kalorije

Kako da jedete zdravo izvan kuće

Svima nama se dogodi situacija da smo prinuđeni da jedemo negde napolju, bilo da je to svaki dan dok smo na poslu ili u školi, bilo da su to neke proslave. Uvek treba da vodite računa o tome šta unosite u svoj organizam, hrana nije tu da vas razonodi ili kao neka zabava, hrana ima važnu ulogu u našem telu, i iz tog razloga posebnu pažnju treba da posvetite unosu iste. Da li ćete pojesti parče masne kupovne pice ili neku dobru obrok salatu, možda vam se ne čini mnogo bitna razlika, kao i efekat na telo (jer zapravo ni ne osećate možda u trenutku tu razliku), ali itekako jeste razlika. 🙂 Salata pored kalorija vas hrani i vitaminima i mineralima, unosite i dijetna vlakna, dok u slučaju pice, unosite najviše kalorije i dosta masti. Ovo ne znači da picu nikada ne smete da jedete i da treba poptuno da zaboravite na nju, ovo samo znači da od pet puta četiri puta jedete salatu a jednom picu. 

Pod salatom ne mislim na mix zelenih salata bez ičega, već na miks povrća sa nekim izvorom proteina (meso, jaja, riba, mahunarke) začinjena dresingom poput maslinovog ulja, jogurta, limunovog soka, npr. kao Cezar salata

 

  • Jedite hranu koja će vas zasititi a da pritom nije kalorijska bomba. To znači da pri svakom obroku treba da unosite proizvode celog zrna, integralnu rižu, hleb od celog zrna žitarice, kao i mahunarke, poput sočiva, pasulja… A više od pola tanjira treba da napunite povrćem i voćem.

izbor hrane

  • Ako i kada jedete meso, birajte manje masne komade mesa, i odstranite sa parčeta takve delove. Količina mesa u jednom obroku je orijentaciono, veličine kao dlan šake. Smernica za količinu nije ista za svakoga, naravno da ženi od 30 godina i profesionalnom sportisti od 25 treba različita količina mesa. 

bezmasno i masno meso       l1000702

  • Izbegavajte prženu hranu – sve što je prženo duboko u ulju, kao i pohovano ili čak i pečeno na tiganju u ulju, treba da zaobilazite u širokom luku. Tako nepotrebno unosite veliku količinu ulja, pritom naješće loših nezdravih ulja. Birajte hranu koja je pripremljena na zdraviji način: u rerni, na nelepljivom tiganju sa minimalnom količinom ulja, kuvanu, spremljenu na pari. Na kraju termičke obrade možete jelo preliti / začiniti nekim zdravim i kvalitetnim uljima, koji će taj obrok učiniti lepšim ukusom, pogotovo onima koji vole masniju hranu. Tako da, donekle može masno, ali zavisi i kako masno. 😉

pomfrit iz friteze     krompir u rerni

  • Niskomasni mlečni proizvodi – Kada ste u prilici da birate, dajte prednost niskomasnim ili bezmasnim mlečnim proizvodima, iako ni oni punomasni, nisu štetni kao što se do skoro o njima pričalo, svakako, da biste držali pod kontrolom optimalni dnevni unos kalorija bolje je da izaberete one koji imaju manje kalorija. Bolje je da masti nadoknadite iz drugih izvora.

low-fat-milk4     pg-foods-fight-depression-05-full

  • Brza Hrana (Fast Food) – izbegavajte kada god ste u prilici. Ova hrana vas goji iz dva jasna razloga. Prvi razlog je što je puna masti i praznih kalorija. (šta su prazne kalorije – kada jedete a relativno brzo nakon toga oosetite glad, a uneli ste priličnu količinu kalorija, malo više o tome). Drugi razlog je što su porcije brze hrane, prilično obimne, i znatno veće nego što vam je zapravo i potrebno i onda često dolazi do prejedanja. Iako bezmasni mlečni proizvodi imaju malo više ugljenih hidrata od punomasnih, imaju manje kalorija.

brza hrana          ideja za rucak

  • Izbegavajte sve moguće grickalice koje su pune praznih kalorija, poput čipsa, pereca, krekera, čak i kada na ovim pakovanjima piše low fat, oni su često prilično bogatiji šećerom za razliku od regular varijante, tako da opet unosite veliku količinu kalorija.

Loša varijanta grickalica                            Bolja varijanta gricklica

grickalice   grickalice

 

  • Piće – Uvek ali uvek je bolje da se odlučite za vodu, običnu ili gaziranu, za nezaslađeni čaj ili kafu, od bilo kakvog soka bilo gaziranog, bilo iz tetrapaka bilo sveže ceđenog. Alkoholna pića su isto tako prilično kalorična 7o kcal na 100g.

sokovi

 

Ovo su odluke uz pomoć kojih možete svoju težinu održavati na željenom nivou. Svi ovi saveti nisu korisni samo za lepu liniju, već i za zadravlje. Na vreme mislite i na vreme vodite računa o ovim stvarima, kako bi vam život bio duži i kvalitetniji.

 

Da li imate poteškoća da jedete zdravo izvan kuće?

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

 

Izvor: Harvard Medical School Special Health Report