Magija Bundevinog Ulja – Olga

 

Često volim da se našalim i da kažem da je bundeva prava riznica inspiracije i ideja kada je priprema hrane u pitanju. Ako već pratite moj rad onda ste sigurno i primetili da imam dosta predloga za obroke sa bundevom, a primetili ste i da je sama često jedem. Spremam je i u slatkim i u slanim varijantama, koristim njenu aktuelnu sezonu tako da je kod mene na meniju počesto.

Pored same bundeve skrenula bih vam pažnju i na proizvod koji dobijamo od semenki bundeve, a to je bundevino ulje. Sigurna sam da ste do sada imali priliku da čujete ili vidite ovo ulje, ali da li ste ga nekada i probali? 🙂

A isto tako sigurna sam da svako ko je imao priliku da proba ovo magično tamno zeleno ulje sa tako intenzivnim orašastim ukusom nije mogao da odoli da ga ne uvrsti u svoj meni.

Primena bundevinog ulja je beskonačna, ali naravno najbolje i najukusnije jeste da ga koristite za prelive gotovog obroka. Ne mora da bude samo salata, može biti i bilo koje kuvano jelo. Na taj način zadržava svoj pun ukusu i nutritivne kvalitete koje poseduje.

Olga bundevino ulje

Kod nas nije tako uobičajeno pronaći u prodavnicama ovo ulje, ali polako postaje dostupnije, jer nam je stigla i Olga.

Olga je hladno presovano bundevino ulje, koje se dobija mehaničkim ceđenjem semena bundeve, samim tim to je nerafinisano ulje. Poreklo je odakle drugde nego iz Vojvodine.

Semenke bundeve  su pretpostavljate osnovni sastojak  ovog ulja i prava su riznica mnogih nutrijenata, od kojih se najviše izdvajaju: magnezijum, cink, vitamini B kompleksa, kao i A, C, E i vitamin K. A da ne zaboraimo i omega 6 i omega 9 masne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

Bundevino ulje se danas povezuje sa benefitima koji se njegovom upotrebom mogu ostvariti, a neki od njih su recimo to da može blagotovrno uticati na poboljšanje cirkulacije, kod stresa, nervoze, depresije, hormonski disbalansa, visokog krvnog pritiska, holesterola, kao i kod raznih oboljenja kože.

Naravno, ovo iznad navedeno ne znači da upotreba bundevinog ulja leči neko od gore pomenutih stanja, ali se smatra da može da doprinese poboljšanju kod ovih stanja.

Kao što sam već i napisala, ja koristim Olga ulje, i spremila sam za vas nekoliko predloga na koji način možete koristiti ovo bundevino ulje, a da maksimalno iskoristite njegove benefite. Ponajviše da uživate u ukusu, za koji vam garantujem da je nešto što će vas oboriti sa nogu. 😉

 

Kozji sir u bundevinom ulju

Olga bundevino ulje sa kozjim sirom

Složićete se da naziv već sam po sebi otkriva da je u pitanju nešto savršeno ukusno, a pravo da vam kažem i jeste. 🙂

Ja sam ovog puta koristila tvrdi kozji sir, ali vi naravno možete eksperimentisati i spremati sa raznim drugim sirevima. Jako lepo se slaže sa tvrdim žutim sirevima (kačkavaljima), recimo Pecorino ili Parmezan, a opet sjajno ide i sa mekanim belim sirevima, poput mocarele ili naših domaćih belih sireva.

Olga bundevino ulje sa kozjim sirom

 

 

Potrebni sastojci su:

Olga bundevino ulje – 100ml

Kozji sir – 200g

Semenke golice – 50g 

 

Semenke golice prvo istostirajte u tiganju, u običan prazan tiganj, stavite semenke, uključite ringlu na umerenu temperaturu i dodate semenke bundeve. Idealno je ako imate mrežicu kojom ćete poklopiti tiganj, pošto semenke usled zagrevanja hoće da puckaju i da iskaču iz tiganja, ali ne brinite se, ne dešava se kao sa kokicama, tek po neka bi iskočila.

Za to vreme dok tostirate semenke, iseckajte sir i stavite ga u čistu staklenu teglu. Teglu možete i sterilisati ukoliko pravite veću količinu. Potom dodajte semenke bundeve i sve prelijte Olga bundevinim uljem.

Olga bundevino ulje sa kozjim sirom

Ovo je idealan prilog za obrok, jelo samo za sebe uz prepečeni tost,  predlog za predjelo, lepo dekorativno za posluženje kada želite da zadivite goste. I tako dalje, jasno vam je da je primena krajnje raznovrsna.

 

Olga bundevino ulje sa kozjim sirom

Obrok Salata Bundeva

Drugi predlog primene ulja je obrok salata sa bundevom i Olga bundevinim uljem.

Ovo je salata koja se relativno brzo sprema i dosta je osvežavajuća, uz sve dodatke može biti kao obrok salata jer nutritivno zadovoljava potrebu prosečnog obroka.

bundeva salata olga ulje

Potrebni sastojci su:

Kuvana (pečena) bundeva 

Mix zelenih salata

Kinoa (kuvana)

Semenke bundeve

Olga bundevino ulje

 

U jednom od mojih videa na FITT YouTube kanalu, spominjala sam da imam naviku da određene namirnice imam spremljene unapred. Recimo žitarice, a to isto radim i sa bundevom. Skuvam malo veću količinu i onda je čuvam u staklenoj tegli u frižideru i koristim po potrebi kao dodatak obrocima. Ne traje mi posebno dugo, jer uglavnom i ne ispadne dodatak već glavni deo obroka, ali o tome drugom prilikom. 😉

Da se vratimo na recept. Bundevu ili ispecite ili skuvajte, koji god način vam je zgodniji. Isto uradite sa kinoom (umesto kinoe možete koristiti i ovas), a salatu operite i iseckajte.

bundeva salata olga ulje

U činiju sipajte salatu, dodajte kuvanu kinou (ohladite je pre dodavanja da ne unišiti salatu), potm dodajte bundevu (koju ste isto malko ohladili), tostirane semenke bundeve i prelijte sa Olga bundevinim uljem. Ovo je vegetarijanski obrok koji kombinacijom sastojaka omogućava dovoljan unos proteina, a o ostalim nutritjentima nema potrebe ni govoriti jer je ovakva obrok salata prava vitaminsko mineralna bomba.

Instant brusketi

Instant brusketi

I moj treći predlog primene Olga bundevinog ulja jesu instant brusketi ili jednostavno sendviči.

Potrebni sastojci su:

Hleb po izboru

(ja sam ovde sa namerom koristila beli rustični baget, jer ima najbolje svojstvo upijanja, a to baš i želim jer koristim ulje za preliv)

Pršuta

Kruška

Bri sir (može i bilo koji beli sir) 

Semenke bundeve 

 Olga bundevino ulje

Olga ulje brusketi

Mislim da je fotografija prilično indikativna, ali za svaki slučaj pišem opis pripreme.

Kako je hleb stvar izbora, u zavisnosti od toga koji ćete koristiti onda ga možete, a i ne morate prethodno tostirati.

Olga ulje brusketi

Na hleb dodajte po jedan list pršute, potom odozgo koja kriška sira, ja sam imala bri sir pa sam želela da ga uparim sa kruškom, ali naravno možete i bilo koji drugi sir, bilo koju drugu voćku ili bez voćke, a odozgo pospete prstohvat semenki bundeve i prelijete sve sa Olga hladno presovanim bundevinim uljem.

To je to, uživajte u ovim predivnim kombinacijama ukusa, i obavezno mi javite kako vam se sviđa Olga. 😉

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂