Ishrana 11.07.2017.

Nauka kaže: Najbolja Dijeta je…

Nauka kaže: Najbolja Dijeta je…

 

Ako postoji nešto što me vrlo pogodi jeste kada čujem da se prave planovi ishrane u kojima dobijate egzaktne namirnice koje treba da koristite, a uz sve ide i spisak namirnica koje nikako nikada ne smete jesti. Mislim da me ništa više ne naljuti od takvih gluposti. A verujem da sa druge strane ni vama nije lako. Na kraju svega ste zbunjeni i nije vam jasno da li su mlečni proizvodi dobri, da li su žitarice baš toliko štetne, ili je pak meso ono što bi trebalo da izbegavate.

Kad smo već kod žitarica, uzmimo za primer Paleo režim. Ako ste imali priliku ranije da pročitate koncept ideje ovog načina ishrane onda znate da su žitarice nešto što bi trebalo u širokom luku da izbegavate. Duboko razrađena ideja, utkani sistemi verovanja i predanosti, uz ogorman broj “best-selling” knjiga koje iznose neprikosnovene zaključke kako su žitarice godinama upropaštavale zdravlje poslednjih generacija nevinih Amerikanaca…

Najveći povod celoj histeriji se krije u glutenu, na koji je uzgred oko 1-2% ljudi intolerantno. Navodno unos glutena će podstaći celijkaliju, koju isto tako ima, procenjuje se oko 1% stanovništva.

 

 

Štos kod paleo ishrane kao i kod Atkins dijete (obe zagovaraju smanjeni unos ugljenih hidrata) jeste u tome što upravo hranu kojom smo svi skloni da se prejedamo, oni i uskraćuju. Da li možete da zamislite da je ispred vas piza i da treba da pojedete samo jedno parče? Pretpostavljam da se većina (posebno oni koji su već nezadovoljni svojim izgledom) ne bi zadržala na jednom parčetu.  I tu dolazimo do onog tipičnog ograđivanja od odgovornosti, bolje nemoj ili izbaci skroz, otkud ja znam koliko češ ti toga na kraju pojesti. Deviza većine trenera je da vam kažu da pastu, voće kao i UH zaboravite, ako hoćete vitku liniju…

Suprotno od low-carb režima su low-fat dijete, uskraćujemo maksimalno masnoće, koje inače imaju najvišu energetsku vrednost po jednom gramu. Opet mala verovatnoća da se pretera sa kalorijama. A to što su nam masti potrebne, nije tako važno. 🙂

 

Intervalni post, trik je kako da se maksimalno skrati period tokom dana kada se može jesti, tako da treba da budete specijalista da u tom periodu preterate sa unosom.

 

Ima naravno i mnogih drugih režima i ideja, ali zadržala sam se na ovim trenutno najaktuelnijim.

 

Ono što jeste pozitivna stvar svih ovih režima je u tome što promovišu unos prirodne, prave i nutritivno bogate hrane. Mana je što bilo kom od ovih režima da se priklonite, izlažete telo riziku nedostatka nekog od nutrijenata. Ali isto tako olakšavajuća okolnost je što većina ljudi ne sprovodi striktno nijedan od ovih režima u periodu dužem od 5-6 nedelja (prosek), samim tim nema značajnih negativnih posledica.

Da se vratimo mi na poentu priče, a to je:

Zašto jeste važan individualan pristup i odabir režima?

Zamislite da vam neko dođe i ponudi dijetu sastavljenu od namirnica koje uopšte ne volite, a da vam garantuje gubitak masnog tkiva. Da li biste se odlučili na taj režim, tj. Koliko sebi dajete vremena na istom? Šta bi se zapravo dogodilo? Čak i da iz očaja pristanete i počnete a dijetom, ako ste dosledni verovatno ćete i skinuti neke od tih nagomilanih kilograma, ali pitanje je šta nakon? Logično je da nećete jesti tako ceo život. Šta ste naučili kroz tu dijetu, šta iznosite iz svega, tj. koliko novih extra kilograma ste dobili?

E sad kako da znate koja dijeta je dobra?

Jedina dijeta koja može biti uspešna i dati vam trajne rezultate je ona koja je sačinjena od namirnica koje volite i ona koja nije striktna.

 

U planu ishrane ne treba da stoji 150g riže, već treba da piše 150g skrobne namirnice (riža, ovas, kinoa, proso, pasta, pasulj, grašak…)

 

 

 

 

 

 

Princip 80%-20% 

 

80% od celokupnog dnevnog unosa treba da bude iz nutritivno bogate hrane, koju bih ja sortirala na sledeći način:

 

Meso i riba (podrazumeva se prioritet dati manje masnim varijantama)

Jaja

Mleko

Voće

Povrće

Orašasti plodovi i semenke

Skrobasto povrće (krompir)

Mahunarke (pasulj, sočivo, grašak)

Proizvodi:

Hleb od celog zrna, pasta.

Mlečni proizvodi

 

20% – ostatak do punog dnevnog unosa neka bude iz čega god želite.

 

Ovo se zove fleksibilan pristup ishrani koji se pokazao kao najbolje i najodrživije rešenje za dugoročno održavanje optimalne telesne mase.

 

Lako je kilograme skinuti, teško ih je održavati na željenom nivou.

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

 

 

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11883916

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10336790

https://alanaragon.com/

http://www.bodyrecomposition.com

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.