Fitness 28.07.2019.

Kako se motivisati za trening

Već dobro znate da treba da trenirate. Iz mnogo razloga. Međutim, isto tako svi mi znamo koliko je ponekad teško istrajati u treningu čak i kada zaista volite određenu aktivnost. Kako se onda motivisati?

Jednostavno vam se nekad više izležava, umorni ste, ma ne ide vam se nikako.

Sve to je normalno i očekivano, čak ni oni koji godinama redovno vežbaju imaju takve momente. Samo ih je naravno manje zbog izgrađenih navika.

Srećom, većina se na kraju ipak nekako natera jer se fokus stavi na sve benefite koje vežbanje donosi.
Ipak, ukoliko se bar nešto ne promeni, a vi se samo silite da trenirate, pitanje je koliko će to potrajati…

Kako onda vežbanje ne posmatrati kao noćnu moru?


ISPROBAJTE NOVI SPORT

Ukoliko se dugo bavite jednom aktivnošću, verovatno ste se u potpunosti identifikovali sa tim. Možda ste trkač, dizač tegova, biciklista i tako dalje.

Sad malo stanite. 🙂

Možda je vreme da isprobate i nešto novo.

Trkači, počnite da vozite bajs.
Biciklisti, idite na plivanje.
Plivači, probajte sa trčanjem.
Ako ste išli na aerobik, isprobajte jogu.
Napravite promenu.

Naravno, potpuno je nevažno šta ćete čime zameniti, ovo su samo primeri. 🙂
Ponekad je baš potrebno da isprobamo nešto novo kako nam ne bi i staro dosadilo. Takođe, početnički uspeh u novoj aktivnosti će vas garant motivisati. 🙂


PRETVORITE AKTIVNOST U ZABAVUZa šta god da ste se opredeli, neka vam cilj ne budu performanse već zabava. Nemojte na trening ići sa mišlju šta ćete postići i koliko namučiti već se zapitajte kako biste mogli da se zabavite.

Trčanje? Idite na novu stazu sa zabavnim prijateljem!
Ponesite loptu na bazen i igrajte odbojku između plivanja.
Vozite bajs negde gde nikada niste bili.
Okupite društvo i nabavite frizbi, prisetite se detinjstva malo. 🙂

Suština je da budete aktivni, a ne da postanete profesionalni sportista. A ako to znači da ćete duže i istrajati, gde ćete bolje?! 🙂AKTIVNOST BEZ KONKRETNOG SPORTAKada ste bili deca, verovatno ste bili aktivniji nego ikad, čak i ako niste ništa trenirali. Trčkarali ste po parkovima, jurili za loptom bez posebne svrhe, igrali lastiš i između dve vatre, igrali žmurke…

Teško da ćete se danas ponovo igrati žmurke (mada, zašto da ne? :)), ali i dalje važi isto – ne morate se baviti konkretnim sportom da biste bili aktivni.

Idite na ples, odnosno izađite u grad, u klub i plešite do jutra. Možda vam zvuči kao da je lako, ali apsolutno podrazumeva dobru aktivnost mišića.

Ili, krenite u duge šetnje. Ne morate imati ne znam kakvu kondiciju, ni opremu, udobne patike i trenerka će biti sasvim dovoljni. Nećete se previše isrcpeti, tako da će vam lakše pasti i da krenete.

Nemojte na posao ići autom/busom već biciklom ili pešaka. Ukoliko je dosta daleko, siđite par stanica ranije ili se parkirajte dalje.

Isprobajte hajking u prirodi. Usput uživajte u zelenilu i napravite neku dobro fotku dok uživate u dobrom društvu. 🙂

Da ne nabrajam dalje, zaista ima puno načina da ostanete aktivni, a da pritom ne morate striktno na trening. Istražite šta vama najviše prija.

NAPRAVITE PAUZUKada ne dozvoljavate sebi dane za odmor od treninga, neminovno ćete izgoreti. I ne samo to, odmor je NEOPHODAN da bi se mišići oporavili i regenerisali kako treba. Ipak, mnogima nedostake da popune to vreme kada inače treniraju, zato se fokusirajte na nešto drugo što volite da radite.

Idite na kafu sa nekim, pogledajte dobar film, čitajte, igrajte se sa decom… Važno je da vas to ispunjava.

Na pauzu u treningu ne gledajte kao na usporavanje već kao na ubrzanje jer to suštinski i jeste. Vratićete se još motivisaniji nego ranije. 🙂


PRONAĐITE PARTNERA ZA TRENINGZnam da postoje oni koji vole da vežbaju isključivo sami, ali stanite, ovo važi i za vas. 🙂
Često je zaista lakše motivisati se u društvu, pa iskoristite to makar u tim trenucima kada osetite da posustajete.

Imaćete želju da dođete zbog druženja, pa se i trening spontano nastavi.

Samo se dobro unapred organizujte sa partnerom oko termina. 🙂


VEŽBANJE BI TREBALO DA BUDE ZABAVNO


Upamtite to. 🙂 Ne uvek i ne u svakom trenutku, ali u većini njih da. Kada vidite da ste duže vreme demotivisani, zasigurno je vreme za promenu…
Da li ste spremni da pokrenete svoju fitnes transformaciju u trajanju od 28 dana?

Tokom naredne četiri nedelje radićete vežbe koje će pokrenuti vaš metabolizam i vežbe koje će vam pomoći da sagorite masne naslage kao i da lepo oblikujete celo telo!

Za samo 25 eura dobićeš plan ishrane i kompletan trening program prilagođen tvojim ciljevima.