Fitness 09.03.2020.

Smart patike koje su must have ove sezone

Neke statistike navode da žene tokom svog života najviše kupuju obuću. To je komad odevnog predmeta koji svi volimo da imamo po poslednjoj modi i jednostavno cipela je nešto što zaista ima i svoju estetsku, ali i funkcionalnu ulogu. Pored cipela koje naravno i sama kao žena volim, od baletanki do vrlo visokih potpetica, pogađajte koji tip obuće ja najviše kupujem? 🙂

Patike!

Poglodili ste! 😉

Patike su definitivno obuća u kojoj provedem veći deo vremena tokom dana, patike nosim i kada idem u prodavnicu, šetnju, putovanje, a o treningu da i ne govorim koliko mi je od izuzetne važnosti da to bude najbolji mogući kvalitet u svakom smislu.

Kada su u pitanju modeli patika, često možete čuti stručnjake kako preporučuju da birate one kvalitetne, da na
njima ne štedite i da su zapravo najvažniji deo opreme.
Ali, šta ustvari podrazumeva kvalitetna patika?
Koje su njene karakteristike?
Sada ćemo videti.

UDOBNOST


Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste udobnost. To je u suštini prvo što možete da primetite i kao totalni početnik.
Važno je da nema prostora okolo, kako se ne bi izuvala, ali isto tako nije poželjno ni da previše steže nogu.
Cilj je da se održi stabilnost, dok se u isto vreme osećate prijatno, komforno u njima.
Preporuka je da kada probate patike, uvek ponesete sa sobom čarapu za trčanje kako biste adekvatno
odredili veličinu.


Ja trenutno nosim najnovije Under Armour Hovr Machina patike koje su ekstremno udobne (kao i sve njihove koje sam ranije nosila), materijal je takav da se praktično prilagođava nozi.
Dovoljno je čvrst, tako da zglob ostaje stabilan, a gazište takvo da imam osećaj da gazim po oblacima.


Mrežica je još kvalitetnija nego na starijim modelima, pa nemam strah da će mi noga izleteti napred tokom trčanja i na bilo koji način deformisati patiku.


Problem koji ponekad imam sa patikama je jezik, dešava se da bude od čvršćeg materijala i da me nažulja tokom trčanja. Kod UA Hovr Machina mi se dopada što je mekši i lepo prijanja uz nogu.

ADEKVATNA VELIČINA


Ukoliko trčite, obavezno, ali obavezno testirajte patiku na licu mesta i vodite računa da vam ne bude knap. Dok trčite, vaša noga ide napred i trkači zato obično kupuju pola broja, do broj veću jer se dešava
da male patike naprave veliki problem sa noktima, što je prilično bolno. Verujte na reč! 😉

ULOŽAK


Uložak je ključna stvar u patici za trčanje jer je velika podrška za zglob.
Njegova uloga je da ublaži udar stopala o zemlju i samim tim što više rastereti vaše zglobove i kolena.
Nova Hovr Machina patika ima penasti uložak koji je napravljen tako da apsorbuje i prilično jake udare
tokom trčanja nizbrdo, kada je opterećenje najveće, dok vam u isto vreme „vraća energiju“ nazad i ubrzava trčanje.


STABILNOST

Nikada nemojte trčati u patikama koje nemaju dobru stabilnost jer time rizikujete ozbiljne povrede
zgloba.
Stabilna patika kontroliše pokret u zglobu i sprečava da dođe do povreda.


PROPUSTLJIVOST VAZDUHA


Ukoliko se pitate kakve to sad veze ima sa patikom… Ima velike.
Kada se stopalo konstantno znoji, postaje podložno infekcijama (posebno gljivičnim) i zato je vrlo važno da materijal patike bude takav da koža može da diše.
UA HOVR Machina patika je napravljena od specijalnih materijala koji u isto vreme omogućavaju stabilnost, udobnost, kao i brzo sušenje i disanje kože.


Posebno je pogodna za maratonce i dugo trčanje jer se njene performanse ne menjaju ni tokom vremena.

TEŽINA


Što je patika lakša, to ćete biti brži i prijatnije će vam biti trčanje, ali samo pod uslovom da mala težina ne ide na uštrb kvalitetnog uloška i stabilnosti.
UA Hovr Machina patike imaju 247 grama što ih čini zaista lakim i pogodnim za duge trke.

REFLEKTIVNI MATERIJAL


Ova stavka definitivno nije neophodna, ali je vrlo poželjna za one koji vole da šetaju ili trče u večernjim satima. Korisno je da makar deo patike bude od reflektivnog materijala kako bi vozači mogli da vas vide.
Narandžasti deo na mojim patikama je reflektivan.

I to bi bile neke osnovne stvari na koje treba da obratite pažnju tokom kupovine.

Takođe, neke dodatne stvari mogu biti zanimljive i koriste, kao što je na primer povezivanje patika sa aplikacijom. UA Hovr Machina su smart patike koje možete povezati sa aplikacijama i direktno beležiti
podatke. Povezuju se sa aplikacijom Map My Run preko blututa.

Ono što je posebno interesantno i korisno kod ovih patika je korigovanje forme u realnom vremenu. To znači da pored analize trčanja, imate mogućnost dobijanja personalizovanih smernica kako biste trku završili najbolje što možete, bez rizika od povreda i premora, sa maksimalnim rezultatima. I to sve u momentu dešavanja!

Beleže se svi važni parametri tokom trčanja, čak i ugao doskoka i vreme kontakta stopala sa tlom, što pruža detaljniji uvid u formu i mogućnost adekvatnog korigovanja iste.

Zbog svih karakteristika koje imaju, UA Hovr Machina bih preporučila kako početnicima, tako i iskusnim trkačima.
Početnicima povezanost sa aplikacijom može biti od velike pomoći, kao i činjenica da je tehnika trčanja u početku nepravilnija, pa je kvalitetna, stabilna patika uvek pametna opcija.

Sa druge strane, takođe zadovoljava kriterijume iskusnih trkača koji trče po nekoliko sati i neophodna im je udobna, podržavajuća patika.

 

Ovaj blog post je urađen u saradnji sa Under Armour Srbija

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.