Fitness 27.08.2020.

Rešenje za one dane kada ne volite svoju sliku u ogledalu

Da li ste upoznali osobu koja nema loš dan?

Ja još uvek nisam. 😊

Apsolutno svakome na ovom svetu se dešava da se probudi, ustane na levu nogu, pogleda se u ogledalo i pomisli „Na šta danas ličim“. 🙂 Obično to nisu neke značajne razlike koje bilo ko drugi primeti, ali jednostavno mi sebe vidimo drugačije i lošije se osećamo, baš kao što se dešava i da sebi izgledamo sjajno, a da se ništa posebno u odnosu na juče nije promenilo.

To je prosto deo naše prirode, deo života. I niko se posebno ne opterećuje zbog toga, većina pomisli kako je to prosto jedan od onih dana kada sve deluje bezveze i to je to.

Samo nastavimo dalje dan.

Ne idemo kod frizera da menjamo kompletnu frizuru, ne šišamo se na jedinicu i ekstremno promenimo boju kose, ne trošimo hiljade i hiljade dinara na novu šminku samo zato što nam se danas nije svidelo to što vidimo u ogledalu, ne kupujemo komplet novu garderobu jer danas „nemamo šta da obučemo“ već smo svesni da je sve to naša današnja percepcija, naš današnji osećaj koji uglavnom nema puno veze sa objektivnom slikom.

Ali, šta se dešava sa izgledom tela, sa kilažom?
Da li se isto ovako odnosimo prema tome?

Ne bih rekla…

Daleko su veće šanse da samo jedan pogled u ogledalo može da proizvede mnogo misli koje nam ne idu u korist i mnogo akcija koje nisu uvek dobre po nas, iako tako izgledaju.
Malo ko se pogleda u ogledalo i kaže „Uh, danas sam naduvena, splasnuću sutra i biće sve ok“.
Većina će se potpuno demoralisati, tražiti novu dijetu, odmah se baciti u akciju.

A isto se dešava i onim danima kada izgledamo sebi deblje, čak iako se objektivno ništa nije promenilo.

 

Zašto se to dešava?

Kultura ishrane, kultura dijeta… Ona koja nas upozorava, koja nam daje instant rešenje za svaku misao usmerenu ka našem telu.
„Ne dopada vam se to što vidite? Evo rešenja!“

Naravno, to „rešenje“ je samo put ka dubljem problemu, put ka opsesiji svojim izgledom, put ka niskom samopouzdanju i perfekcionizmu, iako na prvu deluje upravo suprotno.

U ovom konkretnom slučaju, idealno rešenje je da se prema tome postavite isto kao prema bilo kom drugom lošem danu kada mislite da vam je kosa bezveze, garderoba još gora, a ni koža vam nije tako blistava… To je ok.
Ok je da ponekad pomislite da vam je i telo bezveze, a da ne uzmete istog momenta da ga popravljate i prepravljate.

Evo nekih predloga kako biste u tim momentima mogli da porazgovarate sa sobom. 😊

ODAKLE MI OVA OSEĆANJA?

Da li sam prosto ustala na levu nogu I sve mi smeta ili je nešto drugo izazvalo ovo osećanje?
Da li sam previše gledala slike „savršenih“ devojaka na instagramu I upoređivala se sa njima?
Da li mi se ovo često dešava?
Da li mogu da uočim neki obrazac, kada se ovaj osećaj ponavlja?
Šta prethodi tome?

KAKO SE OBRAĆAM SEBI?

Da li primećujem misli ili nastavljam da se kritikujem, samoosuđujem?
Da li bih na ovaj način razgovarala sa najboljom prijateljicom?
Šta bih njoj rekla?
Kako bih joj to saopštila uzimajući u obzir njena osećanja?
Kako mogu sebi na isti način da budem podrška?

KAKO KULTURA DIJETE UTIČE NA MENE?

Da li se osećam bolje ili opterećenije kada previše razmišljam o svom izgledu i „popravljam“ ono što ne valja?
Da li mi to daje samopouzdanje ili čini da konstantno nalazim nove „mane“?
U kojoj meri je ok brinuti o sebi, a kada se pretvara u opsesiju? Ovo je prilično individualno pitanje na koje možete sami sebi odgovoriti posmatranjem svojih motiva i svog osećaja.

View this post on Instagram

Da li će vaša nesigurnost nestati kada smršate, zategnete se ili se ugojite (ukoliko ste mršavi)? Mnoge žene i devojke krenu sa upravo ovakvim stavom i na kraju budu i dalje necim nezadovoljne… Niko ne osporava da će fizički izgled koji vam se dopada doprineti vašem boljem osećaju. Ali je veliko pitanje da li će otkloniti vaše nesigurnosti i učiniti da budete samopouzdaniji. Da biste otkrili da li će se to desiti, zapitajte se, odakle to dolazi? Zašto ste nesigurni? Kako ste se osećali pre nego što ste se, recimo, ugojili? Da li je samopouzdanje tada bilo kako treba ili ipak ne? U kojim situacijama konkretno osetite manjak samopouzdanja? Da li je fizički izgled zaista jedini faktor tu ili samo prikriva nešto ozbiljnije? SAMOPOUZDANJE SE NE GRADI NI U KUHINJI NI U TERETANI VEĆ U VAMA SAMIMA. I umnogome zavisi od vaših motiva. Ukoliko ste zamislili da ćete izgledati 100% savršeno, to je prilično nerealno. Svi mi uvek imamo nešto ka čemu težimo. I da dođete do tog "savršenog" izgleda, možete poželeti još veće mišiće. Još više snage. Još više kondicije. Još više… Čega god. Ne zaboravite da tegovi nisu magični prah koji uz mišiće bilduje i samopouzdanje dok ovsena kaša ispira nesigurnost. To ne ide tako… I uvek uz proces bilo kakve drastične promene fizičkog izgleda, preporučujem i psihološku analizu koja prati sve. 🙂 Da li ćete to raditi sami ili uz stručnu pomoć, zavisi od vas samih i situacije u kojoj ste, ali će u oba slučaja biti delotvornije od pukog oslanjanja na fizičku promenu. 😘 📸 @fromyoeyes 🌟www.fitt.rs🌟 #fitt #nadafitt #jazelimjamogu #nadapiliskic #fittnutrition

A post shared by N A D A P I L I S K I C (@nadapiliskic) on

ŠTA MOGU DA URADIM DA SE SADA OSEĆAM BOLJE?

A da to ne uključuje nikakve restriktivne dijete, isrcpljivanje vežbanjem i pogrešno motivisano popravljanje fizičkog izgleda.

Možda će ti prijati da obučeš najkomotniju odeću koju imaš, da odgledaš film, ideš na kafu sa drugaricom, prošetaš po kraju, pročitaš neku knjigu… Šta god ti prija i šta god će učiniti da se osetiš bolje i skreneš misli sa toga kako danas izgledaš, odnosno kako se osećaš po pitanju svog izgleda kada naiđe loš dan.
Ovo nije najbolja metoda kada je nezadovoljstvo izgledom konstantno i dugotrajno, govorim o konkretnoj „loš dan“ situaciji. 😊 U drugom slučaju, psihoterapija je najbolja opcija kako bi se na pravi način došlo do suštine problema.


Evo i nekih rečenica koje će vam možda biti od pomoći, a možete ih upotrebiti u momentima kada naiđe taj osećaj:

„Ovo je trenutni osećaj koji će proći i nema veze sa objektivnom situacijom.“
„Već se dešavalo da se ovako osećam i kad je prošlo, bila sam iznenađena koliko sam drugačiju percepciju imala.“
„Ja nisam svoj fizički izgled.“
„Dijeta i fizički izgled u ovom trenutku nisu rešenje već produbljivanje problema, u redu je da se ovako osećam ponekad i ne izvršim nikakvu akciju po tom pitanju“.

Sada vi dodajte na spisak svoje rečenice, testirajte šta vama radi. 😊

Promenite perspektivu. Loš dan ne znači i loš život, ukoliko ga sami u to ne pretvorite. Loš dan prođe kada mu se ne prepustite i ne poverujete u baš sve što vam „kaže“. 😊

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.