savanova fitness

Kako možete spojiti fitnes i druženje

img_1358_1280x853

 

Već sam vam ranije spominjala da volim često da vežbam u društvu prijatelja. Tako sam i ovom prilikom organizovala druženje sa Jovanom u aktivnom maniru. Isprva je bila ideja da se nađemo na kafi i ispričamo oko nekih projekata, međutim palo mi je na pamet da joj predložim da ujedno uradimo trening. Jovana je fan fitnesa kao i ja, tako da sam znala da će je ideja oduševiti.

Koliko god sam aktivna i redovna u treningu, ponekada je i meni teško i opadne mi nivo motivacije za vežbanjem. To najlakše rešavam uvođenjem promena u trening. Pa tako ili izmenom programa vežbanja, promenom lokacije ili vežbanje u društvu prijatelja, što se pokazalo najefektivnije.  Pored razbijanja monotonije treninga prijatelj vam može dati podršku i podstaći vas da budete istrajniji i jači. Često i vežbe koje nam se učine zahtevnim i neizvodljivim ako smo u paru budu lakše. Koliko mi se samo puta dođala situacija kada sama izađem da trčim, preskočim istezanje na kraju, bude mi dosadno, dok kada idem sa prijateljem, to nam je dodatno vreme da još malo proćaskamo.

 

Vežbanje ujedno postaje zabavno. Sigurno se svakome od vas na treningu dogodi situacija u kojoj možda napravite neki smešan pokret, vidite nešto, setite se nečega. Ako smo sami neće nam biti toliko smešno ili je prosto glupo da se smejemo. Ako sam u društvu i imam sa kim da podelim slatko se uvek nasmejem.  Dve glave su bezbroj ideja. Pa tako možete na kreativan način da smišljate vežbice i uvek radite neke nove ili drugačije nego do sada. Koliko je samo zanimljivije neke vežbe odraditi u paru a i lakše.

Jovana i ja smo smislile da trening uradimo na stepeništu. Baš prava kombinacija kardio vežbi i vežbi za snagu.

 

img_1221_1280x853

Trčanje uz stepenište

Prva vežba, zagrevanje trčanjem uz stepenište. Radite brzinom koje je prikladna za zgrevanje, ne treba da trčite svom  brzinom i snagom, več lagano. Zagrevanje je aktivnost koja podiže temperaturu tela, samim tim i temperaturu mišića, i na taj način priprema telo za intenzivnu aktivnost. Pravo i kompletno zagrevanje kako fizičko tako i mentalno (psihička priprema) je ključ za uspešan trening.

 

 

 

img_1248_1280x853 Skok – čučanj

Stanete u raskoračni stav, stopala i širini ramena ili šire, ruke držite opušteno kraj tela. Blago počnete da se spuštate u čučanj a ujedno se pripremajući za skok na stepenik više. Zavinso od nivoa utreniranosti bićete u prilici da se dublje ili pliće spustite u čučanj. Odgurujte se iz pete i vodite računa da se osećate sve vreme stabilno, kako se ne bi dogodilo da se prevrnete ili okliznete.

 

 

 

 

 

 

 

 

img_1273_1280x853 Naizmenično ukrštanje nogu

Penjanje uz stepenište, naizmeničnim ukrštanjem nogu. Ovo je malo zahtevnija vežbica u pogledu koordinacije. Naizmenično jednom pa drugom nogom se penjete stepeništem, tako da noge idu jedna preko druge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sklekovi 

Na fotografijama smo prikazale tri opcije vežbe sklek. Zavisno od nivoa utreniranosti iduod lakših ka težim. Najlakša opcija jeste da ih radite stajaćeg položaja oslanjajući se ili na ogradu ili na zid.

Druga opcija je da ste u polu – ležećem položaju osloanjajući se na stepenište

Treća opcija je da smnajite jednu tačku oslonca, podignete jednu nogu i držite je sve vreme podignutu u vis dok radite sklek.

__________________–

img_1285_1280x853        img_1252_1280x853       img_1270_1280x853

 

Trbušnjaci 

Nijedan trening ne prolazi bez odrađenih trbušnjaka. 🙂 Vežbe za stomak je dobro da radite radi lepšeg držanja tela, radi očuvanja kičme.

U prvoj vežbici noge podignite u vis i držite ih tako sve vreme. Šake postavite iza glave i polako odižite gonji deo tela na gore, tek da se ramena odvoje od poda. Forsirajte izdah kada idete na gore, udah kada se vraćate. Naravno vodite računa da ne gurate nesveno glavu na napred.

Druga vežbica je uz stpenice ili bilo koje uzvišenje, možete raditi i skorz na podu. Poza je kao za izdržaj, naizmenično uvlačite jednu pa drugu nogu na unutra, privlačeći je ka grudima. Možete raditi brzo tako da ujedno bude i kardio vežba. Dišete sve vreme bez pauze.

Treću vežbicu pokazujemo u videu. 😉

img_1306_1280x853      img_1310_1280x853     

 

img_1263_1280x853 Triceps 

Iako smo ga akivirali dok smo radili sklekove, nijena odmet još jedna vežbica. Ženama su nadlaktice uvek bolna tačka i mesto na telu gde im se nakuplja masno tkivo. Ovim vežbicama ne možete uticai da se mast sa tog dela otopi, ali možete uticati na oblikovanje tog mišića, koji može pružiti lepši izgled same ruke, dati vam zategnuti izgled.

 

 

 

 

Istezanje za kraj

Vežbe istezanja su odličan način da trening završite. Iako samo istezanje nije neophodno da se radi na kraju treninga, svakako da će vam pružiti osećaj prijatnosti. Istezanje se inače može raditi kao zaseban trening, na kom ćete čitavih sat vremena posvetiti samo istezanju. Ako istezanje radite nakon treninga, onda možete istezati mišiće koji su bili aktivni a svakako možete i celo telo.

img_1290_1280x853 img_1278_1280x853 img_1315_1280x853

Pogledajte kroz video kako je izgledao naš trening. 🙂

 

 

Rešenje i ključ zdravog tela i lepe forme je u vama a ne u drugim ljudima i rešenjima. 

 

Jovanin blog možete posetiti klikom ovde.

Uživajte do narednog vežbanja

Jovana & Nada 🙂