Nedavno sam čitala istraživanje sa Univerziteta Harvard gde je cilj istog bio da proceni uticaj uvođenja televizije na zadovoljstvo sopstvenim telom. 
Na Fidžiju je savršeno telo podrazumevalo obline, a gubitak kilograma je bio znak za bolest i alarm za brigu. Dijete su bile prava pravcata retkost. 
Zatim, 1995. im uvode televiziju.
U roku od samo 3 godine, sve se promenilo!
Žene sa Fidžija su postajale sve nezadovoljnije svojim izgledom, a broj poremećaja u ishrani je drastično porastao. Pritom su jasno i direktno govorile da žele da izgledaju poput onih sa TV-a, vitkih i zgodnih, a gubitak kilograma nije više bio alarm za brigu već za pohvalu.

Dolazimo do jasnog zaključka – da uticaj medija ima ogroman uticaj na naše zadovoljstvo telom i percepcijom sebe. 
Svakako da ne možete ukinuti TV, internet ni časopise, ali možete malo drugačije gledati na to kada znate kako i zašto se takve stvari plasiraju. 
Dok navodno podstiču slobodu žena, mediji zapravo diktiraju kako treba da izgledamo i nameću novi pritisak. Pritom, ni žene iz časopisa uživo ne izgledaju kao u časopisu. Ne zaboravite na to. 🙊

Vaše telo je vaše telo i niko ne treba da vam odredi kako ćete izgledati. To je isključivo vaše lično pravo. Iskoristite ga! 💯