Da li znate da prepoznate kod sebe razliku izmedju fizičke i emocionalne gladi? 🧠
Kada se recimo ta razlika rečima objasni, ljudima je prilično jasno o čemu se tu radi, ali nije baš jednostavno prepoznati je kod sebe, posebno kada se neko godinama prejeda i prosto ne ume da osluškuje svoje telo.

Fizička glad se javlja nekoliko sati nakon obroka i raste postepeno.

Emocionalna se može javiti bilo kad, nevezano za to kada ste pre toga jeli i izazvana je nekom emocijom. Sama emocija je zapravo okidač i ključ je u tome da naučite da prepoznajete svoje emocije. Da li ste tužni? Razočarani? U strahu? Bežite od nečeg i/ili se plašite?

nada piliskic

Razloga je mnogo, a na vama je da ih prepoznate. 
Da li ste navikli da uz film jedete puno hrane? Da li hranu povezujete sa druženjem? Kada vam je najteže da odolite?

Nemojte ignorisati svoje okidače, a još manje emocije. Vrlo često emocionalno prejedanje sprečava ljude da izgube kilograme, posebno kada je u kombinaciji sa restriktivnim dijetama. Verujem da i sami znate šta se tada dešava. Gladovanje – krivica – prejedanje. Možda neko gladovanjem trenutno smrša, ali ne razvije zdrav odnos prema hrani, štaviše samo pogorša situaciju. 
Pre nego što sledeći put sednete da jedete, zapitajte se da li ste zaista gladni. Šta osećate u tom trenutku? Koje vam se misli motaju po glavi? Možda je najbolja opcija da sve to zapišete i zatim analizirate. 
Emocije su jako važan deo mršavljenja i nemojte ih zanemarivati. 😘
#nadafitt#jazelimjamogu#fitt #nadapiliskic