Trening za bočne trbušnjake

Nedelja 4 FITT Izazov

 

Dobrodošli u četvrtu nedelju FITT Izazova. U ovoj nedelji su nam kao i u drugoj u planu video treninzi. Mnogi od vas su mi rekli da su vam lakši video treninzi za praćenje i uopšte motivaciju. U ovoj nedelji je realno da osetite neki blagi pomak u snazi i izdržljivosti, pogotovo, ukoliko ranije i niste bili aktivni. Za vizuelne efekte, to znate i sami, potrebno je mnogo više vremena, kao i vrlo jasna ishrana, tj. nema varanja i mogu malo ovo malo ono, već je zaista neophodno da se pridržavate nekog svog plana. Na sajtu sam pisala predloge tj. primere dijeta, koje nikako ne treba u bukvalnom značenju da primenjujete, potrebno je da nađete svoj optimum. Ja ću vas posavetovati oko toga kako da se na lakši način zdravije hranite, koje su namirnice dobre a koje manje, ali pripisivanje egzaktnog jelovnika, treba da rade isključivo lekari. Pokušajte da održavate kontinuitet u vežbanju kao i u ishrani. Ako vam se dogodi da jedan dan pojedete nešto što možda mislite da vam i nije bilo neophodno, nemojte reći sebi, pa ko ga šiša kad sam pojela to i pokvarila dijetu, daj da pojedem i ovu, pa ću od sutra ponovo da se vratim na dijetu. To je ono gde mnogi greše. Upravo i jeste poenta kod svakog režima da možete ponekada sebi da dozvolite hranu koja je kaloričnija. Pojeli ste npr. čokoladu, i to je to, nema veze. Nastavljate po starom. Šteta je da zbog nekoliko zalogaja “zabranjene hrane” unesete još više neke druge. Produbljujete štetu i onda se stalno vrtite u krug. Taman uspeš da skineš 1kg, i onda ga očas posla vratiš nekim potpuno nepotrebnim unosom. Mi kao ljudi smo u stanju da unesemo prevelike količine hrane u sebe, tj. kalorija a da nismo ni svesni. Na taj način stalno sebe vraćamo u nazad. Pa tako, ako ne možete da odolite, baš biste pojeli to nešto, dozvolite sebi, ali pokušajte tj. naterajte se da količina bude umerena i da se na tome završi, a ne na celodnevnom prejedanju. 🙂 To je nešto malo o ishrani, trudim se da pišem ovako slikovito kako biste shvatili šta je poneta svega. Umerenost i količina. A naravno na dugoročnom planu težimo ka odabiru nutritivno kvalitetnih namirnica umesto junk food-a.

Što se tiče treninga, postavljale ste mi pitanja kako ako sam početnik, da li je kasno da se priključim itd… U svakom trenutku slušate svoje telo, radite intenzitetom koji vam prija, ali nemojte se štedeti, treba i da se umorite i zadišete, ali isto tako ne treba da ne možete da dođete do daha. Opet umereno. 🙂 Važno je da radite pravilnom tehnikom, kako bi vežbe i imale efekta. Kao početnik, naravno da ćete uraditi manji broj serija, čak i manji broj ponavljanja. Opet dozirajte, slušajte svoje telo, ako niste sigurni, pravo je vreme da naučite da ga slušate. 🙂

Da li je kasno da se priključite? Naravno da nije, izazov će uvek biti otvoren i dostupan svima. Čak šta više možete i kada se završi da ga radite iznova. To su osnovne vežbe, koje i ja sama u svojim treninzima uvek radim. Pojačavate samo broj ponavljanja i broj serija u odnosu na to kako napredujete, ili čak u nekim vežbama, možete dodavati i spoljašnje opterećenje, opet po potrebi.

Da pređemo na treninge… 😉

Dan 1

Uradite 2-4 serije ovih vežbica – broj ponavljanja od 10-15

Dodatak (po želji)

15 minuta do zategnutih trbušnjaka

 

Dan 2

Uradite 2-4 serije ovih vežbica – broj ponavljanja od 10-15

Dodatak (po želji)

 

Dan 3

Uradite 2-4 serije ovih vežbica – broj ponavljanja od 10-15

Dodatak (po želji)

 

Dan 4

 

Uradite 2-4 serije ovih vežbica – broj ponavljanja od 10-15

Dodatak (po želji)

 

Odmarajte do naredne nedelje a to je Nedelja 5 FITT Izazova

Nada