Fitness 28.02.2017.

Kako da održavate motivaciju za vežbanjem

Kako da održavate motivaciju za vežbanjem

 

Znate onaj osećaj vidite devojku koja je super zgodna i koja deluje da u svakom trenutku vodi računa o tome šta jede i kako vežba, a vi jedino što pomislite je kako bih sada pojela picu i zavalila se da gledam seriju. I onda naravno sledi padanje u očajanje jer ste ubeđeni da samo vi ne volite da vežbate, tj. da nemate dovoljno motivacije zbog ovog ili onog razloga. Verujte mi da se i ja tako često osećam. Možda biste pomislili da se svako jutro budim sa ogromnim žarom i energijom sa kojom jedva čekam da odem na trening, ali varate se. Iako donekle imam izgrađenu naviku redovnog vežbanja, motivacija mi s vremena na vreme ponestane. Da bih sebe održala na stazi redovnog vežbanja, imam par strategija koje primenjujem i koje bih sa vama podelila, pa ću vam napisati kako i vi možete da ih primenite.

Mini plan

Plan treninga

 

Napravite sebi plan treninga. Uopšte ne mora da bude ispisan ceo dnevnik plana ili da to bude opširan plan sa gomilom detalja, bitno je samo da bude najobičniji zapis sa listom vežbi koje želite da radite.  Pa npr. ako želite da radite na svojim trbušnjacima, odaberite četiri, pet vežbi koje volite i koje vam prijaju, u mom slučaju to su recimo:

Crunch

V-Tuck

pilates vezbe

Single Leg Bridge

most jedna noga

Plank

plank na bosu

Russian twist – dobra za oblikuse

Trening za bočne trbušnjake

 

 

Tako i vi zapišite vežbe koje volite i svaki put kada radite trbušnjake znate tačno šta ćete raditi i kako. Mnoge devojke dođu u fitnes centar potpuno nespremne, imaju neku ideju šta žele na telu da rade, ali nisu pripremile spisak vežbi i onda uzaludno gube vreme. Baš zato što se ne očekuje da imate spektar vežbica u glavi,  pripremite unapred listu onih koje volite i njih i radite. Kada imate spisak odabranih  vežbica, one su vam već poznate, znate tačno koliko vam i vremena i energije treba da ih uradite i onda vam je mnogo lakše da se naterate i kažete sebi, ok znam ovo, ja to mogu, lako ću. Velika je greška dolaziti potpuno nepripremljena na trening i na licu mesta planirati. To su uvek svede na to da radite vežbe koje niste sigurni kako se rade, tehnika je pod znakom pitanja a efekti su minimalni. Još jedna jako važna stvar je ako ste početnik, jako je važno da u početku vežbate uz pomoć stručne osobe. Tehnika izvođenja vežbi je ključna, a posebno ako koristite dodtno opterećenje poput tegova. Da biste vežbali kvalitetno i što je najvažnije kako biste imali rezultate, angažujte trenera, koji će vas naučiti pravilnom izvođenju vežbi.

Većina žena će staviti akcenat na noge, zadnjicu i ruke, samim tim zašto ne biste recimo naučile po tri ili četiri vežbe za svaki od ovih delova tela i svaki put imate spremljen trening bez posebne pripreme.  Pronađite vežbe koje vas najbrže dovode do željenog rezultata.

 

Muzika

Nemojte nikada ići na trening bez pripremljene playliste omiljenih pesama. Posebno ako idete na trčanje ili kardio trening. Kada slušate muziku koju volite, još i ako volite da pevate minuti treninga će prolaziti kao od šale. Ovo je odličan štos za trčanje na traci u fitnesu, jer da se ne lažemo to je ubistveno dosadno i tu minuti prolaze kao sati. Ako pripremite svoju muziku, vi ćete se zaneti u pevušenje ili uživanje u toj pesmi i nećete ni shvatiti da je pesma došla do kraja , a to obično bude oko tri minuta, što znači da ste trčali ili hodali čak tri minuta a da niste ni osetili.

Ovo je isto primenjivo i na bilo koji drugi trening, muzika podstiče dobro raspoloženje i samim tim tu su i dodatna doza energije i snage.

Emotivni okidač

Svaka od nas ima svoj razlog zašto vežba, zašto se zdravo hrani ili zašto je na nekom posebnom režimu. Motivacija može dolaziti iz različitih izvora, ali hajde da uzmemo najklasičniju verziju a to je da želimo da obučemo haljinu ili farmerke iz mlađih dana. Da se to ne bi zadržalo samo na želji, predlažem da odevni komad garderobe postavite na vidno mesto u sobi, okačite ga na orman. Svaki put kada pomislite da preskočite trening ili da pojedete nešto što baš i ne treba vi samo pogledajte u tu haljinu ili pantalone i verujte mi da će to imati vrlo snažan efekat. Jako je važno da željene rezultate držite pred očima. Iako ih naravno imate zapisane, dodatni efekat je da se stalno podsećate na njih. Svakim ulaskom u sobu vi ćete ugledati haljinu i tačno ćete znati zašto je ona tu i šta to treba da znači. Uz sve to podsećanje i stalno razmišljanje o krajnjem rezultatu mnogo je manja verovatnoća da skliznete sa staze i odustanete.

Ako je pak u pitanju okidač poboljšanja snage tela ili zdravstvenog statusa, možete na jednom velikom papiru napraviti tabelu gde ćete upisivati brojke (broj urađenih ponavljanja, opterećenje) ili brojke koje su mere vašeg tela i opet tako držati pred sobom i stalno se podsećati na to zašto i zbog čega radite to što radite.

Progres

Recimo da trenutno možete da zadržite plank u trajanju od 30 sekundi. U tom slučaju vaš cilj treba da bude izdržaj u trajanju od 1 minut. Da, upravo 1 minut, ne 2 ili 3, već 1 minut.  Mnoge devojke dođu u fitnes i probaju da urade neku vežbu, naravno ne uspeju iz prvog puta i odustaju jer to nije za njih i ne mogu. Pa naravno da ne mogu. Ne možete očekivati da ćete biti u mogućnosti da iz prvog pokušaja uradite vežbu za koju je potrebno da pre svega imate izgrađenu snagu mišića. Zato je veoma važno da postavljate realna očekivanja i da imate realan plan. Vežba i upornost dovode do rezultata.

 

Trener

Vežbanje i rad sa fitnes trenerom će vas mnogo brže i mnogo efikasnije dovesti do željenih rezultata. Sa trenerom ćete postaviti realistične ciljeve, naučićete dobru tehniku izvođenja vežbe, trener vas može uputiti u adekvatnu ishranu shodno načinu treniranja. Zaista su mnogobrojne prednosti kada radite pod nadzorom stručne osobe. Ako finansijski ne možete da priuštite sebi ličnog trenera, Coca-Cola ima jedinstveni projekat, gde u okviru svojih aktivnih zona pored pružanja besplatnog korišćenja mini teretana na otvorenom, tamo vas čekaju i treneri sa kojima možete da radite. A ako ste kojim slučajem student sportskih nauka ili ste fitnes trener, možete iskoristiti priliku i na vreme se prijaviti na konkurs za Coca-Cola trenere i na taj način dobiti jedinstvenu šansu da usavršite praksu rada sa ljudima kao i da steknete nova poznanstva.

 

Nadam se da su vam ovi moji saveti i strategije bile od koristi i nadam se da ćete primeniti makar i jednu od njih.

Ovaj blog post je urađen u saradnji sa Coca-Cola bloggers network Adria. Predlažem vam da pročitate i ostale tekstove mojih kolega iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Makedonije, na ovom linku.

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

 

Da li ste spremni da pokrenete svoju fitnes transformaciju u trajanju od 28 dana?

Tokom naredne četiri nedelje radićete vežbe koje će pokrenuti vaš metabolizam i vežbe koje će vam pomoći da sagorite masne naslage kao i da lepo oblikujete celo telo!

Za samo 25 eura dobićeš plan ishrane i kompletan trening program prilagođen tvojim ciljevima.