Rižoto sa tri vrste pečuraka

Rizoto sa tri vrste pečuraka

I volim i ne volim rižu, kako kad. Sushi i rizota obožavam, ali već kada biram prilog. riža / krompir / pasta, najmanja je verovatnoća da ću odabrati pirinač.

Ovo je neka moja improvizacija, retko kada gledam recepte, uvek spremam po osećaju, što mi se donkle i može jer volim da kuvam. 🙂

Potrebno je:

3 vrste pečuraka, može i jedna a može i 5 kako god volite

ja sam koristila: bele i braon šampinjone i bukovače

riža (pola šolje za dve osobe)

dva mlada luka

dva čena belog luka

maslinovo ulje

senf

vino (idealno je da bude belo, međutim ja sam imala samo crveno pa je rižoto malčice dobio boju

Parmezan (može i trapist, bitno je da bude neki tvrđi i jači sir)

so, biber i peršun (dosta peršuna)

 

 

Rižoto sa tri vrste pečuraka

Rižoto sa tri vrste pečuraka

Luk i pečurke iseckate na oblike kakve volite, ja sam sekla na mandolini na tanke listiće, pošto volim da vidim pečurku u rižotu.

U tiganj sipajte vrlo malo maslinovog ulja, ubacite luk sa pečurkama, posolite, kada počne da se krčka dodajte i vino (ja sam dolivala onako odokativno), držite otklopljen tiganj ili šerpu kako bi alkohol mogao da isparava, potom dodate jednu kafenu kašičicu senfa, možda i ne mora, ali ja nekako volim u kombinaciji sa pečurkama.

Potom dodajte pirinač, malo vode i seckani peršun poklopite i ostavite da se krčka.

Ako želite instant varijantu, onda dodajte već skuvani pirinač, a ako želite da se pirinač baš onako napije ukusom od sosa, onda stavite nekuvani.

Po potrebi možete dodati malo vode ili čak i još vina, da ne razredi voda sve te ukuse.

Kada je rižoto skuvan, dodajte rendani parmezan, isto odokativno, tj. po ukusu, i dodajte malo maslinovog ulja.

Rižoto sa tri vrste pečuraka

Rižoto sa tri vrste pečuraka

 

Uživajte do narednog kuvanja

Nada 🙂

 

Poslednji članci