkoholna fermentacija gde se šećeri pretvaraju u alkohol i dobije se sajder.

Zatim sledi druga fermentacija u kojoj se alkohol pretvara u sirće.



ŠTA JABUKOVO SIRĆE (NE)MOŽE?

Pored mršavljenja, mnogobrojni efekti mu se pripisuju, posebno po pitanju lečenja određenih bolesti i metaboličkih poremećaja. Povišen holesterol, krvni pritisak, moždani udar, policistični jajnici… I još dosta toga. Da li je to zaista tačno?

Hajde da vidimo…


ODAKLE IDEJA?

Ideja o mnogobrojnim benefitima jabukovog sirćeta, potekla je iz knjige o narodnoj medicini koja ju je doktor Jarvis objavio 1958. godine u Vermontu.
On je preporučio jabukovo sirće kao lek za sve, a kako je njegova knjiga dobila na popularnosti, tako su ljudi i prihvatali savete iz nje.


Neke od njegovih tvrdnji su da jabukovo sirće deluje:

* antivirusno
* antigljivično
* antibakterijiski
* protivupalno
* pomaže u gubitku kilograma
* snižava holesterol
* snižava šećer u krvi
* snižava glikemijski indeks namirnica


JABUKOVO SIRĆE I HOLESTEROL

Na Aston Univerzitetu, rađena je studija u kojoj su učesnici bili podeljeni u tri grupe. Svi su ušli u istraživanje sa zdravim nivoima holesterola, s tim što je jedna grupa dobijala jabukovo sirće, druga vinsko sirće i treća placebo.

Svi su dnevno unosili po 2 kašike (30 ml) dnevno, razblažene u 200 ml vode.
Radili su to dva puta dnevno, pre jela, tokom 8 nedelja i njihov nivo holesterola je zatim testiran.

Učesnici koji su uzimali jabukovo sirće, imali su za 13% niži ukupni holesterol dok ostali nisu imali nikakve promene. Takođe, promene u LDL, HDL holesterolu i trigliceridima nisu zabeležene.

JABUKOVO SIRĆE I NIVO ŠEĆERA U KRVI

Određena istraživanja, pokazala su da jabukovo sirće zaista dovodi do sniženja šećera u krvi nakon obroka i to za 36%. Isti slučaj je i sa vinskim sirćetom.
Razlog tome je zakiseljenost i isti efekat možete dobiti recimo dodavanjem limuna, kiselog voća ili povrća.


JABUKOVO SIRĆE I POLICISTIČNI JAJNICI

Nisam pronašla istraživanja koja bi rekla bilo šta u prilog tvrdnji da jabukovo sirće ima pozitivan efekat na policistične jajnike.

Što se ostalih tvrdnji tiče, takođe je rađeno istraživanje uticaja jabukovog sirćeta na gubitak telesne mase, markere upale i nivo hemoglobina.
Nije došlo do značajnog gubitka težine, kao ni uticaja na nivoe markera upale i hemoglobina.

ZAKLJUČAK, DA LI BI TREBALO DA UNOSITE JABUKOVO SIRĆE?

Ukoliko vam prija, svakako. Vidimo iz teksta da ima svojih benefita.

Ali je moj predlog da ga koristite kao dodatak jelu odnosno salati, a ako ga pak pijete, razblažite dobro (1 kašika na 200 ml vode) jer rizikujete da oštetite želudačnu sluznicu.