Ishrana 23.11.2020.

Šta se sve dogodi kada se dijeta završi

Kada bismo uzeli određeni uzorak žena, bez sumnje bi većina odgovorila da je dijeta nešto što su probale makar jednom,  a često i mnogo puta. Ono o čemu se manje priča jeste to šta se sve dogodi kada prestanemo sa dijetom, tj. šta onda treba da radimo. Nije ni čudo, kada smo sa svih strana bombardovani o tome kako tačno treba da izgledamo i kako da to dostignemo, čak i kada se kosi sa zdravljem, kako fizičkim, tako i psihičkim.
Kada jedno ide na uštrb drugog, to se ipak ne bi moglo nazvati zdravljem…

Jedan od osnovnih ciljeva mog rada je da što više ljudi postane svesno da dijete nisu rešenje, a da zdrava ishrana i te kako može biti lepa, neopterećujuća dok u isto vreme neguje i fizičko i psihičko zdravlje.

Ukoliko ste rešili da zauvek prestanete da držite stroge dijete kojima je jedini cilj mršavljenje, želim da vam ČESTITAM! Radite veliku stvar.

Posebno na dugoročnom nivou.

Ipak, kao i svaka promena, sa sobom nosi određene teškoće sa kojima ćete morati da se nosite i verujem da je bolje da ih znate. Možda će vas neka zaobiđi, a neka biti izraženija od druge, ali je na kraju važno samo da znate da nijedna nije znak da nešto ne radite dobro već upravo suprotno, da je sve to deo procesa.

BIĆETE NESIGURNI
Kada godinama brojite kalorije i to vam je osnovno merilo, sasvim je očekivano da se u početku osećate nesigurno. Ipak, ne brinite, vremenom ćete početi da slušate svoj organizam i pratite njegove znake u vidu gladi/sitosti i neće biti potrebe da bilo šta striktno brojite.

Moguće je i da počnete da preipsitujete svoj odnos sa hranom, a to može biti posebno zbunjujuće…

PLAŠIĆETE SE
Pre svega, da se ne ugojite. Da ne izgubite kontrolu i postanete sve ono protiv čega ste se godinama silno borili. Ukoliko ovo bude posebno izraženo, idealno bi bilo da porazgovarate sa stručnim licem koje će vam pomoći da se sa time nosite na pravi način i na kraju prevaziđete.

JEŠĆE VAM SE SVE I SVAŠTA
Ukoliko ste se dugo uzdržavali od određene hrane, normalno je da ste svega željni. To samo znači da vaš organizam radi baš kako treba jer traži sve ono čega je bio lišen. Tačnije, to traži vaš mozak koji se plaši da će mu ponovo sve biti uskraćeno. 😊

MOŽDA ĆETE SE I UGOJITI
I to nije ništa strašno. Par kilograma više su ništa naspram onoga što radite na dugoročnom nivou. Novo, restriktivnom dijetom biste možda izgubili kilograme, ali održali nezdrav odnos prema hrani. U ovom slučaju, možda dobijete koji kilogram, ali kada dugoročno razvijete zdrav odnos prema hrani, ne postoji to što će vas navesti da jedete kao ranije.

BIĆE VAM POTREBNO VREME
Bilo bi idealno da možemo samo nešto da pročitamo i u sekundi promenimo mišljenje i rešimo problem. Ali to ne funkcioniše baš tako.
Uglavnom su godine potrebne da do takvih problema dođe i bilo bi nerealno očekivati da se za tri dana reši. Potrebno je prilagođavanje, period promene, učenje novih obrazaca

A nekada je zaista neophodna i stručna pomoć i nemojte se ustručavati da je zatražite.

PRATITE SVOJ TEMPO
Nekome će ići brže, nekome sporije, nekome lakše, nekome teže… Svi smo mi različiti i nema potrebe takmičiti se sa bilo kime, posebno kada su ovakve stvari u pitanju.

POGAĐAĆE VAS TUĐI KOMENTARI
Verovatno će u nekom momentu neko prokomentarisati kako ne treba da jedete ovo ili ono, kako to goji ili ne goji, kako je kasno za večeru, kako treba da jedete pre 6 i tako dalje…
Može da se desi da vas takvi komentari pogode i vrate na prethodno „podešavanje“ u kom ste vi strogo vodili računa o svim tim stvarima. Dotaknuće vas u ono oko čega ste svakako nesigurni i učiniće da se osećate još nesigurnije. Samo tada, umesto da posustanete, setite se da je to deo promene.

POŽELEĆETE DA IDETE NA SVE ILI NIŠTA
Uostalom, kao i do sada. Ili ćete jesti šta vam padne na pamet ili nećete jesti ništa van nekog protokola.
Takav pristup prividno daje osećaj zadovoljstva i kontrole, ali vas zapravo samo tera dublje u problem.
Kada osetite da idete ka tome, podsetite se da je sasvim u redu da dozvoljavate sebi ono što doživljavate kao greške, a zapravo su deo normalne ishrane.

OSEĆAĆETE GRIŽU SAVESTI
Ukoliko ste godinama unazad osećali grižu savesti svaki put kada gricnete bilo šta od „zabranjene“ hrane, biće vam potrebno vreme da naviknete da nijedna hrana nije zabranjena, da vas nijedna sama po sebi neće ugojiti. Novu naviku ćete steći ponavljanjem i uveravanjem da se zaista ništa ne dešava kada u svoju ishranu uključite i ono od čega ste bežali.

Korak po korak, dan po dan. Ne razmišljate previše unapred, možda će izgledati kao prevelik zalogaj. Ali kad malo gricnete svakog dana, nećete ni osetiti.

Trudite se da 80% vaše ishrane budu nutritivno bogate namirnice, ali ne zato što je ostalo zabranjeno već zbog svih benefita koje vam kvalitetna ishrana donosi. Kada na nju počnete da gledate na taj način, a ne samo kao na alat za postizanje određenog izgleda po svaku cenu, sve će biti mnogo lakše.

Uživajte do narednog čitanja,

Nada 😊

 

FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.