Prejedanje je znak da…???

Binge eating jeste poremećaj u ishrani koji treba tretirati, ali je takođe i znak da vaše telo radi kako treba.
Znam, zvuči kontradiktorno… Ali evo na šta mislim.

Osobe koje se danas prejedaju, bile su na određenim restriktivnim dijetama. U prevodu, bili su gladni. Uloga organizma jeste da na sve moguće načine obezbedi hranu i to će činiti upravo nagonom za prejedanjem. “Držao si me gladnim, sad moram sve da nadoknadim i sačuvam za sledeće gladovanje”.

Hormoni gladi se povećavaju tako da više ne možete da izdržite, a da ne pojedete sve pred sobom. Ne dozvoljava vam da razmišljate o bilo čemu drugom… Raste želja za svom hranom koja će vas instant obskrbiti energijom.

One druge hormone, koji regulišu sitost, snižava najviše što može, kako biste mogli da unesete što više hrane, čak i onda kada osećate da ćete pući.

Sve navedeno nije nimalo prijatno, ali je zapravo odbrambeni mehanizam vašeg organizma.

Kada ovo prevedemo u psihički osećaj, frustracija postaje još veća.

Vi osećate da nemate kontrolu, konstantno se prejedate, što utiče na vaš izgled, samopouzdanje, socijalni život… Na sve važne segmente koji determinišu kvalitet života.

Mediji dodatno utiču na celu priču jer nas konstantno bombraduju nekim idealima, zdravom i nezdravom hranom, grešnom hranom…

 

Ne postoji zdrava i nezdrava hrana, postoji nutritivno bogata i nutritivno siromašna hrana i pravila ishrana. Ništa tu nije ni grešno, niti bi trebalo da osećate krivicu zbog toga. Najgore je kada vam se svaljuje osećaj krivice za nešto za šta čak možda niste vi ni odgovorni…

Binge nije nedostatak volje, upravo suprotno.

Niste slab karakter.

Niste zgrešili niti treba da okajate svoje grehe.

Sve što treba je da se pozabavite svojom psihom i fizičkim zdravljem na način koji će vam dugoročno služiti. Vi ne želite samo da smršate, želite da budete srećni u vezi hrane. Da ne bežite od nje iz straha da ćete pojesti sve što se nalazi na stolu.

Da se okružite ljudima koji će razumeti sa čim se suočavate umesto da vas napadaju i osuđuju. A znamo koliko je lako osuditi društveno neprihvatljive stvari. Zvuči grubo, ali iz razgovora sa klijentima koji imaju višak kilograma, mogu da zaključim da se to tako doživljava. Naravno, i kroz sve što vidim i čujem, ali su njihova iskustva još živopisnija.

Prihvatite mesto na kom ste i krećite se rešavanjem problema. Iz ljubavi, a ne iz mržnje prema svom telu. 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂