BLOG 10.06.2022.

Nisi brojka na vagi: Kako je jedna žena naučila da voli sebe bezuslovno

Kada individualno radim sa klijentima, vrlo mi je važno da kroz temu ishrane bude obuhvaćena njihova cela priča, a ne samo šta jedu i koliko kilograma imaju. Praćenje broja kilograma je deo procesa, ali ne i njegova suština, zbog čega se uvek trudimo da koristimo i druge parametre napretka.

Svi koji su upoznati sa sadržajem koji delim, znaju da se moj pristup zasniva ne samo na fizičkom već i na mentalnom zdravlju, jer jedno ne može biti odvojeno od drugog. Isto tako, fizičke promene utiču na psihu i obrnuto.

Sledeća priča jasno objašnjava zašto često nije dovoljno da samo znamo šta treba ili ne, već da moramo zagrebati dublje u sebe kako bismo problem sagledali iz prave perspektive.

Zamislite ženu srednjih godina koja je celog života imala idealnu kilažu. Sa druge strane, nije bila nimalo opsednuta ni opterećena ni brojanjem kalorija, ni brojem kilograma. Prosto, nije imala problema i zagovarala je umerenost, neopterećenost i sve ono što je zaista dobro za nju.

Zatim se dogodilo nešto što nije očekivala i što je prilično poremetilo.

Na letovanju je jela više nego inače, uživala u lokalnim specijalitetima I koktelima, da bi došavši kući shvatila da farmerke ne može da zakopča. Da je stežu, stvaraju nervozu.

Pomsilili biste, jaka stvar! Nekoliko kilograma viška lako ode. Ali upravo ova istinita priča je dokaz da broj kilograma ipak nema mnogo veze već ono što stoji iza njega, odnosno naš pogled na to.

Nije smak sveta dodati nekoliko kilograma, posebno kada je zdravlje ostalo netaknuto, kada je svaki drugi aspekt života u redu. Ali čak i tada može stvarati nezadovoljstvo.

Razlog?
Kako kod koga.

Osoba iz ove priče je rešila da uzme stvar u svoje ruke i da što pre izgubi kilograme s letovanja. Instalirala je aplikaciju za merenje kalorija, koraka, vodila dnevnike ishrane i treninga… Ali se osećala još frustriranije. Ne samo da nije gubila kilograma već se osećala mnogo opterećenije i videla je da je to nikuda neće odvesti, čak i ako se vrati na staru kilažu.

Nakon dosta destruktivnih razgovora sa samom sobom i samokriticizma, odlučila je da se obrati psihoterapeutu za pomoć. Umesto da se bavi posledicama, želela je da razume šta se tačno dešava i zbog čega, kako bi na adekvatan način rešila problem.

U njenom slučaju, problem nije bio sam broj kilograma već perfekcionizam. Oduvek je težila tome da stvari radi savršeno i da bude najbliže moguće savršenom, a dodatak kilograma je poremetio tu dinamiku. Zato joj je tako teško palo ono na šta neko ne bi ni obratio pažnju.

Rad na perfekcionizmu joj je pomogao da bolje razume sebe i da kreira dugoročnu promenu, umesto da se bavi samo posledicama, gde bi se neminovno ponovo javila ista stvar.

Kada su ovakve stvari u pitanju, važno je da znate da:

NISTE SAME

Mnogo žena se bori sa slikom tela, čak i one kojima možda zavidite na tome kako izgledaju. Dobar izgled nikako nije merilo zadovoljstva.

NEĆETE BITI SREĆNI KADA ___________ (dodajte svoje)

Nažalost, nećete. To je samo varka koja vas tera da mislite tako i idete ka nečemu što će vas verovatno samo odvesti dublje u problem time što će rešiti trenutnu situaciju.
Sve u šta se ne zagledate, ostaje ispod, koliko god pokušavali da ga potisnete.

Suština današnjeg teksta je da dok ne rešite uzroke, bavljenje posledicama neće imati smisla.

Zato često naglašavam da je uz nutricionistu i fitness trenera, često neophodna i pomoć psihoterapeuta kako bi se problem tretirao na svim nivoima.

Uživajte do narednog čitanja,
Nada 🙂

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.