Kako se osećati dobro u svom telu bez obzira na fizički izgled?

Kada osoba dođe kod mene na individualne konsultacije, volim da prvo porazgovaramo o tome šta ona očekuje od programa, odnosno – šta je njen cilj. Neki žele samo plan ishrane kao vdič, neki žele da nauče više o svom telu, odnosu sa hranom i njenom uticaju na organizam, neki žele da se reše nekontrolisanog posezanja za velikim količinama hrane… Zaista ima dosta individualnih razlika, ali je jedno zajedničko svima. APSOLUTNO SVI ŽELE DA SE OSEĆAJU DOBRO U SVOM TELU. I to je svakako vrlo jasno i logično.

Međutim, ono što tu pravi problem jeste pitanje: šta znači osećati se dobro u svom telu? Kada imate taj osećaj? Šta to za vas uopšte znači?

Odgovorom na to pitanje, često dobijem još važnije odgovore koji mi pomognu da usmerim plan delovanja. Većina ljudi koja dođe kod mene se ne oseća lepo u svom telu. Ne osećaju se povezano sa njim i to jeste najveći problem. Kada uzmemo u obzir propagiranje nerealnih ideala, sasvim je očekivano da se retko ko uvek oseća komforno po pitanju svog tela.

Posledica toga je podvrgavanje najrazličitijim načinima da se do tog ideala dođe, dijete, aplikacije koje mere kalorije, napici za mršavljenje, sulude ideje o načinima ishrane… Paradoksalno je, što se na taj način zapravo sve više udaljavaju od sopstvenog tela, umesto da se povežu sa njim.

Niko se ne oseća lepo u svom telu kada nije u “vezi” za njim. Kada ga ne osluškuje, ne ceni, ne poznaje… Kada ga lišava onoga što mu treba zarad izgleda.

Tako se, skoro neprimetno, korak po korak dolazi do poremećaja u ishrani. Oni čine da osoba naizgled ima osećaj da drži stvari pod kontrolom. Kažem naizgled jer uvek dođe trenutak pucanja kada se epizode prejedanja/gladovanja/povraćanja ponavljaju. To je začarani krug iz kog je teško izaći i stručna pomoć je preko potrebna.

Kako se onda osećati lepo u svom telu?

Kako vam se čini ideja da prihvatite svoje telo? Da se pomirite sa činjenicom da ćete se nekad osećati i loše? Još jedan paradoks, ali to znači prihvatiti svoje telo i biti u miru sa njim.

Ne postoji broj kilograma, ni izgled koji će učiniti da se odjednom osećate fenomenalno u svojoj koži. Čak i ako imate objektivno najsavršenije telo, ni gram masti i izvajane mišiće, ukoliko do njih dolazite putem nezdravih dijeta i iscrpljivanja, sigurna sam da se ne osećate nimalo lepo.

To prosto ne ide tako.

Znam i da u današnjem društvu nije tako jednostavno ni lako biti gojazan. To je činjenica. Mislim i na ljude koji su skloni da etiketiraju, a i na određene situacije u kojima vam nije prijatno. Niko nije napravio sedišta u autobusu i avionu koja su namenjena gojaznim ljudima. Nemaju sve radnje vašu veličinu i jeste frustrirajuće kada ne možete ništa da pronađete ili pak morate platiti daleko više.

O neumesnim komentarima da ne govorim. Čudno je kako samo jedna rečenica može učiniti da osetite stid zbog toga što ste gojazni. To nije nimalo lako procesuirati.

Ali ipak… Postoje stvari koje možete uraditi kako biste sebi olakšali i osećali se bolje.

BACITE TESNU GARDEROBU

Ne mogu ni da zamislim koliko je neprijatno kada sedite u tesnoj garderobi koju nosite jer ste obećali sebi da ćete smršati. Umesto toga, zašto ne biste kupili udobnu garderobu u vašoj veličini? Osećaćete se mnogo komotnije i veće su šanse da iz tog stanja nešto promenite nego iz besa jer sve na vama puca.

UŽIVAJTE U HRANI

Mogli biste da prestanete da razmišljate o hrani kao o neprijatelju. Kada sledeći put kreću da vam dolaze takve misli, zaustavite ih. Umesto toga, recite sebi nešto lepo. Ponavljajte sve dok ne prestane da vam bude neprijatno. Jako je važno kako razgovaramo sa sobom.

IZVINITE SE SEBI

Da li biste ikada najboljoj prijateljici rekli sve ono što ste mnogo puta rekli sebi? Verujem da ne… Zato se iskreno izvinite za sve što ste ikada ružno izgovorili, makar to bilo i u sebi. Napišite sebi pismo izvinjenja kako biste to još dublje doživeli. Setite se svih situacija u kojima ste se omalovažili i uvredili.

PROMENITE POGLED NA VEŽBANJE 

Kada sledeći put budete išli na trening, nemojte to raditi jer se kažnjavate. Zapravo, ako ga tako doživljavate, možda je vreme da menjate aktivnost. Saznajte u kojoj biste istinski uživali i nju primenjujte. Ne zbog kazne, već zbog dobrog osećaja koji vam donosi.

Na kraju, ne postoji magična formula čijom primenom ćete se odmah i uvek osećati dobro u svom telu. To je proces koji traje i nikad ne prestaje. Nekad ćete se osećati sjajno, nekad ne baš. Suština je u ljubaznom razgovoru sa sobom i prihvatanju nesavršenstva, umesto u traganju za savršenstvom. To nikakav izgled neće napraviti. To možeš samo ti.

Primetila sam kroz rad sa ljudima da najveći uticaj imaju spoljašnja iskustva odnosno obeshrabrujući komentari drugih ljudi. Ne čudi me to ni najmanje, svi mi težimo prihvatanju i pripadanju društvu. Srećom, iako na tuđe komentare ne možete uticati, na vaš doživljaj istih i te kako možete. Što više budete radili na sebi iznutra, manje će vas doticati i ono što dolazi od spolja.

Ja navijam za TEBE.

Nada 🙂