
Piletina sa kinoom
U seriji postova kreativni recepti u saradnji sa Mercator centar, evo tri ideje kako možete napraviti obrok salate sa dva glavna sastojka, a to su kinoa i piletina. Kinoa je žitarica koja je bogata proteinima, a ono što je izdvaja je što sadrži sve esencijalne aminokiseline. Po nutritivnom profilu najsličnija je ovsu, tako da ako nemate kinou možete koristiti i ovas. Ove salate su nutirtivno kompletni obrok, jer njima unosimo sve neophodne nutrijente koje i treba svakim obrokom da unosimo. Zadovoljićete potrebu za ugljenim hidratima, proteinima kao i masnoćama.
Potrebni sastojci su (za dve osobe):
Pileći file 300g
Kinoa 100g
Brokoli – proizvoljno
Cvekla – proizvoljno
Nar (1 šaka)
Badem (10-15 komada)
Ljubičasti luk (1 manja glavica)
Cheri paradajz – proizvoljno
Piletinu uvaljajte u sušene zacine i ispecite je na jednoj kasiki kokosovog ulja. Pecite je na umerenoj temperaturi kako ne bi gorela.
Dok se piletina pece, stavite kinou u serpu sa vodom da se kuva i dodajte jednu kocku supe, ja sam koristila Jardin Bio kocke koje su zdravija opcija ovakvog zacina. U tom slucaju nema potrebe da solite vodu jer je kocka dovoljno slana.
Ja sam koristila pečenu cveklu, koju iseckam, prelijem maslinovim uljem i seđenim limunom.
Ostale sastojke iseckajte i napravite dekoraciju po svom ukusu, možete čak sve sastojke umešati. Kao dodatak predlažem kikiriki ili susam puter, blago prelijte (2 kašičice po osobi) za bolji ukus. 😉
Ovde sam jela sirovi brokoli jer ga takvog volim, ali naravno možete jesti po ukusu.
Potrebni sastojci su (za dve osobe):
Pileci file 300g
Kinoa oko 100g
Mix zelenih salata
Krastavac i sargarepa
Crni susam
Kurkuma
Grcki jogurt (moze i pavlaka) Kokosovo ulje
Kocka supe
So i zacini po ukusu
Limun
Maslinovo ulje
Piletinu uvaljajte u sušene zacine i ispecite je na jednoj kasiki kokosovog ulja. Pecite je na umerenoj temperaturi kako ne bi gorela.
Dok se piletina pece, stavite kinou u serpu sa vodom da se kuva i dodajte jednu kocku supe, ja sam koristila Jardin Bio kocke koje su zdravija opcija ovakvog zacina. U tom slucaju nema potrebe da solite vodu jer je kocka dovoljno slana.
Kada je piletina ispecena i kinoa skuvana prelazimo na dekoraciju. Uzmite veliki plitki tanjir i stavite na njega dosta salate. Potom dodajte piletinu. Uzmite dve manje cinijice u jednu stavite kuvanu kinou kojoj mozete po zelji dodati crni susam.
A u drugoj cinijici pomesajte grcki jogurt sa kurkumom. Mozete po zelji preliti maslinovim uljem i cedjenim limunovim sokom, da intenzivirate ukus jelu.
Ovo je odlican obrok nakon treninga za adekvatan oporavak.
Potrebni sastojci su (za dve osobe):
Pileci file 300g
Kinoa oko 100g
avokado
cheri paradajz
malo chili papričice
žuta paprika (može i druge boje)
krastavac
sitno seckani brokoli
peruške mladog luka
sušena kajsija
peršun
iletinu uvaljajte u sušene zacine i ispecite je na jednoj kasiki kokosovog ulja. Pecite je na umerenoj temperaturi kako ne bi gorela.
Dok se piletina pece, stavite kinou u serpu sa vodom da se kuva i dodajte jednu kocku supe, ja sam koristila Jardin Bio kocke koje su zdravija opcija ovakvog zacina. U tom slucaju nema potrebe da solite vodu jer je kocka dovoljno slana. Preostale sastojke iseckajte i pomešajte sa kinoom i piletinom. Predlažem da sve to prelijete sa kašikom do dve lanenog ulja i da uživate u ovom zdravom i ukusnom obroku. 🙂
Uživajte do narednog čitanja
Nada 🙂