trbušnjaci

Mitovi o trbušnjacima

trbušnjaci

Mit 1 – Trbušnjaci se ne smeju raditi sa dodatnim opterećenjem

Trbušni mišić je kao i svaki drugi mišić u našem telu. Ako radite biceps, kvadriceps ili triceps sa tegovima, nema razloga da se stomak ne sme raditi uz dodatno opterećenje. Sam rectus abdominis mišić, tzv. six pack je tanak i pljosnat mišić, koji nije sklon posebno uvećanju, za razliku od drugih mišića trupa posebno bočni stomačni mišić oblikus. Samim tim stomak i struk mogu delovati šire, što baš kod žena i nije lepo. A to sve pogotovo dolazi do izražaja ukoliko postoji sloj masnog tkiva između kože i samog mišića. S obzirom da su oblikusi, mišići sa strane stomaka, skloni hipertrofiji, iz tog razloga ženama se preporučuje da ne preteruju sa opterećenjem, kada rade vežbe za bočni stomak. Da bi se mišić uveličao potrebno je dosta truda oko treninga i oko ishrane, tako da nemojte se uplašiti tegova, već samo imajte na umu šta se može dogoditi ukoliko radite bočni pregib sa velikim tegovima, što nije tako redak prizor u fitnesu.

bočni pregib sa tegovima

Najbolje vežbe za stomak i jačanje mišića stomaka su vežbe po pilates metodi, ali po pravim pilates metodama poput STOTT Pilates.

trbušnjaci

Mit 2 – Stotine trbušnjaka dnevno vode definiciji

Mnogi još uvek veruju da će skinuti salo sa stomaka tako što će raditi trbušnjake. Pa da ponovim još jednom (bez šale, ali meni dnevno stiže minimum jedna poruka sa ovim pitanjem)

lokalno skidanje masnih naslaga

Fiziološki je nemoguće skidati salo sa ciljanog dela tela. Nije moguće lokalno redukovati masno tkivo. Žene su genetski predisponirane da imaju više masnog tkiva na kukovima, bokovima i na rukama, muškarci imaju malo više na donjem delu leđa i donjem stomaku, takozvani šlauf. To ne znači da oni imaju više sala na tom delu tela jer taj deo najmanje treniraju. Mesto u telu gde će se uvek više nego na nekom drugom skupljati masno tkivo je genetski predodređeno, to je ono što se kaže konstitucija tela. Neko se goji u nogama, neko u stomaku, neko u rukama. Ako imate salo na stomaku, najmanje što je potrebno jeste da radite trbušnjake. Na prvom mestu je redukovana ishrana, na drugom mestu trening celog tela, posebno većih mišićnih grupa koje će pokrenuti ceo sistem i napraviti od vašeg tela mašinu.

Rectus-Abdominis-Muscle

Mit 3 – Jedino vežba podizanja nogu targetira donje trbušnjake

Anatomski posmatrano ne postoji nešto što je gornji donji ili srednji trbušnjak. Sve je to jedan mišić koji je u pojedinim delovima inervisanim različitim nervima pa se zato pri nekim vežbama malo više aktivira gornji a pri nekim donji deo tog mišića. U globalu on je uvek ceo aktivan, nemoguće je potpuno izolovati samo jedan deo. Da li ste nekada videli da neko ima savršene gornje trbušnjake a salo na donjim?

Kod popularne vežbe gde se noge podižu u vis, ne aktivira se trbušni mišić, već se aktiviraju mišići fleksori kuka. Stomačni mišić nije spojen sa nogama, pa tako samo podizanje nogu ne dovodi do aktiviranja rectus abdominis mišića. Glavna funkcija rectus abdominis mišića je u anti-ekstenziji kičme, ili u približavanju kukova ka ramenima.

Šta se to onda oseća u stomaku dok radimo vežbu podizanja nogu? Upravo ti mišići fleksori kuka koji su pozicionirani duboko ispod donjeg dela rectusa. Ako želite da više aktivirate mišić stomaka u ovoj vežbi onda je potrebno da zakrivite kičmu, da se zaokružite na unutra, kao na slici ispod.

vezba za donje trbusnjake

Mišiće fleksore kuka je dobro da trenirate ukoliko želite da budete dobriu sprintu, tj. da poradite na brzini. Tako da svaki mišić u našem telu ima svoju lepu funkciju.

Fleksori zgloba kuka

Ne zaboravite i da vežbanje trbušnjaka nije samo fleksija, klasični pregib. Ako želite na pravi način da vežbate mišiće trupa, onda je pored fleksije potrebno da radite i bočnu fleksiju kao i ekstenziju, kako biste odradili ceo core.

Koja je vaša omiljena vežba za stomak?

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂