dijabetes

Šta je predijabetes, kako ga otkriti i kakvu ishranu zahteva

Kada pričamo o dijabetesu, retko se pominje predijabetes, odnosno stanje koje prethodi dijabetesu. Jako je važno imati svest o tome jer se uz adekvatno ponašanje može uspešno sanirati i sprečiti pojavu dijabetesa.

Šta je predijabetes?

Ukoliko imate predijabetes, nivo glukoze u krvi vam je viši od normalnog (nedovoljno za dijagnozu dijabetesa) i to je prvi pokazatelj. Razlog tome je to što je telo postalo manje osetljivo na insulin koji je odgovoran za proces pretvaranja šećera u energiju.
Insulin zamislite kao ključ koji omogućava glukozi da prodre u ćelije. Kada to ne funckioniše kako treba, previše glukoze ostane u krvi što dugoročno dovodi do zdravstvenih problema.
Najgore od svega je što većina ljudi i ne zna da uopšte ima problem, pa tako 70% ljudi sa predijabetesom razviju dijabetes tipa 2.

Koji su simptomi predijabetesa?

Očiglednih simptoma obično nema i zato se teže otkriva. Neke studije pokazuju da samo 7% ljudi zna da ga ima, što znači da 93 od 100 na to ni ne pomišljaju. Upravo zato se preporučuje provera šećera u krvi makar jednom godišnje.
Kada predijabetes napreduje i pređe u dijabetes tipa 2, može se javiti umor, žeđ, često mokrenje…

Kako se dijagnostikuje predijabetes?

Postoje dva načina za dijagnostiku.
Prvi je test glukoze u krvi koji se radi nakon što 8 sati niste unosili hranu. Ukoliko imate predijabetes, ta vrednost će biti između 6.1 i 6.9 mmol/L, dok se dijabetes tipa 2 dijagnostikuje ukoliko su vrednosti glukoze preko 7 mmol/L.
Drugi način je merenje glikovanog hemoglobina koji odražava nivo glukoze u krvi u poslednja tri meseca. Vrednosti od 6.0% to 6.4% znače da imate predijabetes.

Kako da sprečite progres predijabetesa?

Ishrana ima ogromnog uticaja na predijabetes i što ste gojazniji, to su veće šanse da pređe u tip 2.
Zato je jako važno da povedete računa o svojoj ishrani čiji je cilj poboljšanje regulacije nivoa šećera u krvi.

 

OGRANIČITI UNOS RAFINISANIH UGLJENIH HIDRATA

Beli hleb, peciva, slatkiše i sve ostalo poput napitaka koji su puni dodatog šećera treba svesti na minimum.
Najjednostavniji način za smanjenje nivoa glukoze u krvi jeste minimiziranje unosa ove vrste hrane.
U studiji od 61 pacijenta sa dijabetesom tipa 2, osobe koje su konzumirale namirnice sa niskim sadržajem ugljenih hidrata su nakon 6 meseci imale prosečno poboljšanje HbA1c od 4,8 mmol / L. U međuvremenu, grupa čija se ishrana bazirala na smanjenom unosu masti, nije videla poboljšanja.
Važno je napomenuti i da različiti ugljeni hidrati drugačije utiču na nivo glukoze u krvi.
Voće, krompir, mahunarke i ostali složeni ugljeni hidrati utiču mnogo povljnije od rafinisanih alternativa.
Štaviše, istraživanja su pokazala da unos složenih ugljenih hidrata nema negativnog uticaja na insulinsku osetljivost.
Dugotrajna studija od preko 5000 ispitanika otkrila je da je veći žitarica od celog zrna rezultirao nižom stopom prediabetesa.
Druga studija pokazala je da su oni koji su jeli najmanje 45 grama UH iz žitarica od celog zrna dnevno imali za 20% smanjen rizik od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji jedu samo 7,5 grama.
Ovo znači da svakako treba unositi ugljene hidrate, ali ih birati pametno 🙂

POVEĆAJTE UNOS PROTEINA

Meso, riba, jaja, sirevi kao i drugi mlečni proizvodi su izvori proteina. Postoje i oni biljni izvori, poput: žitarica, mahunarki, oraha i semenki, ali uz protein oni obiluju i ugljenim hidratima ili masnoćama, pa se na smatraju visoko-proteinskim namirnicama. Sigurna sam da već znate da su proteini jako bitni jer doprinose sitosti i omogućavaju zdrav gubitak kilograma.
Dobijanje 20 do 30% dnevnih kalorija od proteina može vam pomoći da upravljate svojom težinom i glukozom u krvi. Oba su važni ciljevi za svakoga sa prediabetesom.

UNOSITE VIŠE VLAKANA

Vlakna omogućavaju da hrana dođe do debelog creva umesto da se digestira u tankom. Dijetna vlakna mogu biti rastvorljiva i nerastvorljiva, a zdravi izvori vlakana su mahunarke žitarice, voće i povrće.
Što više vlakana jedete – manje su šanse da dobijete predijabetes.

Zaključak bi bio sledeći:

Promene u ishrani su primarni pristup u upravljanju predijabetesom. Cilj je smanjenje nivoa glukoze u krvi i održavanje zdrave telesne mase. Vrste i količine ugljenih hidrata, proteina, masti i vlakana u vašoj ishrani puno uticaču na nivo šećera u krvi, tako da znatešta vam je činiti 🙂

Da li suplementi utiču na predijabetes?

Iako postoje rani dokazi da unos sirćeta, berberina (kineska biljka) i kurkume može povoljno uticati na nivo šećera u krvi, to i dalje znači da nema dugoročnih studija ni sigurnih dokaza za ovo.
Volela bih da vam kažem da magična pilula postoji, ali je i dalje pravilna ishrana najefektiniji i najrpovereniji način da sprečite nastanak dijabetesa. Brzog rešenja nema 🙂

Istraživanje takođe pokazuje da je gubitak viška telesne mase osnovni deo upravljanja predijabetesom. Ako želite da izgubite višak kilograma, bacite se na detaljno iščitavanje bloga, ali uz hvatanje beleški i pravljenje plana 🙂
Ukoliko vam sve to deluje isuviše komplikovano i mislite da ćete se pogubiti, u toku je FITT izazov koji podrazumeva plan ishrane i treninga (više informacija o njemu OVDE).

Nije u pitanju striktna dijeta već puno ukusnih recepata izbalansiranih obroka koje možete isplanirati kako god želite u okviru svog kalorijskog unosa (koji vam ja izdračunam).
Cilj je svakako da vam zdrav način ishrane postane način života, a ne samo trenutno brzinsko rešenje za mršavljenje 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

Poslednji članci