Doručak 25.08.2019.

Šta Jedem Tokom Dana

Često govorim da ishranu treba prilagoditi svojim dnevnim obavezama, a danas vam na svom primeru to i pokazujem. ☺️

Ukoliko ste se do sada nepravilno hranili ili prosto želite još da poboljšate svoje navike, imam jedan predlog… Uzmite papir i napišite sve što tokom dana radite. Znam da puno vas ide na posao, pa tako ne možete u potpunosti „prekopirati“ moj dan, ali to na kraju nije ni poenta. Treba da naučite da usklađujete sa svojim danom u različutim situacijama.

Za početak će biti dovoljno da pravite neke sitne promene koje vas neće previše opteretiti, a videćete da rezultati neće izostati.

Recimo ako volite da na poslu jedete hranu iz obližnjeg restorana, neka to i dalje ostane tako, ali večeru spremite dan ranije da biste imali nutritivno kvalitetan obrok kada dođete kući. Za večeru kupite nešto što uvek brzinski možete spremiti – obrok salatu sa ranije pripremljenim mesom, kuvanim jajetom…

Druga stvar koja će vam takođe biti jako korisna je da neke stvari koje volite, zamenite boljom opcijom.
Recimo, ukoliko volite slatkiše i „ne možete“ bez njih – zamenite ih onim sa nekalorijskim zaslađivačima.
Za razliku od šećera, oni vam neće izazvati nagle skokove glukoze u krvi, pa tako nećete imati one napade gladi, a zbog svoje kalorijske vrednosti ih lakše možete uklopiti u svoj celodnevni plan, tako da ne idete preko svojih kalorijskih potreba. Takođe, ukoliko volite slađe palačinke, kolače ili koji god slatkiš – možete dodati par tabletica i učiniti jelo dosta slađim.
Isto važi i za pića, posebno ako ste navikli da pijete šećer sa kafom, a ne kafu sa šećerom.
Dobićete isti ukus i neuporedivo manje kalorija.

Zatim, trening. Da li volite da trenirate praznog stomaka ili nakon jela? Kada možete da ga uskladite sa obavezama? Da li ćete otići u teretanu ili više volite da vežbate u parku, možda kod kuće? Uvek gledajte da trening „uglavite“ u ono vreme u koje će vam najviše prijati i trudite se da se držite toga jer će vam biti lakše kada imate rutinu i ne razmišljate svakog dana o tome. Što je više prostora za promene plana, veće su šanse da na kraju preskočite trening.

Od čega god ste se odlučili da krenete, ne zaboravite – male promene pokreću lavinu.

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.