Peperonata

Italijansko jelo koje se odomaćilo i kod nas, po mnogo ružnijem nazivu – sataraš, ili nešto slično tome. Tokom sezone crvenih paprika, paradjza i patlidžana, ovo jelo je redovnije na mom meniju. Ono što manje volim kod ovog jela jeste ta termička obrada, koja zaista da bi jelo bilo ukusnije, da bi se ukusi izmešali, potrebno je da se malo duže kuva. Sve us vemu odlično jelo za sve ljubitelje ovih povrća. Može se jesti kao glavno jelo a može i kao prilog.

Potrebno je:

1 veći patlidžan

2 crvene paprike

4 paradajza

2 jajeta

2 čena belog uka

1 glavica crnog luka

2 supene kašike maslinovog ulja

so i začini po ukusu

Svo povrće iseckate na kockice, blago propržite na maslinovom ulju, potom ako procenite da je potrebno dodate malo vode, poklopite i ostavite da se kuva. Pred kraj dodate jedno jaje,živo jaje sipate u smesu odozgo, kako bi se skuvalo ukuvalo. Kada procenite da je jaje gotovo, jelo je gotovo. Prilikom serviranja, možete ga dodatno preliti maslinovim uljem, ja to obavezno radim, ali ukoliko ste na restriktivnom režimu, onda zaobiđite dodatno ulje. 🙂

Od začina koristim nanu i bosiljak. To je stvar ukusa, neko voli da napravi ovo jelo ljuto, neko kiselo… Ako ne volite jaje u celoj kombinaciji, onda ga nemojte ni dodavati, već možete ovo jesti kao prilog uz neki komad mesa, ribe…

*jela od paradajza i patlidžana kod nekih ljudi mogu izazvati gorušicu.

Nutritivna vrednost:

Kcal: 250 kcal

Ugljeni hidrati: 40g

Proteini: 9g

Masti: 6g

 

 

Peperonata

 

 

Uživajte do narednog kuvanja

Nada  🙂

Related Post

About The Author