Fitt recepti 15.08.2015.

Tatar biftek

Tatar biftek (Steak Tartare)

Jedno od top 10 jela svetskih kuhinja, vrlo se jednostavno sprema, izuzetno ukusno, bogato proteinima. Ono što je najvažnije, jeste da imate dobar komad bifteka, da je svež, kao i da žumance koje stavljate bude extra sveže.

Nutritivna vrednost na 100g:

Kcal: 210

Ugljeni hidrati: 0.63

Proteini: 17.8

Masti: 14.5

Tatar Biftek

Ovo su sastojci koje dodajem bifteku. Ne posstoji neki recept koji je najbolji i najtačniji. Osnova jeste žumance, kiseli krastavci, kapar, tucana paprika, so, luk, senf, alkoholno piće.

Začini su po ukusu i želji, svako ima neku svoju varijantu toga šta voli da stavlja. Iako se nalazi u izvorima da su Tatari koristili izuzetno mnogo začina, današnjim kuvarima je izazov da upravo sa što manje začina naprave da bude savršen, upravo to i jeste izazov da uz što manje začina napraviš nešto ukusno.

Sve sastojke sem mesa ispasirajte ( postoji princip da se jedan po jedan sastojak dodaje, to kada imate vremena na pretek 🙂 )

začini za tatar biftek IMG_3785

Meso je najidealnije i najpreporučljivije da ručno seckate pasirate. Potrebna je daska, i dobar i oštar nož. Seckate prvo na kockice, potom sitnije, dok u jednom trenutku samo nožem idete preko i sitnite, da ne kažem pasirate meso ručno. Nekada ubacim u secko i na taj način ispasiram, nije neka posebna razlika, bitno je samo da ne preterujete sa pasiranjem u mašinici, jer onda može da se zezne stvar, ako znate šta radite sasvim je ok i da ga na taj način usitnite.

Biftek Biftek

Na kraju sjedinite meso sa začinima i još ga „muljate“ da se sve lepo spoji.

Inače, kada kupim biftek, odmah ga isečem na šnicle, namažem senfom, prelijem maslinovim uljem i tako čuvam u posudi u frižideru. Tako ne gubi na svežini, i može da stoji nekoliko dana.

Servirate ga standardno na prepečenom tostu, premazan buterom, i deblji sloj tatar bifteka. Ja volim da dodam i vlašac.

Tatar Biftek

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.