Pilates i dizanje tegova – da li su međusobno isključivi?

Da li pilates i dizanje tegova idu zajedno?

Odmah ću vam reći, DA 🙂 Jedno apsolutno ne isključuje drugo, a u nastavku teksta ćete shvatiti i na šta tačno mislim.
I pilates i tegovi imaju svojih prednosti tako da praktično dopunjuju jedno drugo. Svaki modalitet je bolji za rešavanje specifičnih aspekata fitnesa.
Kada budete shvatili kako oba funckionišu, biće vam lakše da odlučite koji vam više odgovara.

 

I pilates i podizanje tegova spadaju u trening otpornosti.
Prema Američkom koledžu sportske medicine (ACSM), “Trening sa dodatnim opterećenjem je oblik fizičke aktivnosti koja je dizajnirana da poboljša mišićnu sposobnost upotrebom mišića ili mišićne grupe protiv spoljnog otpora”.

Spoljni otpor predstavlja bilo koji oblik opterećenja koji koristite da biste izvlačili ili gurnuli, uključujući trake, medicinske lopte ili slobodne težine.
Snaga mišića je definisana kao sposobnost za vršenje spoljne sile.
Početnicima se preporučuje opterećenje 60 – 70 % maksimalne snage za 1 do 3 seta, a oni napredniji mogu trenirati i sa 80 – 100 % opterećenja od 2 do 6 setova.

I kod pilatesa i kod podizanja tegova postoje brojne vežbe koje vas mogu dovesti do određenog cilja. Na kraju – manje više sve zavisi od vaših ličnih želja. Nema potrebe da se silite na ono što vam manje prija samo zato što ste od nekoga čuli da je bolje.
Kod pilatesa postoji određeno ograničenje kada su težine u pitanju, tako da ga svakako možete kombinovati sa treningom snage sa dodatnim opterećenjem. Ali ovo naravno ne znači da pilates sam po sebi nije dovoljno izazovan, čak vam mogu i reći da je pilates mnogo zahtevniji od bilo kakvog treninga sa dodatnim opterećenjem. Naravno ako ga radite na pilates spravama.
Uz pomoć pilatesa i te kako možete ojačati svoje noge radeći vežbe koje uključuju ležanje na leđima, što smanjuje količinu snage koja je potrebna da bi se odgurnulo opterećenje.

MIŠIĆNA IZDRŽLJIVOST I JAČINA “CORE”
Kako se povećava mišićna izdržljivost?
Izvođenjem vežbi pomoću lakšeg otpora, ali sa većim brojem ponavljanja. Opšta preporuka je 10 do 25 ponavljanja vežbe sa opterećenjem manje od 70 procenata za dva do četiri seta.
Pilates vežbe generalno uključuju manji broj ponavljanja, ali ipak uključuju metode za povećanje mišićne izdržljivosti.

Sve u svemu – i pilates i podizanje tegova možete koristiti za igradnju mišićne izdržljivosti i jačanja CORE-a.

View this post on Instagram

Vrlo retko se dogodi da prođe i jedan dan a da mi ne stigne poruka u inbox sa pitanjem u vezi nekog od trenutnih fitnes trendova ili čak o nečemu za šta ni sama nisam do tada čula. 🙈 Trening, ishrana šta god, navodno novo je, najefikasnije do sada i ovaj put provereno radi. Ubrzo se ispostavi da kao po običaju ništa od toga ni nije novo, zapravo samo drugačija interpretacija stare ideje. 🏋 1001 put prežvakani saveti poput: Mora da se jede 6 puta dnevno. – Ne treba jesti više od 3 puta dnevno… Doručak je glavni obrok. – Intervalni post je najbolji. Ne sme da se jede posle 6… – Mora da se jede pre spavanja da se mišići ne bi razgradili… Voće i ugljeni hidrati nas goje… – Voće treba jesti uz svaki obrok… Jedino kardio topi masti… – Ne treba ti kardio, samo trening sa tegovima… Proteini i ugljeni hidrati nikako u istom obroku… – Obrok nakon treninga mora da ima i proteine i ugljene hidrate…🐣 I tako dalje… Pored svega tu su i brojna savremena istraživanja koja nam objašnjavaju kako stvari funkcionišu i zaključak je da manje više sve što je funkcionisalo pre 25 godina funkcioniše i danas. Isto tako funkcionisaće i narednih 25 godina. 🔬 Za celu Fitnes industriju koja je inače jedna od najprofitabilnijih trenutno na svetskom nivou, upravo da bi i bila profitabilna mora stalno da izmišlja, osvežava i izbacuje “nove” stvari. Magazini trebaju nešto novo što će objavljivati svaki mesec. Kompanije suplemenata trebaju nove suplemente koje će prodavati. Proizvođači fitnes opreme smišljaju nove rekvizite i nova odela kako bi imali šta da prodaju. Izazov je na vama da odlučite da li vam je “novo i drugačije” bolje i korisnije. 😘💃 🌟www.fitt.rs🌟 #fitt #nadafitt #jazelimjamogu #saintjohnsvoda #noviclanmojeporodice

A post shared by Nada Piliskic 💃 (@nadafitt) on

DIZANJE TEGOVA JE ODLIČNO ZA:

TRENING HIPERTROFIJE

Šta bi to značilo? Trening hipertrofije je prosto rečeno trening za rast odnosno povećanje mišića.
Postoji više načina za ovo, ali se najviše preporučuje upravo trening snage koji duže traje, sa umerenim je opterećenjem i periodima odmora.
Tipičan trening pilatesa kraće traje, ima malo vremena za odmor i uključuje napred – nazad pokrete. To znači da pilates nije dizajniran za hipertrofiju.
Ukoliko je vaš cilj povećanje mišićne mase, trening sa dodatnim opterećenjem je definitivno bolja opcija. Teretana. 🙂

ODRŽAVANJE RAVNOTEŽE

Mnoge vežbe sa dizanjem tegova se izvode stojeći što je sjajno za vežbanje ravnoteže.
Ovo je korisno ne samo zbog samog treninga već se smatra i zaštitnom merom osteoporoze, a u nekim slučajevima se može koristiti i za minimiziranje njenih efekata.
Za razliku od vežbi snage, pilates vežbe se izvode na leđima ili sedeći, tako da vam neće puno pomoći kod održavanja ravnoteže u svakodnevnom životu.

JAKE KOSTI

Treningom snage ne samo da trenirate mišiće, već i vaše kosti. Kosti dobijaju na gustini, što je od velikog značaja za preveniranje osteoporoze. Tako da žene počnite na vreme!

EFEKTNIJE TRČANJE

Snažni mišići su sinonim za dobre performanse. Ruke i noge će svakako biti snažnije. Kada imate razvijene mišiće, pokret je graciozniji i efikasniji, mišići su tu da potpomognu svaki korak, tako da ćete imati mnogo lepši hod, kao i izgled pri trčanju ili bavljenju bilo kojom aktivnošću.

ZA ŠTA JE BOLJI PILATES?

POKRETLJIVOST I STABILNOST KUKOVA I KIČME

Pilates može biti odličan način da poboljšate svoju mobilnost i stabilnost, jer mnoge vežbe uključuju vežbe sa velikim opsegom pokreta, trup je u neutralu, samim tim i mogućnost povrede svedena na minimum.
Ovo je prilično korisno jer je lakše naučiti kako kontrolisati velike pokrete kada su udovi podržani ili kada ležimo na leđima.
Takav tip kretanja takođe je koristan za poboljšanje stabilnosti, jer naši stabilizatori ili mali posturalni mišići koji kontrolišu gde su naši zglobovi u prostoru, najbolje odgovaraju na smanjenje opterećenja i veće ponavljanje.
Pilates se posvećuje radu na stabilnosti, jer su opterećenja manja i zahteva da kontrolišete kako se vaši zglobovi kreću u različitim položajima.

 

POKRETLJIVOST I STABILNOST KIČME

Svi znamo koliko je važno imati jaku i stabilnu kičmu koja može upravljati teškim opterećenjem i istovremeno se dobro kretati kroz sve pozicije kičme: fleksiju, ekstenziju, bočno savijanje i rotaciju.
Mnoge pilates vežbe podrazumevaju sve ovo.
Opet, ovo ne znači da ne možete uklopiti vežbe pokretljivosti kičme kada radite trening sa podizanjem tegova. Međutim, ovakvi pokreti su svakako deo pilatesa, pa su samim tim pristupačniji i ne morate se njima zasebno posvetiti.

POVEĆANJE TELESNE SVESNOSTI

Svako kretanje povećava sposobnost da osetite gde se tačno nalaze vaši zglobovi.
Povećanje ove sposobnosti smanjuje osećaj krutosti, neugodnosti i bolova, istovremeno poboljšavajući sveobuhvatne mehanizme kretanja. Sve to smanjuje rizik od povreda jer se lakše snalazite u prostoru.

ZAKLJUČAK

Pilates vam može pomoći da bolje i lakše radite trening sa podizanjem težina, baš kao što vam trening podizanja težina može olakšati trening pilatesa.
To između ostalog znači znači da ne postoji idealan i savršen način vežbanja – bitno je da pronađete ono što vam najviše odgovara u skladu sa vašim ciljevima 🙂