fante fitt.rs

Kako da ostanete fit i unapredite sebe tokom leta

 

Kako su nam se vreli letnji dani približili mnogi od nas žele da pobegnu u neke trope, gde bi mogli po ceo dan da se brčkaju i piju osvežavajuće koktele na plaži. Ima i onih kojima je leto pravo vreme za reorganizaciju kao i za donošenje novih odluka. Ne znam kako vi, ali za mene je početak godine prvi septembar. Ostalo mi je iz školskih dana da je taj mesec kao resetovanje, nova etapa i dan danas je u meni taj osećaj. U avgustu me posebno obuzme potreba za postavljanjem planova i ciljeva za predstojeći period. Radim analizu prethodnih meseci i pravim plan rada za period do kraja kalendarske godine. To je neko moje malo zatišje pred septembarsku buru. Fokusiram se na par stvari poput, ličnih ciljeva, profesionalnih kao i fitnes ciljeva koje posebno izdvajam.

Sve što sam starija i što imam više odgovornosti, tako mi sve više klasični odmori u smislu desetodnevnog letovanja postaju dosadni, tj. imam grižu savesti da 10 dana provedem bez ustaljenih aktivnosti.

Napisaću vam par saveta kako možete biti produktivni čak i tokom leta kada izgleda kao da je sve  oko nas stalo, a vi baš tad dodajte gas. 😉

Letnji raspust traje oko dva meseca. Iako za mene baš  i nije toliko dug, blog zahteva svakodnevni i vrlo ozbiljan rad, ipak imam osećaj opuštenijeg dela godine i iskoristim priliku da radim neke stvari za koje tokom godine sebi dajem izgovor da nemam vremena.

Besplatni Online Kursevi

20150503_183059

Favoriti su mi Udemy i Coursera platforme za besplatno učenje. Pored njih preporučujem i edxcourses, Lynda, i nekoliko YouTube kanala… Naravno kao i uvek u žiži interesovanja su biology, sport, nutrition kursevi, gde uvek bez obzira koliko mislim da znam, naučim nešto novo. Ako me tema vrlo zainteresuje u stanju sam da kao zaluđenik sedim 2-3 dana uzastopno dok ne odslušam ceo, ali najčešće se držim nekog rasporeda. Zadam sebi cilj da 1-2h svako poslepodne, veče slušam kurs i učim. Kod ovih edukacija je posebno zanimljivo što su tu predavači iz celog sveta, tako da možete istu temu slušati od različitih predavača i tako suptilno dobiti različite uglove gledanja ne jednu stvar, samim tim to mi lično omogućava da možda i bolje shvatim ono što je potrebno da naučim.

Što se tiče YouTube kanala, pored oih koji služe razonodi ima i vrlo kvalitetnih kanala na kojima se svašta nešto može naučiti. Kada sam spremala ispite iz fiziologije i biomehanike, koje su same po sebi teže oblasti, još teže je učiti ih iz samo jednog izvora. Potrebno je da promenite ugao gledanja a i često ukoliko u udžbeniku nije jasno objašnjeno, YouTube video je odlična prilika da se oblast pojasni. Moji favoriti su: Khan Academy, Strong Medicine, Anatomy Zone, AsapSCIENCE

 

 Čitanje knjiga

fante

 

Dok sam bila u osnovnoj i srednjoj školi obožavala sam da čitam i knjige koje su van lektire. Drago mi je da sam od malena sticala taj odnos prema knjizi i donekle redovnog čitanja. Kako me trenutno uvek više privuče stručna literatura, udžbenici, malo žrtvujem beletristiku i to povremeno čak i osetim u svom vokabularu. Leto je onda pravo vreme za peglanje, tu sam kao kampanjac, načitam se što više mogu da me ne grize savest tokom godine. Ovo leto čitam Fantea, Bukovskog i Kamia. Svaki letnji raspust odredim tri pisca i onda mi je cilj da sve njihove knjige pročitam u zadatom periodu. Kako me uvek neke druge stvari, najčešće poslovne, odvuku od čitanja, ja sam sebi isplanirala rano jutarnje čitanje. Svako jutro kada se probudim jedan sat posvetim čitanju. Ni kraće ni duže, već isključivo jedan sat. To mi je kao i sa vežbanjem, ako ostavim za kasnije, to kasnije je sutra, pa onda za nedelju, dve i tako u nedogled.

 

Nova vrsta treninga

 

Kako sam vredna i inače treniram tokom cele godine, tokom leta uvodim promene. Na svakodnevno vežbanje sam navučena a i to mi je posao pa je imperativ za mene da budem u formi, male promene se dešavaju. Tokom leta zaobilazim fitnes centar, taman prekinem monotoniju i prebacim se na trening u prirodi. Živim okružena najlepšim parkovima Beograda pa mi je to dodatno olakšavajuća okolnost što mi ne zahteva dodatno vreme za odlazak na lokaciju. Trening u prirodi je sinonim za trčanje pa iskoristim priliku da više trčim, iako moja snaga malo ispašta. Trčanje i uopšte aerobne aktivnosti su jako opuštajuće i utiču dobro na produktivnost te ih stoga ne izbegavam. Nakon trčanja sledi yoga i meni ostatak dana savršen.

 

Volontiranje

coke

Ne praktikujem ga više jer mi posao ne dozvoljava, ali kada sam bila mlađa itekako sam volela volonterske akcije jer se tako po mom mišljenju najbolje uči ono što te zanima. Volontiranje iako nije plaćen rad, itekako može biti vrlo profitabilno. Posebno ukoliko imate priliku da to radite u nekim dobrim i jakim kompanijama, gde možete pregršt znanja dobiti. Coca-Cola organizuje svake godine praksu za najbolje studente i pruža sjajnu priliku da se znanje položeno na ispitima, oproba i u praksi. Program Coke Summership pruža studentima priliku da rade na kompleksnim i zanimljivim projektima, da uz rad sa mentorima usavrše svoje znanje kao i da steknu nova poznanstva. Mislim da je to odlična prilika za mlade ljude koji žele da se usavršavaju i da budu izloženi izazovima. Čak i da  ne dobijete priliku nakon volontiranja da radite u kompaniji, ipak ste od njih dobili znanje i stekli novo iskustvo koje vam može biti vrlo korisno za kasnije. Veliki sistemi kojih je kod nas čini mi se sve više pružaju jednu dobru osnovu za učenje o primerima organizacije poslovnog sistema. Uvek se nešto može naučiti što se može primeniti na neki drugi posao, pa bio to i vaš lični biznis. Ja sam imala priliku da radim u Dubai-u u jednom ogromnom fitnes lancu i zahvalna sam na svemu što sam imala priliku da naučim i vidim tamo, jer mi je to dosta pomoglo da samu sebe organizujem i da imam širi  pogled na stvari oko sebe.

 

Ako mislite da je ovo previše ciljeva i aktivnosti, pokušajte makar da primenite jedan od ovih predloženih. Radite na sebi dok ste mladi i dok je pravo vreme za to. Doćiće vreme kada ćete ubirati plodove svog rada i kada ćete prstom pokazivati na karti sveta gde idete na letovanje. Učite, obrazujte se, usavršavajte se svakim danom i uvek će vam se nova vrata i poslovne prilike na taj način otvarati. Moja koleginica Jovana je pisala sjajan post na sličnu temu, kako da leto iskoristimo na najbolji način, pa ako vas interesuje koje ideje je ona predložila, pogledajte ovde.

Nadam se da vam je ovaj post bio motivišuć i inspirativan i nadam se da ste shvatili koliko je važno da učimo i radimo svakodnevno na sebi.

 

Ovaj blog post je urađen u saradnji sa Coca-Cola bloggers network Adria. Predlažem vam da pročitate i ostale tekstove mojih kolega iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Makedonije, na ovom linku.

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

online fitnes coaching

NADA FITT PLAN ISHRANE