Doručak 09.03.2016.

Ražani hleb

Ražani hleb

razani hleb

Još pre izvesnog vremena sam obećala jednoj dragoj čitateljki da ću postaviti recept za moj ražani hleb, koji često spremam. Nekako najviše volim da umesim svoj, jer tada sam najsigurnija u kompletan sastav hleba. Ovaj hleb se zapravo i ne mesi, što mi i jeste posebno drago. Smućkam sastojke u čniji uveče, ujutru kada se probudim izlijem u posudu za pečenje, ispečem i imam hleb za 2-3 dana. Zna da mi se dogodi i da ga ne pripremim uveče, pa onda ako mi se baš jede, umutim ga i pečem odmah. Nema neke mnooogo bitne razlike. Ovaj što stoji celu noć je malčice vazdušastiji.

ražani hleb

Potrebno je:

Ražano brašno 3 šolje (moja šolja je 200ml)

Voda (idealno gazirana) 2 šolje

Mleveni lan ili mekinje 1 šolja

1,5 kašičica soli

1.5 kašičica praška za pecivo

Maslinovo ulje 2 kašike (može i bez ulja)

Za posipanje, bilo koje semenke (može i bez njih)

Poslednji put sam posipala i sa krupnom morskom solju, nije loše, ali iskreno ne preporučujem, samo ćete nepotrebno uneti veliku količinu soli a nećete ni osetiti.

Ako hleb mesite uveče, pečete ujuru, onda pomešajte sve sastojke izuzev praška za pecivo. On ima svojstvo da posle određenog vremena izlapi, tako da nema efekat. Njega dodajete u smesu ujutru pred pečenje. Ako mesite i spremate odmah, onda naravno i stavljate prašak za pecivo odmah. Smesa koju ćete dobiti je lepljiva, sve vreme radite kašikom, ili drugim predmetom za mešanje.

Kalup za pečenje obložite pek papirom i izlijte smesu, pospite semenkama po želji, i kašikom ih blago utisnite da ne bi ispadale kada je hleb gotov. Prekrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200ºC nekih 40-ak minuta, potom skinite foliju i pecite još nekih 20-ak minuta, na istoj temperaturi. Ako prvobitno pečete na jačoj temperaturi (npr. 250ºC) onda kada otkrijete foliju smanjite na 200ºC. Sve u svemu razumeli ste. 🙂 Proveravate da li je hleb gotov, tako što ga probadate čačkalicom. Za razliku kod testa od belog pšeničnog brašna, ovde čačkalica neće moći da bude poptuno čista i suva, ali vremenom ćete se uhodati u štos pa ćete znati da prepoznate. Kada je hleb ispečen, izvadite ga iz kalupa i idealno je da ga stavite na neku rešetku kako bi para iz njega izašla. Ako ga sečete odmah, verovatno će biti gnjecav unutra i mislićete da je ostao neispečen, ali to je u stvari ta para koja treba da ispari. korica je vrlo hrskava, što i jeste karakteristika hlebova od ražanog brašna. 🙂

Ova količina hleba je dovoljna za dve osobe za 2-3 dana. Zavisno od unosa ostale hrane. Ja ga čuvam u frižideru, tako volim, ali mislim da nije obavezno, neće se pokvariti za dva, tri dana stajanja.

Iako je ovaj hleb zdrav, vodite računa o količini, jer jedno parče ovakvog hleba nije isto što i parče nekog vazdušastog belog. Po obroku jedno do dva (tanko sečena) parčeta su i više nego dovoljna, opet zavisno od ostatka namirnica u obroku.

Ako i vi imate neki zanimljiv recept za domaći hleb, podelite ga u komentarima sa nama! 🙂

https://youtube.com/watch?v=9tV5-04aWHk%26t%3D3s

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.