Fitness 13.01.2019.

Koliko treba da imate kilograma i snage u odnosu na svoje godine, trening i/ili nešto treće?

Koliko treba da imate kilograma i snage u odnosu na svoje godine, trening i/ili nešto treće?

 

Često dobijam pitanja na instagramu i zaista se trudim da vam blog postovima na njih i odgovorim. Relativno skoro, jedna devojka mi je napisala koliko ima godina, kilograma, koliko vežba i tako dalje, a pitanje je bilo koliko bi ona zapravo trebalo da ima kilograma i snage za svoje godine.

Pomenula je da poznaje neke koji vežbaju mnogo kraće od nje i kao od šale dižu mnogo veće tegove, ali da primećuje i one naizgled snažnije koji koriste daleko manje tegove. Jasno je da se svi ponekad pitamo da li nešto i koliko dobro radimo, ali ovakva pitanja često dolaze nakon konstantnog upoređivanja sa drugima.

Da li postoje idealna snaga, kilaža i ostalo? Da li svi u istim godinama i slične konstitucije treba da možemo/radimo isto, a sve ostalo nije dovoljno dobro?

UPOREĐIVANJE SA DRUGIMA?

Ukoliko gledate nečije slike na instagramu, uopšte ne moram ni da vam govorim koliko je to daleko od realnosti u najvećem broju slučajeva. Dobra poza i malo fotošopa od Tvigi mogu da naprave Kim Kardašijan. O snazi i onome što mogu da urade vas mogu lagati do 101 i nazad.

I sledeće, ali ne manje važno – neko prosto može imati bolju genetiku od vas i/ili uzimati anabolike. U oba slučaja će im trebati daleko manje truda nego vama, za iste, a možda čak i bolje rezultate. Zato nema nikakve osnove za upoređivanje jer ćete zagarantovano biti isfrustrirani.

Takođe, uzimanjem anabolika mišići mogu rasti jako brzo, ali da snaga nije baš na zavidnom nivou i otud silni bilderi na oko koji mogu da podignu deset puta manje od vas. A vi nemate pojma šta oni rade i mislite kako možda dižete neadekvatno opterećenje…

Koji god od navedenih slučaja da je u pitanju, sumanuto je upoređivati.

NEKI LJUDI SU JAČI ILI SLABIJI.

Prirodno i nenamerno, ali je tako. I morate se pomiriti sa tim, hteli ne hteli. 🙂

Poenta čitave priče je da napredak ne merite tuđim postignućima već isključivo svojim. 

DAKLE… KOLIKO TREBA DA BUDETE JAKI U ODNOSU NA SVOJE GODINE, KILAŽU, TRENING… ŠTA GOD?

Najjednostavniji i najkorisniji odgovor…

JAČI NEGO ŠTO STE BILI PRETHODNI PUT.

To je jedina mera vašeg napretka.

Da li ste jači danas nego pre mesec dana?

Jeste?

Baš toliko snage treba da imate u odnosu na sve parametre. 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.