Kako da gajite svoje začine na terasi

 

Kako da gajite začinsko bilje na terasi   jill111

 

Ako ste kao ja ljubitelj svežih začina u ishrani a često ih ne nađete u radnji baš onda kada su vam potrebni, mislim da je odlična ideja da zasadite svoje. Volim začine i uvek ih dodajem u jela koja spremam, bilo u sušenom ili svežem obliku. Ranije sam kada su u pitanju sveži začini kupovala na pijaci. I to se svede na to 2-3 puta tokom sezone kupim vezu bosiljka, jedem dan dva, potom napravim pesto i to je to. Nije mi blizu pijaca na kojoj ima dobar i redovan izbor tih travčica, pa sam se odlučila da počnem sama da ih uzgajam. Uostalom prozori i balkoni su lepši kada je neki zeleniš na njima. Mama mi nudi petunije i neke cvetiće, a ja joj kažem, ma kakvi ako nije jestivo neću. 😀 Šteta da mi prostor zauzimaju nejestive biljke, kada mogu razne začine da gajim.

Isprobavala sam dve varijante. Prva je da kupim rasad, to je u onim malim plastičnim kutijicama (kao u marketima, pored voća i povrća), to se presadi u veću saksiju i kao treba da raste i da se uvećava u svakom smislu. Često mi se dešavalo da kada zasadim na taj način, biljka mi svene, i retko kada uspe, premda da ne lažem, bilo je i uspešnih primeraka. Baš sam pre neki dan kupila nanu u prodavnici, koja je izgledala tako bujno i veliko, presadila je i čini mi se da se baš dobro drži i da će napredovati.

S obzirom da su se rasadi pokazali rizičnijim u odnosu na semena, njih manje kupujem i prešla sam potpuno na sadnju od nule.

Saksije sam kupila u prodavnici, jedna je koštala 130 din. Verujem da može da se nađe i jeftinije i skuplje, to birate prema ukusu.

Zemlju sam kupila u maxi-u, pretpostavljam da ima i boljih i nekih obogaćenijih, ali meni ova zadovoljava potrebe, biljke napreduju. 🙂

Kesice sa semenom, ove godine, kupujem na benzinskoj pumpi. Verovatno imaju neku saradnju pa je izbor inače odličan.

Kako da gajite svoje začine na terasi

 

Kako da gajite svoje začine na terasi

Svaka pomoć je uvek dobrodošla. Meow. 🙂

20160521_154018

Sipala sam zemlju u saksiju, otvorila kesice, i posula odozgo. Potom je preporuka a i iz iskustva, dodate odozgo jednu veliku kašiku zemlje, onako pospete preko.

20160521_154108

Zalijem vodom, onako odokativno, kao kada bih inače zalivala oformljenu biljku.

20160521_154251

Stavim na prozor ili u prozor i čekam. Kažu da ne treba da budu izložene Suncu, ali ja mislim da to mojim biljkama čak i godi, tako da ih ja tu držim i sasvim super napreduju.

Nakon jedno nedelju dana (zavisno i od temperature) počeće da se nešto dešava.

Ako želite baš po pravilu, nakon što ste zalili vodom, treba da navučete crnu kesu na saksiju, i da je držite na temperaturi od oko 25 stepeni. Tako su meni objasnili da je najidealnije, ali eto nisam poslušala. Ko zna kako bi mi možda biljke bile napredne da sam tako uradila. 😉

 

Kako da gajite svoje začine na terasi

 

Nakon 8 dana izgleda ovako, bilo je lepo i toplo, dosta sunčano.

Kako da gajite svoje začine na terasi

 

Kada mi naraste bosiljak, spremaću pesto i još neke receptiće. 😉

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂