Fitt recepti 01.08.2017.

Proteinske ovsene kaše

Proteinske ovsene kaše

Ovsene kaše kao jedna od super opcija za doručak! 🙂  Kako inače imaju procentualno manje proteina, smislila sam način kako da ih obogatim i ovim makronutrijentom. Proteini su danas u savremenoj ishrani najčešće zapostavljeni nutrijent i većina ljudi ga ne unosi u dovoljnoj količini. Optimalna preporuka je od 1-1.6-2g po kg telesne mase, ali to sve naravno zavsi od mnogih faktora. Proteini imaju snažnu moć da nam pruže duži osećaj sitosti nakon obroka, što je odlična stvar za sve one koji su na redukcionim režimima ishrane. U ovom videu vam dajem predloge za dve varijante ovsenih kaša – kako ih i sama često spremam, a kao bonus recept je proteinska pizza. Naravno pizza kao ni kaše se ne sastoje samo od ovog makronutrijenta, već su ovo ideje sa malčice većim procentom nego inače. Iz nekog nedefinisanog razloga, uvek se trudim da pravom hranom nadomestim neophodan unos proteina, što prilično i uspevam, ali isto tako preporučujem i upotrebu suplemenata u vidu proteinskih prahova, svima koji ne mogu ishranom da nadomeste neophodnu količinu. Isto tako važno je da znate da odaberete kvalitetan suplement koji će vam za uloženi novac dati najviše benefita. Tako da ovim putem najavljujem post na temu suplemenata, kada je protein u pitanju, nadam se u nekom skorijem narednom periodu. Do tada evo ideja za kaše. 🙂

 

Prvi recept je kuvana ovsena kaša

Proteisnka ovsena kaša

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

1 čaša vode ili mleka

5 kašika ovsenih pahuljica (ovo sve zavisi od veličine čaše)

1 celo jaje + 2 belanca

1 pasirana banana ( za slatkoću i da neutrališe ukus jajeta – a za baš light varijantu, nekalorijski zaslađivač i recimo vanila ekstrakt)

2-3 kajsije (sezonskih voćkica)

cimet u prahu

Drugi recept je hladna osvežavajuća ovsena kaša

Proteinska ovsena kaša sa belancima

 

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

4-5 kašika ovsenih pahuljica

1 čaša jogurta

1 seckana paprika

1 kriška mladog sira (30g)

nekoliko komadića čeri paradajzića

4 kuvana belanca

Treći, bonus recept je proteinska pizza

Proteinska pica

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

3 jaja (1 celo + 2 belanca)

1 kašika ovsenih pahuljica

1 kapika ovsenih mekinja

1 kašika mlevenog lana

malo soli

1 kašika maslinovog ulja

30-40g žutog sira

1 paradajz

3-4 lista pršute

malo bebi spanaća ili još bolje rukole 

Naravno, znate i sami, ako probate neku od kaša, šaljite fotke, bilo na email ili instagram, da vidim kako su vam ispale.

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.