Kolač ili Salata – Kako lakše napraviti izbor?

Kada počinjete da menjate svoje navike i postepeno uvodite one zdravije, bez sumnje ćete biti u velikim iskušenjima. Mozak će želeti da održi stanje i „nagovori“ vas da smažene taj slasni kolač…

Prvo će vam ujutru pekara pasti na pamet, mnogo pre nego što vam postane prirodno da napravite sebi ovsenu kašu ili smuti.

Za promene treba vremena i to je neosporno.

Ipak, nakon određenog vremena ćete početi automatski da pravite zdravije izbore. Ali, to i dalje ne znači da vam se nikada neće jesti kolač, pizza, hamburger…

I šta onda?

Kolač ili salata

Kako odoleti slasnom kolaču i umesto njega odabrati obrok salatu sa piletinom i svežim povrćem?

Ispričaću vam kako ja to radim… U 95% slučajeva uzmem salatu.

Ali ne sa stavom „Od salate ću smršati i treba nju da pojedem“, a ni sa onim „Jao, tako mi se jede kolač, sanjam ga i maštam o njemu, ali ću ipak uzeti salatu“.

Nemam u glavi borbu koja mi govori da sam loš karakter, loša osoba, a ni da sam prekršila dijetu već prosto ne želim kolač.

Znam, znam da zvuči nerealno, ali ću vam objasniti kako je moguće da ne želim kolač. 😊

Pre nego što odlučim šta ću jesti, zapitam se kako ću se osećati nakon što pojedem to.

U ovom slučaju, obrok salata mi prija i nakon nje se osećam lako i poletno, dok sa kolačem nije tako.

Ovo naravno ne znači da ja nikada ne uzmem kolač, svakako da uzmem. Ponekad mi se baš jede i tada ga bez ikakve griže savesti pojedem.

Ali ne uvek i po svaku cenu, ne zato što stoji na stolu ili je ostalo samo parče u frižideru…

Čak i onda kada ga pojedem, gledam da pre toga unesem dovoljno proteina i svega ostalog, pa nemam napade zbog kojih pojedem kilogram kolača.

Na neki način se pripremim i osluškujem svoj organizam.

 

Kako na kraju odabrati?

Lako 😊 Birajte ono zbog čega se osećate dobro. To sigurno nije ogromna količina kolača, ali isto tako je nekad taj jedan kolač baš ono što vam treba. Nije poenta postati rob i ni po koju cenu ne pojesti ništa nutritivno siromašno ukoliko vam to prija.

Naučite da osluškujete svoje telo i vremenom će biti sve lakše.

Kada svesno birate pametnije, telo će vam uzvratiti, ali mu morate dati vremena da „nauči“. Posebno ako ste godinama sve mehanički radili 😊

 

Evo par saveta koji će vam pomoći da ne žudite za slatkišima i junkom.

ODRŽAVAJTE RAVNOTEŽU

Kada redovno jedete i ne dozvoljavate sebi da pregladnite, nećete dolaziti u situaciju da vam organizam traži super brzi obrok i mnogo lakše ćete odolevati iskušenjima. Odnosno, neće ni doći do iskušenja.

NE ZABRANJUJTE SEBI HRANU

Kada sebi zabranite kolač, baš njega ćete želeti! To već i sami znate, zar ne?

Kada se postavite drugačije i ponašate se drugačije. Kada znate da nešto smete, neće vam biti tako primamljivo kao kad je zabranjeno.

 

ISPROBAJTE ŠTA RADI ZA VAS

Kada dođete u situaciju da ne možete da se odlučite između salate i kolača, probajte od oba po malo i posmatrajte kako se osećate. Ne gutajte kao guska već svesno procenite šta vam više prija i kako se osećate nakon toga. Da li vas više zasiti kolač ili obrok salata? Kako se osećate kasnije, da li biste mogli odmah na trčanje ili biste radije ostali ispred TV-a?

 

Osnovna lekcija je da se ne plašite sebe ni kolača ni čipsa… Ukoliko zaista budete osluškivali svoj organizam, verujte mi na reč da se nećete prejedati. Recimo da određeno vreme ne pojedete ništa slatko i onda nekoliko dana navalite. Možda vam u trenutku prija, ali sam sigurna da će vam se nakon svega toga jesti baš ona salata sa početka priče, meso, povrće, voće…

Ne plašite se… Samo slušajte, posmatrajte i na osnovu toga birajte.

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂