Dezerti 10.04.2020.

Novi recepti za smoothie

Evo jednog slikovitog primera koliko naizgled isti obrok može biti kalorijski i nutritivno potpuno drugačiji. Smoothie kao veoma popularno piće ili zamena za obrok, u zavisnosti od toga šta je sastav istog, može i te kako uticati na vaš željeni rezultat.


.
Iako nisam pristalica sumanutog računanja kalorija kao i brojanja ili konstantnog vaganja hrane, smatram da neka okvirna predstava o hrani koju unosimo nije na odmet.
.
Smuti skroz desno, nesumnjivo jeste najukusniji, ali takav smoothie vas vrlo lako može dovesti u dnevni suficit i može vas kočiti u dostizanju cilja (najčešće redukcija tm)
.
Primeri su dati slikovito i ne bukvalno.
.
Vi ako želite da redukujete telesne masti možete jesti i smuti skroz desno, dokle god ste uz ostale obroke tokom dana u dnevnom ili nedeljnom deficitu. ✔
.
Ne zaboravite da se ukupan dnevni (nedeljni) unos računa!
.
Ali mnogi ljudi bi smuti bilo 1,2 ili 3 posmatrali kao usputni napitak, bez svesti o kalorijskoj vrednosti, jer to je smoothie – fitnes napitak. ‍
.
Sa druge strane, za sve one koji žele da povećaju telesnu i mišićnu masu, smoothie napici su idealni kao dodatak obrocima, jer kroz njih kao što vidite možete uneti pozamašnu količinu kalorija, a bez da imate osećaj da se pretrpavate hranom.
.
Dakle, bilo da je cilj povećanje ili redukcija tm, možete piti bilo koji od ova tri smutija, ali budite svesni kalorijske vrednosti istih.

Smoothie Borovnica

Mleko 1/2 šolje (kravlje mleko, biljno mleko, voda…)

Banana 1/2 (60g)

Čaša borovnica (150g)

100g niskomasnog sira (Ella sir, Quark, Grčki jogurt)

2 kašike ovsenih pahuljica (16g)

Vanila

KCAL:262 I UH:42g I PR:18g I MA:3g

 

Smoothie Banana

Banana (100g)

100g niskomasnog sira (Ella sir, Quark, Grčki jogurt)

Voda 1/2 šolje

Laneno seme 1 kašika

Kikiriki 1 supena kašika (u komadu, ne puter, ako koristite puter, onda jedna kašičica)

KCAL:260 I UH:30g I PR:16g I MA:9g

 

Smoothie Avokado

Banana (100g)

100g niskomasnog sira (Ella sir, Quark, Grčki jogurt)

Mleko 100ml

Avokado 1/2 (50g)

Šaka spanaća (opciono)

KCAL:295 I UH:33g I PR:16g I MA:12g

 

https://www.youtube.com/embed/0U_X2GXWMsg&t=88s
https://www.youtube.com/embed/d8QE28pVXzA
 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.