Ishrana 12.09.2015.

Kako hormoni utiču na glad

 

Da li vam je poznato : „ Ne znam šta mi je bilo ali uspela sam da pojedem celu čokoladu.“ ili imate neopisivu želju za nekom hranom, a to su najčešće slatkiši.

Sve je to posledica hormona tokom mesečnog ciklusa. Naravno oni su samo okidač. Tokom samog ciklusa nivoi bitnih hormona su promenljivi. Samim tim došlo se do saznanja, kada je estrogen u svojoj visokoj fazi, tada nam je apetiti manji, dok kada je estrogen nizak, samim tim progesteron povišen, mi imamo tendenciju da jedemo više.

Menstrualni ciklus

Kod većine žena traje 28 dana, prolazi kroz dve faze, folikularna i lutealna. Folikularna je od prvog dana (dana krvarenja) pa do nekog 14-15 dana. Lutealna faza je od ovulacije do sledeće menstruacije (14 do 28) dana. Faze su regulisane hormonima progesteron i estrogen, njihovi nivoi rastu i opadaju tokom ciklusa.

hormoni uticu na apetit

 

Više estrogena, manje želje za jelom.

Estrogeni

Tri glavna estrogena su estron, estradiol i estriol

Nama je ovde bitan estradiol. On je najviše uključen u procesima gladi i sitosti.

Estradiol ima presudnu ulogu na to koliko ćemo kalorija uneti. U lutealnoj fazi estradiol je niži, i istraživanja pokazuju da žene u toj fazi unose oko 250kcal više nego inače. Kod nekih žena je to veoma izraženo pa može ići čak i do 600 kcal više na dnevnom nivou.

Ne utiče na učestalost jela, koliko na samu količinu porcije koju jedete. Nemate potrebu da jedete češće, ali onda kada jedete, verovatno ćete pojesti veću količinu nego što biste tokom folikulrane faze.

Zašto se to dešava? Kada je prisutno manje estradiola onda je potrebno više vremena da stigne informacija da ste siti. Tako da tu već dolazimo do rešenja prekomernog unosa u ovim danima. Potrebno je da jedete sporije! 🙂

Napadi gladi se ne moraju dešavati isključivo u fazi kada je estradiol nizak, može se dogoditi bilo kada tokom ciklusa, sve je individualno.

Da li žene tokom te faze unose više ugljenih hidrata, proteina ili masti, nema pravila, sve je zavisno od osobe do osobe.

 

Šta se tu dešava…

U mozgu se nalaze senzori za estradiol (estrogen receptori), prirsutvo ovog hormona smanjuje količinu hrane koju unosite, i čini da se brže osetite sitim (punim). Kada je nizak, ti delovi mozga (receptori) govore vam da niste siti, i mozak šalje informaciju da treba da unosite hranu.

 

Estradiol utiče i na dva vrlo bitna hormona grelin i CCK, koji su promenljivi zavisno od toga koliko je estradiola prisutno.

Grelin je hormon gladi. Što više ovog hormona to je glad veća.  Estradiol utiče na snižavanje ovog hormona.

CCK (cholecystokinin) utiče na to da se osećamo sitim nakon obroka, prisustvo estradiola povećava nivo ovog hormona, samim tim osećate se duže siti.

 

 

Šta je važno da zapamtite i primenite iz gore napisanog

 

 

 

Važno je naravno da ne tražite uvek krivca u hormonima, i da vam ne bude izgovor za svako prejedanje „To su moji hormoni“. Isto tako važno je i da se opustite i da ne osuđujete sebe  stavovima poput, „Ja sam kriva“ , „Nisam dovoljno disciplinovana“…

Strogo suzdržavanje od hrane u fazama kada je estradiol nizak, svakako nije rešenje.

Rešenje je:

  1. Jedite sporije, zaista sporije, najsporije. 20 minuta. Iako će vam se činiti da je mnogo dugo, zaista je važno da podstaknete sebe da jedete čitavih 20 minuta (unapred isplaniranu veličinu porcije). Ovo nije loše da radite svaki put kada jedete (ako inače imate problema sa prejedanjem, i nemogućnošću kontrole unosa hrane).
  2. Spremite se na vreme. Recimo da volite da jedete čokoladu tokom lutealne faze. Pre nego što nastupi, kupite sebi jednu savršenu, kvalitetnu i kada se pojavi želja, lagano je jedite.
  3. Ako niste pripremljeni a ne izdržite da se suzdržite, neće se slavno završiti, jer ćete jesti „ubacivati“ sve što vam se nađe nadohvat ruke.
  4. Dovoljno sna, 7-9 sati je optimalno.
  5. Pripremite neki orijentacioni jelovnik, šta ćete jesti tokom tih dana, koliko, kada, izbegavajte prejedanja…
  6. Ako želite poptuno da se udubite u ceo proces, možete pratiti temperaturu tela svakog jutra. Pad estradiola je povezan sa povišenom telesnom temperaturom. Čim ustanete, izmerite temperaturu i zapišite. Povišena temperatura, znači estrogen opada…

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

 

 

FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.