Kako da pronađem motivaciju

Da li vam se često javlja osećaj da nešto poželite da promenite u svom životu, a da zapravo nikada ne preduzmete bilo šta po tom pitanju? Koliko je stvari do sada ostajalo samo na želji ili koliko puta ste sebi predstavljali želje kao neostvarive, jer ne može ovako ili onako?  Znam da ima dosta vas koji imate poteškoća da se motivište na  recimo fizičku aktivnost i upšte zdrav način života. Lako je pročitati da su zdrava ishrana i vežbanje važni za zdravlje, lako je i osetiti benefite nakon samo 30 minuta aktivnosti, lagodnost u stomaku nakon zdravog obroka, ali da li je lako istrajati? Zašto se događa da odustajemo, vraćamo se na početnu poziciju.

Tako sam i došla na ideju da vas upoznam sa Tanjom, koja je inače konsultant za lični i profesionalni razvoj i da nam ona malo stručnije ispriča o tome kako postići i kako održati motivaciju. Nedavno sam i bila kod nje u HR centru i pričale smo o ovoj temi i o tome kako zaista istrajati i ostati na celom putu unapređenja sebe kao i zdravih navika. Tanja je i sama ušla u ceo proces izmene svojih navika kada su ishrana i vežbanje u pitanju i samim tim to je još jedan dodatni razlog da nam baš ona ispriča nešto više o tome.  Nadam se da ćete uživati i da će Vas Tanja motivisati da razmislite i preispitate sebe i svoje želje, kao i planove i ciljeve.

Ono što nas pokreće vezano je za naše više ciljeve, svrhu našeg postojanja, kako gledamo na sebe, kakvi smo kad smo dobri sami sebi i šta je za nas sreća u životu.

Motivacija nastaje kada osvestimo istinsku potrebu i želju za promenom.

 Šta mi donose trenutne navike? U šta samu sebe uveravam? Šta mi nedostaje? Šta bi me čini srećnom i radosnom?

Motivacija je skup sitnica koje nam donose sreću i radost

Napravi listu svega što te inspiriše i puni pozitivnom energijom šta želiš da postigneš, kakvu podršku na putu do cilja želiš, tačan doživljaj,  kao i jasnu sliku ostvarenog cilja.

Povremeno treba da postavimo sebi pitanje poput: Šta sam sve do sada ostvarila?

U skladu sa trenutnim, modifikujte cilj po potrebi.

Postoje neka česta uverenja koja sami sebi, svesno ili podsvesno postavljamo i samim tim poželimo da odustanemo ili nikada ni ne probamo

 

Evo primera nekih najčešćih uverenja:

#1   Ma nema šanse, trebaće mi još 100 života da postignem idealnu kilažu, zdravo telo, lepotu, savitljivost, izdržljivost, mišiće… Celog života sam ovakva, takva sam rođena. Cilj je predaleko, već sam previše debela, slaba… Možda verujemo da nismo dovoljno dobri, dovoljno vredni, da ne zaslužujemo lepotu, zdravlje, zadovoljstvo, sreću, ljubav.

#2   Nemam vremena. Mnogi od nas imaju osećaj krivice kada izdvajaju vreme samo za sebe, verujemo da prvo moramo dati svima oko sebe a sebi ono što ostane ako ostane. Često dozvoljavamo sebi da predahnemo i stanemo tek kada nas bolest ili neke spoljne okolnosti na to primoraju.

#3  Ne volim fizički napor, nisam sportski tip, nije to za mene često proizilazi iz uverenja da moram da budem određeni tip ličnosti da bih živela zdravo i uvrstila fizičku aktivnost u svoj svakodnevni život, tj. moram da se uklopim u određenu predstavu koju imam o zdravom životnom stilu.

#4   Krenem pa stanem, ne mogu da se nateram da redovno vežbam jednostavno me mrzi. Često ne dajemo na važnosti svojim potrebama jer mislimo moje potrebe nisu važne, ja nisam važna. Ili imamo doživljaj da se do lične sreće i uspeha dolazi sebičnim ponašanjem koje može da povredi druge. Ne dajemo za pravo svojim osećajima, potrebama i ciljevima razmišljajući kako bi neko drugi bio srećan da ima to što mi imamo i da nemamo pravo na bolje. Stoga teško postavljamo zdrave granice prema sebi samima i disciplinu u tome da svojim potrebama damo za pravo i krenemo u ostvarivanje svojih ciljeva.

 

 Voli sebe ali kako?

 Šta stvarno znači voleti sebe i kako?

Svi govore o tome da treba da volimo sami sebe ali šta to u stvari znači? I kako da uopšte zavolimo i upoznamo sebe, kao i svoje dobre i loše strane. Tu se javljaju i saosećajnost i nežnost prema sebi samima. Granice i disciplina prema sebi samima. Ti si baš takva kakva jesi u ovom trenutku dovoljna i vredna ljubavi, sreće, zdravlja, zadovoljstva i uspeha. Kada stvarno zavolimo sebe sa svom nežnošću, postojanošću i poštovanjem onda ne možemo da u svoj organizam unosimo više ono što može da bude štetno, zdrav život i fizička aktivnost postaju važni i izvor zadovoljstva i uživanja.

Voli sebe – možemo da mislimo da volimo sebe tako što ćemo da ponavljamo mantru volim sebe, volim sebe ali ….

Sve dok zaista ne upoznamo sebe i ne prihvatimo nežno i saosećajno sami sebe, ta ljubav nije stvarna samim tim ne donosi akciju

Sve što možeš da zamisliš je ostvarivo – istina, ali ako ostane samo na mantri i zamišljanjima onda nije.

 Baš me mrzi danas da…

Samodisciplina ili zdrave granice prema samom sebi

Kako da vežbamo da sami sebi kažemo NE i zašto su zdrave granice neophodne. Koja su to uverenja koja nas sprečavaju da sami sebi (a samim tim i drugima) postavljamo granice i kažemo NE. Osećaj krivice, strah od procene, strah od negativne reakcije, gde je otišla motivacija?

 

Zdrav način života podiže samopoštovanje i samopouzdanje. Nema takmičenja sa drugima samo sa samim sobom.

Šta vas motiviše?

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

Hvala na saradnji HR Centar

About The Author