Moje iskustvo sa opadanjem kose

 

Iako mi mnogi govore da imam lepu i bujnu kosu, moram vam priznati da sam prolazila kroz razne faze sa negom i održavanjem. Kao beba dugo sam bila bez kose i mama mi uvek priča kako je jedva čekala da mi poraste kosica makar malo kako bi mogla da mi napravi neku frizuricu. Kasnije kako sam bila starija, kosa mi je normalno rasla i bila je prilično gusta i kvalitetna, ali postojao je jedan problem, moja kosa je talasasta a ja to nisam volela. Znate da mi žene uvek više volimo ono što nemamo, pa sam tako i ja stalno patila što imam talase i što mi kosa nije skroz ravna. Mojim brigama dolazi kraj kako ulazim u pubertet i krećem sa raznim eksperimentima, menjanje boja kao i razna stilizovanja frizure. Presa za kosu je za mene bila jedinstveno rešenje, da konačno dobijem ravnu kosu koju sam žarko želela. Tetka, koja živi u Kanadi mi je donela neku tada super profesionalnu presu, sa keramičkom pločom (tada ih kod nas nije ni bilo), navodno ne oštećuje kosu i ja sam je koristila bukvalno nakon svakog pranja kose. To je trajalo godinama i uvek sam bila poznata po super ravnoj i svilenkastoj kosi, a sve zahvaljujući mojoj voljenoj presi.

Potom pre jedno šest godina javljaju se i prvi rezultati mog dugogodišnjeg ulepšavanja, a to je ništa drugo do oštećena kosa, sklona lomljenju kao i opadanju. Iskrena da budem, to jedno leto kada sam primetila da opada užasno sam se uplašila, jer sam imala utisak kao da je preko noći to počelo da se događa. Pod mnogo podrazumevam da pri svakom pranju i feniranju ja nakupim punu šaku dlaka, isto tako po podu u stanu mogu stalno da ih skupljam. Naravno prvi korak je bila poseta endokrinologu i ginekologu, želela sam da proverim stanje iznutra da li je to posledica nečeg ozbiljnijeg ili je pak samo klasično opadanje sa kojim se, kako kasnije saznajem, susreće većina žena. Svi rezultati su bili u redu i nije postojalo ništa što je posebni uzročnik da moja kosa opada.

 

Vizuelno na meni to se nikada nije primećivalo, kada me neko pogleda ne može da kaže da mi kosa opada, ali ja sam stalno bila u strahu da će jednog dana početi da se primećuje zbog te količine otpalih dlaka koje sam skupljala od pranja do pranja. Presu sam svakako prestala da koristim, čak sam i fen zaobilazila, prirodno sušenje, obavezna dodatna nega, razni losioni i kreme, šamponi koji su predviđeni za protiv opadanja kose, ali moj suštinski cilj je bio da se susretnem sa problemom iznutra i da kako se to kaže, iz korena ga lečim i rešim.

Kao klasičan štreber odmah sam počela da pretražujem literaturu, tražila sam neke medicinske knjige, kako bih došla do podataka šta to možda nedostaje u organizmu pa kosa opada ili šta je potrebno da se unosi u dovoljnoj količini kako bi nova sigurno rasla. Tako da ovim putem, podeliću sa vama do kojih informacija sam došla:

Postoje određeni makro i mikronutrijenti koji mogu imati pozitivan efekat na rast kose, pa ću vam ih nabrojati redom:

Merz Spezial

Što se tiče proteina, koji i imaju gradivnu ulogu u telu, dve aminokiseline se posebno izdvajaju a to su:

Methionine je esencijalna aminokisleina koju naše telo ne proizvodi, tako da je moramo unositi putem hrane ili suplementacije. Preporučena dnevna doza je 250 miligrama. Hrana u kojoj je ima su: susam, riba, meso, sir, jaja, mahunarke, soja…

Cysteine je za razliku od Methionina neesencijalna aminokisleina, što znači da je naše telo samo proizvodi, ali ona isto tako ima važnu ulogu kada je rast kose u pitanju.  Prisutna je najviše u hrani poput: jaja, mleka, whey proteina, ima je i u ovsu, pšenici i asparagusu.

 

Od vitamina najznačajniji su:

Vitamin A

Štiti folikul dlake od oštećenja koja mogu izazvati slobodni radikali. Ako imate suvu kosu, to može biti pokazatelj da vam nedostaje vitamin A. Hrana u kojoj se može naći su: brokoli, šargarepa, džigerica…

Kompleks vitamina B

B6, B1,B12,B2 Pantotenska kiselina Biotin, Folna kiselina… Ima ih u krompiru, bananama, mesu tune kao i u mesu ćuretine, mahunarkama, spanaću, zelenoj salati…

Vitamin C

Vitamin koji je zadužen za održavanje kolagena i u vezivnim tkivima, samim tim i oko folikula dlake. Vitamin C je i poznati antioksidans koji nas štiti od slobodnih radikala. Pored citrusa, ima ga mnogo i u krompiru kao i paprici, kupusu…

Vitamin E

Liposublini vitamini, koji održavaju stabilnost membrana ćelija u telu, uključujući i membrane ćelija folikula dlake. Ima ih u orašastim plodovima, kukuruzu, asparagusu…

Minerali

Gvožđe je esencijalna komponenta hemoglobina koji transportuje kiseonik kroz telo. Često oni koji u ishrani nemaju zastupljeno meso ga imaju u nedostatku, tako da ako ne jdete meso, budite sigurni da ga unsoite dovoljno putem drugih izvora. Pored mesa ima ga i u zelenom lisnatom povrću.

Cink je potreban u replikaciji DNA i proizvodnji RNA, ima ulogu u deobi ćelija folikula dlake. Ima ga u proteinima životinjskog porekla,  mahunarkama, koštunjavom voću, žitaricama…

Sve ovo zvuči sjajno, ali moja sumnja je sledeća, ja sve od navedene hrane jedem a opet mi kosa opada. Verovatno ne unosim nešto u dovoljnoj količini i potrebna mi je suplementacija. Zadatak je naći proizvod koji ima sve ove sastojke.

Kao najidealnije rešenje pokazale su se Merz Spezial tabletice. Čak i pre tog mog istraživanja, od nekoliko prijateljica sam čula preporuku za njih. Logičan sled je bio da ih kupim i naoružam se strpljenjem. Kako mi je još onda na pregledu i endokrinolog rekao, a i kako sam sama čitala, navodno ne treba ništa očekivati pre perioda korišćenja u trajanju od šest meseci. To je neki optimalni period regeneracije i tek nakon toga se mogu očekivati vidljive promene.

Jedna kutijica Merz Spezial ima 60 dražeja i ja sam pila dve dnevno tako da mi je pakovanje trajalo mesec dana. Napravila sam plan da sam koristila Spezial tabletice 2 meseca za redom, pauza jedan mesec i onda ponovo dva meseca i tako u krug.  Pored korišćenja tabletica, ja sam kao što sam i iznad napisala, smanjila tretiranje kose fenom i presom, malo je više negovala kozmetikom i mogu vam reći da sam već nakon jedno tri meseca počela da primećujem da mi kosa manje opada, a ono što je još divnije jeste da sam primetila mnogo novih peruškica ili onih mladih dlaka. Iako one znaju da me nerviraju i da čine da mi kosa izgleda neuredno, ja sam u njima uživala. To je onaj osećaj što koliko god mislili da se ne opterećujete svojom kosom, onog trenutka kada primetite da ona opada uradićete sve samo da taj proces sprečite. Ono što jeste činjenica je da mi i dan danas kosa povremeno opada, ali dobra stvar je što se to dešava sezonski, a ima uticaja i u odnosu na ciklus i dane u mesecu. Upravo ovaj sada period kraj leta, dolazak jeseni mi je najkritičniji svake godine, ali uz Merz Spezial dopunu ishrani održavam sve pod kontrolom.

Pored manjeg opadanja kose, primetila sam i još neka poboljšanja, nokti su dobili na kvalitetu, posebno na stopalima gde sam i imala problem. Kao plesačica nekoliko sati nedeljno vežbam u plesnim cipelama koje koliko god da su lepe i damske, isto tako vrlo su nezgodne baš za sama stopala i nokte. Plesni pokreti su zahtevni i vrlo kompleksni, samim tim stopala igraju ključnu ulogu. Na treningu izgled noktiju je zanemraljiv, ali kada dođe takmičenje na kom te naučene plesne figure treba pokazati, onda dolazi do izražaja estetika i sve treba da bude lepo i negovano. Na šakama sam i imala lepe nokte, jedino sam primetila da su malo brže rasli. Primetila sam i poboljšanje kada je suvoća kože u pitanju. Generalno imam lep kvalitet kože, samo što mi je koža na nogama sklonija isušivanju i kreme su za mene obavezna stavka za negu. Ono što jesam primetila dok sam pila Merz Spezial vitamine jeste da mi se i tu koža manje isušivala i nije bilo potrebno da nanosim kremu baš nakon svakog tuširanja, što mi je olakšavlo proces, pošto ne volim taj masnjiko-lepljivi osećaj kreme na telu. U hladnijem periodu godine, koža je neminovno sklona većem isušivanju, tako da ja na vreme počnem sa korišćenjem Merz Spezial tabletica, kako bih pomogla svojoj koži da bude otpornija na sve te spoljašnje uticaje.

Trenutno pijem jednu tableticu uz doručak i drugu popijem uz ručak ili večeru. Ono što je moj najtopliji savet jeste da budete istrajni. Kao što vam i za vežbanje i ishranu stalno pišem i govorim da rezultate ne možete očekivati preko noći i da je to sve životni stil, tako je i sa ovim stvarima. Posvetite jedan period intenzivnijoj nezi, probajte Merz Spezial tabletice i čekajte, sigurno ćete nakon par meseci primetiti poboljšanje.

 

Sada da čujem vas i vaša iskustva, kako ste rešavali ovaj uporni problem?

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada

 

*Ovaj blog post je urađen u saradnji sa farmaceutskom kompanijom Salveo