Pasta sa dimljenim lososom

Pasta iznenađenja

 

Pasta sa dimljenim lososom

 

Ovo je pasta koja se ne jede, u njoj se uživa. Kao i svako jelo, ako imate dobre sastojke čak i da niste posebno vešti u kuvanju, ne možete mnogo da omanete. 🙂 Pastu u poslednje vreme ne jedem posebno često, a i kada je jedem, najviše volim sa sirevima, varijacija  jednog od omiljenih jela iz detinjstva, makaroni sa sirom. To je bilo jedno od retkih jela koje sam htela da jedem, bila sam jako nezahvalna za hranu i užasno probirljiva, pa sam svoj jelovnik svodila na svega par jela, koje je mama morala stalno da vrti u krug specijalno za mene. 😀

Možda se upravo iz te moje probirljivosti i javila želja za kuvanjem i stalnim isprobavanjem novih ukusa i načina pripreme. Od paste i Italijana se nekako uvek započinje. Mislim da je mnogima koji započinju sa kuvanjem pasta jedno od prvih jela. Da ne biste spremali na neke dosadne tradicionalne načine na koje spremaju naše mame i bake, napisaću vam kako sam ja ovu danas pripremila. Još uvek osećam taj ukus u ustima, jer je zaista fuzija raznih aroma. Sama tekstura jela i paste je savršena. Nije potpuno fitnes jelo, ali je svakako zdravo i kvalitetno.

Šta znači fitnes jelo – za sve one koji su na restriktivnim fitnes režimima ishrane, koji podrazumevaju ishranu sa jako malo masti, UH poput paste, a mnogo proteina, kako bi imali niskomasnu telesnu kompoziciju i kako bi svi mišići mogli da dolaze do izražaja. Najčešće se ove dijete primenjuju uoči nekih Fitnes takmičenja, ali opet mnogi profesionalci u ovom sportu, manje više jedu ovako tokom cele godine. Tako da je za njih ovaj obrok cheat meal. Ukratko i jednostavno opisano. 😀

Zdravo kvalitetno jelo – je ono koje je dovoljno nutritivno bogato u odnosu na kalorijsku vrednost. Pasta i sve što se nalazi u njoj, sa sve začinima i maslinovim uljem, je za rekreativca, prosečnu osobu, primer jednog dobrog i kvalitetnog obroka.

 

Pa da počnemo…

 

Potrebni sastojci:

Pasta (ja sam koristila špagete, ali možete koju god volite)

dimljeni losos (može i sa svežim)

avokado (što mekši to bolji)

sušene crne masline

sušeni paradajz

bosiljak (idealno svež, ali i sušeni završava posao)

beli luk

biber

maslinovo ulje (malčice više ulja)

Salata: mix zelenih + paradajz

Pasta sa dimljenim lososom

Sastojke kao na fotografiji iseckajte, pastu skuvajte. Predlažem da je kuvate prema uputsvtu da bi bila idelano skuvana ili Al dente, kako to Italijani kažu. Nema ništa lošije od raskuvane paste.

U šerpu ili tiganj, stavite maslinovo ulje da se blago zagreva, ubacite sušeni bosiljak i beli luk, da puste aromu i da se onako uprže dobro.

sušeni paradajz

Kada zamiriše, dodajte masline i sušeni paradajz čisto malo da i oni puste aromu. Možete već isključiti ringlu, dodajte pastu, izmešajte to sve zajedno.

Pasta

Potom dodajte avokado, njega je šteta kuvati pa se dodaje na kraju i možete sada dodati malo bibera (ja volim mix bibera u zrnu pa da sama meljem).

pasta sa avokadom

Potom iseckan dimljeni losos, izmešajte to sve lepo da se sjedini sa pastom, i dodajte još maslinovog ulja, prelijte slobodno onako pošteno, jer će pasta biti mnogo ukusna.

Pasta sa dimljenim lososom

Pasta sa dimljenim lososom

Preostaje vam samo da spremite i probate! 😉

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂