Ishrana 24.09.2018.

Šta je opsesivno prejedanje i kako ga držati pod kontrolom

Šta je opsesivno prejedanje i kako ga držati pod kontrolom

 

Sigurna sam da ste već čuli za anoreksiju i bulimiju o kojima se najviše priča od svih poremećaja u ishrani dok se binge eating (opsesivno prejedanje) ne pominje toliko.
Dešavalo se da pričam sa ženama o hrani i opisivale bi mi do tančina siptome pomenutog prejedanja, a da nikad pre toga nisu čule za binge.

Šta je uopšte binge eating i kako ga prepoznati?

Osoba koja se opsesivno prejeda ima osećaj potpunog gubitka kontrole kada je hrana u pitanju, u stanju je da unese ogroman broj kalorija u kratkom vremenskom roku nakon čega oseća krivicu i gađenje, a često i fizičke simptome poput bola u stomaku usled prejedanja, mučnine…

Svi se mi nekad prejedemo, ali je ovde razlika u tome što osoba koja se opsesivno prejeda ima osećaj da je nešto obuzelo, da ne može da stane i da nema nikakvu kontrolu nad sobom.
To sa sobom nosi osećaj nepoverenja prema sebi i nije čudno da mislite da nikad neće prestati.
Znam koliko vam sada možda neverovatno zvuči, ali apsolutno može prestati 🙂

Podeliću sa vama neke od saveta koji vam mogu biti od pomoći.

binge eating poremecaj ishrane

VI NISTE VAŠE PREJEDANJE

Kada nešto radimo duže vremena, nije retkost da se sa time identifikujemo, mislimo da je to „pokvareni deo nas“ i slično.

Zato je važno da znate da vi niste vaše prejedanje!
Znam, možda ste to mesecima radili, možda čak i godinama, ali to treba tu i da ostane umesto da definiše i vašu budućnost.

Osećaj koji imate je samo posledica toga što vaše trenutne akcije nisu u skladu sa vašim vrednostima. Naglašavam trenutne, to znači da se mogu menjati 🙂

Kada sebe okarakterišete kao lenju osobu bez kontrole, zaista je mnogo teže i uraditi nešto po pitanju promene.

Važno je da budete svesni toga da svoje ponašanje i u ovom slučaju možete menjati i sasvim je prirodno i zdravo da želite da se osećate bolje, tako da nema razloga da se samooptužujete.

FOKUSIRAJTE SE NA POZITIVNO I UBLAŽITE POTEŠKOĆE

Vi nemate potrebu da se prejedate 24 h dnevno. Sigurna sam da postoji vreme koje vam je najkritičnije, npr. kad dođete s posla, pred spavanje, pred ispit…
Umesto da razmišljate o tih loših par sati, fokusirajte se na preostalih 20 i nešto.

Znam da sad zvuči čudno, ali je korisno da se pohvalite i za najmanje stvari jer je krivica osećaj koji dominira kod opsesivnog prejedanja, dok će vas samopohvale malo po malo voditi u drugom pravcu.

Sada kada ste procenili u kojim se situacijama javlja nagon, lakše ćete ga kontrolisati.
Ukoliko je veče pred ispit kritično, umesto da ostanete sami u stanu (dalji scenario već znate), bilo bi korisno da izađete sa prijateljima ili šta god vama pomaže da ne smažete ceo frižider. Za nekoga je to društvo, za nekoga neke aktivnosti… Samo otkrijte šta vama znači.

 

PRAVA GLAD ILI…?

Osluškujte sebe. Da li ste stvarno gladni ili samo vaš mozak traži zanimaciju?

Ovo je u startu malo teže odrediti, ali vežba čini majstora.
Svaki put kad poželite da jedete, sačekajte makar desetak minuta. Iz ovog ugla sigurno vam deluje kao da je i to nemoguće, jer mislite, da imam kontrolu da sačekam sigurno se ne bih prejedala ili pak mislite da nekada možete da čekate i 20 minuta, ali da ćete i dalje imati potrebu da navalite na hranu. Razlika je u tome što ćete sada pokušati svesno i sa punim fokusom da u tih 10 minuta porazgovarate sami sa sobom i pokušate sebe da ohrabrite da vam taj osećaj dolazi iz potpuno drugih razloga, a ne iz prave gladi. Pokušate jednom, naredna dva ili tri puta ne uspe, ali budite uporni i istrajni u tome, na kraju ćete osetiti da zaista jeste u stanju da odolite izazovima, imati više poverenja u sebe i momenti prejedanja će biti ređa situacija.  Fizička glad tada raste dok se „psihička“ smanjuje.

 

NAPRAVITE PLAN ZA HRANU KOJOJ TEŽE ODOLEVATE

Svi mi imamo nešto što volimo toliko da kontrola privremeno odšeta od nas 🙂 Kada je binge u pitanju, posebno je važno odrediti sa kojom hranom najlakše gubimo kontrolu.

* Bilo bi poželjno da tu hranu jedete kada ste okruženi ljudima.
* Naručite regularnu porciju i pojedite je u restoranu.
* Ukoliko nosite kući, kupite samo jedno regularno pakovanje kako se ne biste prepustili iskušenju.

Naravno, ni ovde ne treba praviti dramu, već je dovoljno imate 🙂
Cilj je da budete u balansu, a ne da opsesivno kontrolišete sve i dodatno se frustrirate.

binge eating poremecaj ishrane

NE ZABORAVITE… UVEK IMATE KONTROLU

Osim ako vas neko fizički ne odnese do frižidera i stavi vam hranu u usta, vi ste ti koji imaju potpunu kontrolu nad svojim postupcima.

Nagon se javi, ali vi odlučujete da li ćete na njega odreagovati.

Preporučujem vam da pročitate knjigu „Brain over binge“ gde je jako lepo objašnjen princip funkcionisanja mozga u slučajevima opsesivnog prejedanja.

Čak i ako ne uradite svaki put ono što smatrate ispravanim, drugačije je kada znate da ste vi to odabrali i da imate kontrolu.

 

NA KRAJU…

Pokušajte da se ne osuđujete. Znam da želite da prestanete i da je osećaj strašan, ali baš to pokazuje jednu normalnu i poželjnu stvar – želju da se dobro osećate.

Takođe je važno da znate da ima mnogo ljudi koji se bore sa istim problemom iako većina nije slobodna da o tome priča.
Ukoliko smatrate da bi vam značilo, potražite pomoć psihologa/psihijatra/psihoterapeuta ili se prosto poverite nekome u koga imate poverenja i ko će vas razumeti.
Sa ovako osetljivim stvarima koje nas čine ranjivim je korisno imati sa kim da popričaš o tome.

Nadam se da će vam ovi saveti značiti i podelite ih sa onima za koje mislite da treba ovo da čuju.

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.